Мандрівний Docudays UA-2020: підбиваємо підсумки

08 січня 2021

Завершив свою подорож Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Попри карантинні обмеження стрічки про права людини побачили мешканці/ки 20-х областей України, які долучалися до подій фестивалю онлайн та офлайн.

 

Цьогоріч на Мандрівному Docudays UA розмірковували над тим, як може звучати голос молоді в обговоренні суспільних питань, чи можемо ми ставитися до дітей не лише як до об’єктів захисту, але й як до суб’єктів прав. Шукали відповідь на запитання, як у ситуації збройного конфлікту держава може протидіяти насильству й експлуатації дітей, реалізовувати їхні права на освіту та розвиток і чи обмежується процес дорослішання викликами підліткового віку.  

 

Старт фестивалю відбувся четвертого вересня в місті Новомосковськ Дніпропетровської області фільмом «Хвилі світла». Кінопоказ пройшов просто неба в парку біля річки Самара, де щоп’ятниці протягом трьох тижнів глядачі дивилися та обговорювали стрічки з програми DOCU/Діти

 

Традицію кінопоказів просто неба продовжили у Бердянську, де на набережній міста, біля Азовського моря, фестиваль розпочався стрічкою «Хороша смерть». Показ фільму відбувся також у Борисполі, Чернівцях, Хмільнику, Кременчуці, Івано-Франківську та інших містах. А у Львові стрічка розпочала дискусію про право на гідну та безболісну смерть, у межах якої дослідниці Ірина Радюк та Божена Бурдьо разом із правозахисницею Йош розмірковували про питання легалізації евтаназії та соціальні проблеми, пов’язані з цим.



Показ стрічки «Про звірів та людей» просто неба у Бердянську. Фото: Дмитро Полуботок.

 

Воркшопом про те, як використовувати документальне кіно у роботі з молоддю, стартував Мандрівний фестиваль у Полтаві. А на Тернопільщині та в Маріуполі молодь долучилася до майстерні зі створення відеороликів, аби через об’єктив камери осмислити повсякдення та його проблеми.

 

Кінопоказом «Голубки з передмістя» у кінотеатрі «Україна» розпочався Мандрівний фестиваль у Житомирі. Історія складних підлітків з Шотландії, зафіксована у стрічці, виявилася близькою в багатьох містах. Фільм завітав до Борисполя, Компаніївки, Іванівки, Житомира, Івано-Франківська та інших міст.

 

Голос молоді в межах Мандрівного Docudays UA звучав не лише з позиції глядача. Під час показу фільму «Панки» у Львові підлітки Кароліна та Маша виступили в ролі запрошених гостей, а тінейджерка Слава модерувала дискусію.  

 

Фестиваль у Маріуполі розпочався показом стрічки WAR NOTE, на презентацію та обговорення якої до «Арт-платформи ТЮ» завітав режисер фільму Роман Любий. Побачити WAR NOTE змогли також глядачі в Херсоні, Кривому Розі, Івано-Франківську, Тернополі, Олешині та інших містах.

 

Стрічкою «Не хвилюйся, двері відчиняться» розпочався Мандрівний фестиваль на Вінниччині. А до презентації та обговорення стрічки долучилася режисерка фільму Оксана Карпович. Фільм здобув особливе місце серед студентської аудиторії Мандрівного Docudays UA на Харківщині, враження якої зафіксував Григорій Кобзар у репортажі.



Дискусія у гібридному форматі після кінопоказу «За кордоном» на Мандрівному Docudays UA на Львівщині. Фото: Тетяна Джафарова.

 

В онлайн-кінотеатрі DOCUSPACE глядачі з усієї країни переглядали фільми «Чисте мистецтво», «Підборіддя», «Медова земля», «Межа» та «Віч-на-віч». Крім того, осмислюючи локальні процеси та проблеми, у Полтаві, Житомирі, Тернополі, Херсоні, Івано-Франківську та Харкові дотично до тем фільмів відбулися онлайн-дискусії за участі регіональних експертів та експерток.

 

Українські стрічки з програми DOCU/Коротко стали фаворитами переглядів. Режисер(к)и стрічок Іванна Прокопчук, Еліас Парвулеско й Олексій Радинський долучалися до обговорень після онлайн-кінопоказів на Кіровоградщині, Вінниччині та Дніпропетровщині. А Світлана Потоцька, співрежисерка стрічки «зонґ», яка також займається екологічною освітою та природоохоронною діяльністю, під час Мандрівного Docudays UA на Херсонщині взяла участь у дискусії про небезпеку будівництва Каховської ГЕС та знищення Кардашинського болота. 

 

З нагоди показу «За кордоном» на Львівщині відбулася дискусія про захист трудових прав та протидію торгівлі людьми. Експерти та експертки крізь призму історій героїнь стрічки обговорювали причини та прояви порушення прав робітників та робітниць. «Людина, яка володіє знаннями — озброєна і знає, як діяти у ситуації порушення її прав», зазначила під час обговорення Тетяна Панасенко, регіональна координаторка взаємодії з громадськістю Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини у Львівській області.

 

У Луцьку до Міжнародного дня за ліквідацію насильства щодо жінок відбувся круглий стіл з питань гендерно зумовленого насилля. Під час дискусії експерти та експертки розповіли про інструменти реагування та запобігання домашньому насильству й алгоритм дій для постраждалих.     

 

Питання захисту прав ЛГБТ+ спільноти та протидії булінгу її представників у школі обговорювали у Кременчуці. Онлайн-формат проведення дискусії дав можливість об’єднати спікерів та спікерок з Києва, Запоріжжя, Харкова та Миргорода.

 

Ігри та квести для молоді цьогоріч стали ще однією формою взаємодії на Мандрівному фестивалі. У Кременчуці під час квесту учні перевіряли власні школи на доступність та інклюзивність, а в Полтаві, граючи в настільні ігри, долали стереотипи щодо гендерних ролей та знайомилися з інструментами розвитку громади.



Дискусія на Мандрівному Docudays UA в Кременчуці після показу стрічки «Не хвилюйся, двері відчиняться» за участі режисерки фільму Оксани Карпович. Фото: Олеся Мусієнко.

 

Цього року Мандрівний Docudays UA перебуває у передчутті повноліття. Під час виставки «Документальне кіно – актуально, корисно, цікаво» у Компаніївці на Кіровоградщині згадували пройдений шлях та розмірковували про вплив фестивалю на популяризацію цінностей прав людини серед громади селища.

 

Тему карантинних обмежень та їх впливу на роботу культурних інституцій було неможливо оминути, тому в Чернівцях під час дискусії «Культура в умовах карантину: вивчені уроки» локальні культурні інституції ділилися досвідом переходу в онлайн-формат роботи.

 

Вплив сучасних технологій став окремою темою й у межах правозахисної програми Мандрівного фестивалю. В умовах пандемії загострилося питання цифрової безпеки, тому в Сумській, Вінницькій та Івано-Франківській областях під час фестивалю відбулися семінари з цифрової грамотності та інформаційної гігієни.  

Другий рік поспіль Мандрівний фестиваль працює з проблемою цькувань в інтернеті в межах Всеукраїнської кампанії проти кібербулінгу, мета якої – зменшення проявів кібербулінгу шляхом інформування суспільства та адвокатування змін до державної політики у сфері прав людини. На Закарпатті явище кібербулінгу та власний досвід його подолання через фотографію осмислювали школярі в межах конкурсу «Підлітки VS Кібербулінг». Результатом конкурсу стала онлайн-виставка, яка після завершення Мандрівного Docudays UA стане майданчиком для освітніх заходів на тему протидії кібербулінгу.

До онлайн-презентацій Всеукраїнської кампанії проти кібербулінгу на Львівщині, Волині та Харківщині долучився Правозахисний департамент ГО “Докудейз”. У Луцьку та Львові Ксенія Шиманська, директорка Правозахисного департаменту ГО “Докудейз”, розповіла про різницю між конфліктною ситуацією, булінгом та кібербулінгом, а також поділилась шляхами попередження та протидії кібербулінгу серед дітей. Під час онлайн-презентації на Харківщині Богдан Мойса, аналітик Правозахисного департаменту ГО “Докудейз”, розказав про процес створення сценаріїв перших в Україні документальних мультфільмів проти кібербулінгу.


«Жива бібліотека» онлайн на Мандрівному Docudays UA у Кременчуці.


Уперше на Мандрівному Docudays UA «Жива бібліотека» відбулася в онлайн-форматі. В Ужгороді, Івано-Франківську та Кременчуці «читачі» мали можливість відкрити для себе історії дорослішання та боротьби за права людини в діалозі з «книжками».   

 

Останні покази Мандрівного Docudays UA пройшли 30 грудня. Не зраджуючи традиціям у новому для фестивалю гібридному форматі, глядачі та глядачки разом дивились талановите документальне кіно, дискутували та навіть на відстані шукали точки дотику. В умовах хиткості та невизначеності сучасного світу це стало можливим завдяки зусиллям усієї команди Docudays UA і, зокрема, наших регіональних координаторів та координаторок з найвіддаленіших областей України. З кожною дискусією, обговоренням стрічки, тренінгом чи семінаром разом ми робимо ще один крок назустріч більш справедливому суспільству – суспільству вільних людей. Запрошуємо всіх творити його разом з нами на 18 Docudays UA!

 

Чільне фото: Показ стрічки “За кордоном” у Харківській гуманітарно-педагогічній академії 

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 2…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024