Трубадури кіно: архівація й актуалізація аматорських фільмів

Тривалість
60’
Дистанції, що стали правилами карантинного життя впродовж останнього року, наново виявили наші вразливості: що більше глобалізованою є певна сфера, то з більшими втратами вона стикається. Скасовані кінофестивалі, зачинені кінотеатри, заморожені кінозйомки тощо – кіноіндустрія по всьому світу виявилася дуже крихкою в нових умовах. Натомість нового потенціалу набули численні партикулярні практики – зокрема вернакулярне, аматорське кіно. Тож спеціальну інтерактивну онлайн-програму цьогорічного Docudays UA ми присвятили саме такій любительскій кінематографії двох країн: Шотландії, де «неофіційні» фільми стали важливим культурним феноменом і становлять один з найбільших у світі архівів любительського кіно, і України, де дослідницький інтерес до хоум-муві зростає останні декілька років. До кожного з відібраних короткометражних фільмів ми створили інтерактивні субтитри – фахові коментарі від низки запрошених дослідників, що поглиблюватиме розуміння стрічки і її контексту.

У чому цінність вернакулярного кіно? Як і хто опікується колекціонуванням аматорських фільмів? Як дивитися любительські стрічки? Як їх досліджувати й актуалізувати? Про це розкажуть автори програми «Трубадури кіно: Шотландія і Україна»:

Олександр Маханець  куратор і автор дослідницьких коментарів у інтерактивних субтитрах української добірки програми, керівник Міського медіаархіву Центру міської історії у Львові;

Гезер Норріс Ніколсон — авторка дослідницьких коментарів у інтерактивних субтитрах до фільмів шотландської добірки програми, почесна наукова співробітниця в Гаддерсфілдському університеті та Університеті Манчестер Метрополітен;

Ґрем Спер  автор дослідницьких коментарів у інтерактивних субтитрах до фільмів шотландської добірки програми, викладач академічної підтримки в Лондонському коледжі моди при Лондонському університеті мистецтв.

Модеруватиме подію програмерка Docudays UA, кінокритикиня, кандидатка культурології Юлія Коваленко.

Подія відбувається за підтримки Британської Ради в Україні та в партнерстві з Центром міської історії Центрально-Східної Європи.

ОНЛАЙН-КІНОТЕАТР DOCUSPACE
Мова: Англійська з синхронним перекладом на українську
Переклад жестовою мовою
Вівторок
30 березня 2021
17:00
21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024