18 Мандрівний Docudays UA стартує незабаром!

31 серпня 2021

У вересні в гібридному форматі розпочнеться 18 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.

Мандрівний Docudays UA завітає у понад 200 міст та містечок України. Фестиваль відбудеться у комбінованому – онлайн та офлайн – форматі, триватиме до кінця грудня і завітає до 21-ї області України: Київської, Дніпропетровської, Запорізької, Івано-Франківської, Кіровоградської, Львівської, Полтавської, Херсонської, Чернігівської, Чернівецької, Тернопільської, Волинської, Донецької, Житомирської, Харківської, Вінницької, Одеської, Сумської, Закарпатської, Рівненської та Хмельницької. А вже з 1 вересня 5 фільмів із програми 18 Мандрівного Docudays UA будуть доступні для перегляду в онлайн-кінотеатрі DOCUSPACE

 

Цього року майданчиками для показів та обговорень фільмів стануть кінотеатри, будинки культури, школи, вищі навчальні заклади, кіноклуби Docudays UA, бібліотеки, установи Державної кримінально-виконавчої служби України та інші локації. Усі фестивальні офлайн-події відбудуться з дотриманням карантинних норм. Також ми проведемо онлайн-кінопокази та просвітницькі заходи. Глядачі й глядачки зможуть поспілкуватися з режисер(к)ами стрічок, запрошеними правозахисниками/-цями, діяч(к)ами культури. 

 

Цьогорічна тема фестивалю «Повне одужання» присвячена праву людини на здоров’я. Сфокусуємося на роздумах про те, як пандемія змінила кожного/кожну з нас, наше суспільство, країну та світ. Заглибимося в проблеми системи охорони здоров’я, які оголила коронакриза, та будемо шукати шляхи до їхнього вирішення. Поговоримо про міфологію, що виникла через COVID-19, страхи, соціальну дистанцію, пристосування до нової реальності та про те, від яких прав людини довелося відмовитися в обмін на охорону здоров’я суспільства. А головне — як дійти до повного одужання?

 

На Мандрівному фестивалі програму «Повне одужання?» представлять чотири документальні стрічки. «Колектив» від румунського режисера Александра Нанау про трагедію — пожежу в нічному клубі Collective. Ця подія провокує журналістське розслідування, яке розкриває масштабні корупційні схеми у системі охорони здоров’я Румунії. 

 

«76 днів» режисерів Хао Ву, Вейші Чень та Аноніма (місцевого репортера з Ухані, який вирішив не розкривати своє ім’я) зібрав щемкі та інтимні історії, які засвідчують смерть і переродження китайського міста на 76-денному локдауні. Стрічка Катріне Філп «Щось прекрасне лишилося позаду» розповідає про роботу соціальних служб, які допомагають дітям впоратися з горем після смерті їхніх батьків. У програмі також стрічка «Громадянин Біо» — глибока розвідка у  біохакерське підпілля. Саме тут відбуваються радикальні, навіть для передової медицини, експерименти з тілом та здоров’ям.

У програмі «DOCU/ХІТИ» — яскраві, зворушливі й кумедні хітові стрічки, улюбленці  цьогорічного фестивалю. У «Розбитий ніс, пусті кишені» братів Росс завсідники Лас-Вегаського бару востаннє зберуться разом перед закриттям улюбленого бару. Фільм розповідає історії людей з різних прошарків американського суспільства. Стрічка «Кріт» — зворушлива детективна історія про 83-річного Серхіо, який стає агентом під прикриттям у будинку для літніх людей. Він дедалі більше залучається в життя інших пенсіонерів/-ок і розуміє справжні витоки їхнього суму. 

 

Кадр з фільму «Кріт»

Міжнародний конкурс «DOCU/СВІТ» представляє три документальні картини. Серед них — «А ночі вже більше не буде», який на Docudays UA-2021 отримав спеціальну відзнаку міжнародного конкурсу та приз глядацьких симпатій. В основі фільму лежать відео американських і французьких збройних сил в Афганістані, Іраку, Сирії. Стрічка спростовує ці пропагандистські о́брази, показуючи, як далеко може завести бажання все бачити, якщо ним зловживати. «Колумбійська родина» — історія матері-ідеалістки Рубі, яка бореться за права найбідніших колумбійців, та її доньки Їри, яка живе у вигнанні на Кубі. Мати й дочка, уперше за багато десятиліть, намагаються пробачити одна одній розчарування минулого. Фільм отримав нагороду RIGHTS NOW! на Docudays UA-2021. Стрічка «Малий Самді» про працьовитого, турботливого, відповідального чоловіка, який більшу частину життя бореться з наркозалежністю. Універсальний та життєствердний портрет людини, яка змагається зі своїми демонами. Фільм став фаворитом студентського журі й отримав головну відзнаку. 

 

У конкурсній програмі «DOCU/КОРОТКО» — дві короткометражні стрічки. «Син вулиць» про 13-річного Ходора, якому родина намагається зробити посвідчення особи. Без нього хлопець не має доступу до медицини та пересування за межами табору палестинських біженців Шатіла у ліванському Бейруті. «Кур’єри, а не герої» – відеоесе, що досліджує прекарні умови кур’єрів, які доставляють їжу в Мілані. 

 

Історія про дорослішання та переживання хлопця Артуро, який шукає свою ідентичність у суспільстві, де його вибір заочно засуджено, розповідається у фільмі «Речі, на які ми не наважуємося» з програми «DOCU/ЮНІСТЬ»

 

Стрічки програми «DOCU/АРТ» досліджують і проблематизують природу та роль мистецтва в житті сучасної людини та суспільства, порушують питання меж між правдою та вигадкою. На Мандрівному Docudays UA програму представлять стрічки «Останній лучник» — про одного з найреволюційніших канарських митців ХХ століття та «Дім режисера», в якому режисер починає знімати у себе вдома персонажів, пов’язаних із його життям. 

 

У блоці  «LINOLEUM ПРЕЗЕНТУЄ: ПО-БАТЬКОВІ» стрічки короткометражної документальної анімації дають безмежну свободу творчого висловлення й зображують те, що неможливо (чи не варто?) зафільмувати. «Мій інший син» оповідає історію батька, який проходить шлях від здивування та заперечення до безумовної любові до новонародженого сина, у якого виявлять синдром Дауна. «Пранкнули» в якому онлайн-гравці описують свої труднощі зі «свотінгом» – небезпечною для життя формою кібернасильства, яка завжди чатує на них під час ігор. 

 

Серед спеціальних подій фестивалю — душевний нарис «Тваринне чуття» від режисерів Емми Дейві та Пітера Меттлера. Спостереження за світом природи, який натомість спостерігає за нами. 

 

Кадр з фільму «Тваринне чуття»

 

Правозахисну складову представлять різноманітні заходи, яким присвячена Всеукраїнська кампанія ГО «Докудейз» «Разом — за безпечні пологи!». Непросту та замовчувану суспільством тему порушень прав під час пологів розкриє фільм «Невидимі». Історії молодих жінок з трьох країн — Мелоді, Стелли та Люсії, які мають досвід пологів. Кадрами зі справжніх пологів стрічка розкриває обличчя травми та проявляє невидиму для суспільства реальність і жінок та чоловіків, які хотіли б комфортно народжувати, але часто змушені мовчати через тиск оточення або медичного персоналу. Ми поділимося корисним знанням про те, де можна отримати допомогу у випадку порушення прав під час пологів. Також у регіони завітає режисерка стрічки Майя Мартіняк. 

 

Кадр з фільму «Невидимі»

 

Цього року на Docudays UA-2021 ми започаткували Міждисциплінарну програму DOCU/СИНТЕЗ, її частина також буде представлена вперше на Мандрівному фестивалі. Програма переосмислюватиме зв'язок ментальних захворювань, мистецтва та «виключення» з соціуму. Дослідить протиставлення аналогової та цифрової фотографії, а також можливості галерейного простору, фізичного та віртуального. У межах програми на DOCUSPACE відбудеться 3D-виставка світлин Олександра Чекменьова «Ласкаво просимо, вхід заборонено». Експозиція представить дві серії робіт, створених у закритій психіатричній лікарні міста Овруч наприкінці дев’яностих, — кольорову (репортажну) та чорно-білу (постановочні портрети). Експозиція включатиме доступний аудіогід, створений спільно з агенцією «Доступне кіно» громадської організації «Боротьба за права». Усі охочі зможуть віртуально відвідати експозицію в креативних просторах у своїх містах чи містечках. Переглядати виставку можна як на екрані монітора у браузері, так і в імерсивній версії з використанням VR-окулярів для ефекту повного занурення.

Фотодокументація виставки «Ласкаво просимо, вхід заборонено»

 

Окрім онлайн- та офлайн-подій і кінопоказів у областях, у межах Мандрівного фестивалю працюватиме онлайн-кінотеатр DOCUSPACE. 5 фестивальних хітів з програми будуть доступні в онлайн форматі: «Колумбійська родина», «А ночі вже більше не буде», «Малий Самді», «Речі, на які ми не наважуємося» та «Невидимі». Проблеми, які осмислюють фільми, стануть темами серії дискусій як у регіонах, так і на Youtube-каналі Docudays UA, DOCUSPACE, сторінці Docudays UA у Facebook. 

 

Партнерами фестивалю в областях України є 43 громадські організації та 434 кіноклуби медіапросвіти з прав людини Docudays UA. Розклад показів шукайте на сайті Мандрівного Docudays UA незабаром.

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Катерина Горностай: «Прикол Docudays UA — це фестиваль документальног…
Інтерв'ю
08 лютого 2024
Катерина Горностай: «Прикол Docudays UA — це фестиваль документального кіно, про який не знімали нічого на відео»
Інтерв'ю
08 лютого 2024