Зустрічайте фестивальне журі!

23 лютого 2021

Цьогоріч фестивальне журі обере фільми, які стануть переможцями у трьох конкурсних програмах: DOCU/СВІТ, DOCU/КОРОТКО та DOCU/УКРАЇНА. А також присудить нагороду у спеціальній номінації «RIGHTS NOW!»

 

До журі міжнародного конкурсу повнометражних та середньометражних фільмів DOCU/СВІТ увійшли українська кінорежисерка, сценаристка та письменниця Ірина Цілик, директор Міжнародного фестивалю документального кіно у Їглаві Марек Говорка та Емма Дейві, режисерка і тьюторка.

 

Ірина Цілик

Ірина Цілик — авторка низки ігрових та документальних короткометражних стрічок. Її дебютна повнометражна документальна робота «Земля блакитна, ніби апельсин» здобула нагороду кінофестивалю «Санденс» 2020 року за найкращу режисерську роботу в категорії світового документального кіно. Фільм було відібрано до програми низки міжнародних кінофестивалів, серед яких Берлінале та IDFA. А торік на 17 Docudays UA фільм «Земля блакитна, ніби апельсин» отримав головний приз у національному конкурсі DOCU/УКРАЇНА та міжнародному конкурсі DOCU/СВІТ.

 

Марек Говорка

Засновник та директор Міжнародного фестивалю документального кіно у Їглаві (Чехія). Він також є співзасновником фестивальної мережі Doc Alliance, ринку документального кіно East Silver, онлайн-платформи для дистрибуції DAFilms. Марек Говорка був членом журі на найвпливовіших міжнародних і документальних кінофестивалях: CPH:DOX, Visions du réel, МКФ у Карлових Варах та інших.

 

Емма Дейві

Тьюторка та режисерка, чиї документальні стрічки здобули нагороди фестивалі BAFTA Шотландія, а також брали участь у CPH:DOX, Documenta Madrid та DocsAgainst Gravity. Окрім цього, Емма Дейві має досвід роботи на таких каналах, як BBC та Channel 4.
 

Найкращі фільми в міжнародному конкурсі короткометражних стрічок DOCU/КОРОТКО й національному конкурсі DOCU/УКРАЇНА будуть обирати письменник і критик Майкл Січінскі, програмерка Мирося Ватаманюк та Ольга Бірзул, культурна менеджерка й кураторка кінопрограм.

 

Майкл Січінскі

Письменник і критик Майкл Січінскі пише для видань Cinema Scope, Cineaste та Cargo, а також викладає на факультетах англійської мови та образотворчих мистецтв у Г’юстонському університеті.

 

Мирося Ватаманюк

Старша міжнародна програмерка Канадського міжнародного кінофестивалю в Торонто Hot Docs. Мирося Ватаманюк — програмерка із досвідом роботи понад 20 років. Вона працювала на Торонтському міжнародному кінофестивалі, AspenShortsFest та Фестивалі короткометражних фільмів світу від Канадського центру кіно.

 

Ольга Бірзул

Ольга Бірзул має досвід роботи культурною журналісткою, редакторкою, кураторкою та програмеркою. Протягом майже 10 років вона курувала та координувала програми на Docudays UA. У 2019 році очолила сектор кіно в Українському інституті, де займається розбудовою культурних мостів між Україною та світом, а також підтримкою та популяризацією українського кіно.

 

Нагороду «RIGHTS NOW!» вручать креативному документальному кіно, що досліджує сучасний світ і робить значний внесок у дискусію про людську гідність, свободу та рівність. На неї номінуються десять фільмів з усіх кінопрограм Docudays UA. Переможців та переможниць у номінації «RIGHTS NOW!» визначатимуть Оксана Покальчук, директорка Amnesty International Ukraine, Толекан Ісмаїлова, киргизька правозахисниця та директорка правозахисного руху «Бір дуіно-Киргизстан», та Олександр Солонтай, керівник програми практичної політики та експерт Інституту політичної освіти.

 

Оксана Покальчук

Оксана Покальчук — правозахисниця, адвокатка, феміністка та дослідниця, яка працює з темами  репродуктивних прав та ЛГБТКІ+. Перш ніж очолити український офіс міжнародної правозахисної організації Amnesty International, Оксана Покальчук працювала в Європейському суді з прав людини в Страсбурзі та захищала права ЛГБТ-спільноти в організації «Інсайт».

 

Толекан Ісмаїлова 

Очільниця правозахисного руху «Бір дуіно-Киргизстан», у фокусі якого права вразливих груп населення, підтримка жіночого лідерства, реформування пенітенціарної системи та кримінального законодавства. Рух організовує Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини «Бір дуіно-Киргизстан», що є платформою для незалежного критичного та активістського документального кіно.

 

Олександр Солонтай

Олександр Солонтай займається питаннями, пов’язаними з місцевим самоврядуванням та децентралізацією, виборчим процесом, роботою органів влади, а також стратегіями громад. Має великий досвід громадської та політичної діяльності, зокрема був депутатом Ужгородської міської ради та Закарпатської обласної ради. Засновник Фонду підтримки професійної політики.

 

____________

18 Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Українського культурного фонду та Державного агентства України з питань кіно.
21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Катерина Горностай: «Прикол Docudays UA в тому, що це фестиваль докум…
Інтерв'ю
08 лютого 2024
Катерина Горностай: «Прикол Docudays UA в тому, що це фестиваль документального кіно, про який ніколи не знімали нічого на відео»
Інтерв'ю
08 лютого 2024
Каталог української документалістики
Новини
07 лютого 2024
Каталог української документалістики
Новини
07 лютого 2024
Конкурс на послуги з координування кінопрограм
Новини
18 січня 2024
Конкурс на послуги з координування кінопрограм
Новини
18 січня 2024