Звіт за перший місяць роботи ініціативи підтримки DOCU/HELP для документалістів/-ок, які фіксують злочини Росії в Україні

04 квітня 2022

«На початку березня у співпраці з Єлизаветою Сміт (Табор) ми створили ініціативу підтримки DOCU/HELP. Завдяки спільним зусиллям команди Docudays UA, друзів та партнерів/-ок фестивалю ми змогли підтримати українських кінематографістів/-ок, що документують події війни, — розповідає Дарʼя Бассель, директорка індустрійної платформи DOCU/ПРО. — У нашому звіті ми розповідаємо про результати першого місяця роботи ініціативи. Але передусім хочу подякувати всім нашим друзям, без яких наша робота була б неможлива. Усім, хто відгукнувся на наш заклик про допомогу і, відклавши свої власні справи, почав збирати кошти, домовлятись про знижки, промотувати нашу ініціативу, організовувати логістику. Це наші українські друзі та колеги: Єлизавета Сміт, Марія Хомякова, Софія Дорошенко, Максим Демиденко, Оленка Петер, Василь Явтушенко, Валентина Залевська та інші. Та іноземні друзі, що провели величезну роботу зі збору коштів та організації постачання: Діана Табаков та команда Doc Alliance FilmsТомаш Поточний, DAFilms, My Street Films, Ji.hlava IDFF, Hypermarket Film, Punk Film, Prima televize, Інститут телебачення у Брно, CINEPOINT, PINK, Таня Георгієва-Вальдхауер, Крістіан Бетц, Марк Баудер, Тея Херрманн, Доктор Патрик Хамм, Даніель Шульц, Марія Вішневські, Produzentenverband, AG DOK, Deutsche Filmakademie, Deutsche Akademie für Fernsehen, Crew United, Filmmakers for Ukraine та інші».

 

Ми працюємо за двома напрямами підтримки: залучення та координація іноземних партнерів фестивалю для підтримки українських режисерів/-ок технічними засобами першої необхідності, а також формування окремого фонду ГО «Докудейз» для термінової фінансової підтримки кінематографістів/-ок.  

 

Розповідаємо про результати першого місяця роботи ініціативи.

 


За першим напрямом, завдяки підтримці наших іноземних колег та друзів із Німеччини та Чехії, ми отримали декілька постачань техніки: комплекти камер з оптикою, жорсткі диски, картки пам’яті, павербанки, акумулятори, зарядні пристрої, перехідники тощо.

 

У межах цього напряму ми вже підтримали 23-х незалежних фільмейкерів та фільмейкерок, а також такі кінооб’єднання, як «Вавилон'13», «Кінодопомога» та TABOR Production.

 

У Чехії Діана Табаков, виконавча директорка та голова відділу закупівель міжнародної VOD платформи Doc Alliance Films, організувала збір коштів. За участі чеських організацій DAFilms, My Street Films, Ji.hlava IDFF, Hypermarket Film, Punk Film, Prima televize, Інститут телебачення у Брно, CINEPOINT, PINK, Діана зібрала €16 тис. та закупила техніку (камери, оптику, павербанки, 2 генератори, акумулятори, картки пам’яті), яку отримали 7 режисер_ок та кінооб’єднання «Кінодопомога». 

 

У Німеччині місцевими продюсер(к)ами було започатковано ініціативу Archive of War. Цей проєкт був створений Танею Георгієвою-Вальдхауер, Крістіаном Бетц та Марком Баудером у співпраці з Produzentenverband, AG DOK, Deutsche Filmakademie, Deutsche Akademie für Fernsehen, Crew United та Filmmakers for Ukraine.

 

«Для управління коштами цієї ініціативи було створено директорат, до складу якого входжу я, Іванна Хіцінська, Олекасандра Братищенко та Ольга Бесхмельниціна, а також засновники/-ці Archive of War Таня Георгієва-Вальдхауер, Марк Баудер та Крістіан Бетц, — зазначає Дарʼя Бассель. — Кожне рішення ухвалюється мінімум чотирма голосами (два від України та два від Німеччини). Наразі ініціатива зібрала €75 тис.». 

 

З коштів Archive of War ми придбали:

  • 30 комплектів бронежилетів та касок (зараз прямують до України).
  • 4 бронежилети. 
  • 10 шоломів (доставляються).
  • 50 аптечок IFAK-3, які вже розповсюджені між режисер(к)ами.
  • 10 медичних рюкзаків, які вже розповсюджені між документаліст(к)ами.
  • Технічне забезпечення (апаратура для зйомок). 

Ми також плануємо додаткові закупівлі аптечок та комплектів для захисту.

 

За другим напрямом роботи ми збираємо донейти на рахунки ГО «Докудейз», з яких допомагаємо документаліст(к)ам за такими напрямами: 

  • витрати на пальне (разові виплати до 4000 грн); 
  • витрати на купівлю техніки, яку можливо оперативно придбати в Україні (разові витрати до 4000 грн); 
  • витрати, які виникають під час відрядження (також до 4000 грн); 
  • допомога у форс-мажорних ситуаціях, як-от операція внаслідок поранення під час фільмування.

 

Станом на 31.03.22. ми отримали: €16 111.44, $180, 500 zł, 100 C$ (загалом близько 519 169 грн донейтів). Витрачено на допомогу — 215 953,67 грн. Підтримку отримали 18 документалістів/-ок. Також на ці кошти ми придбали 43 протигази та 86 фільтрів до них, які вже зараз отримують наші колеги у Києві.

 

Дякуємо всім, хто підтримує DOCU/HELP та кіноспільноту в Україні. Поділіться посиланням з інформацією про ініціативу, аби більша кількість людей підтримала збір коштів для її потреб.

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024