Зустрічайте міжнародне журі конкурсних програм Docudays UA-2022!

03 лютого 2022

На Docudays UA-2022 традиційно фестивальне журі обере фільми, які стануть переможцями у трьох конкурсних програмах: DOCU/СВІТ, DOCU/КОРОТКО та DOCU/УКРАЇНА. А також присудить нагороду в спеціальній номінації «RIGHTS NOW!».

 

До складу журі міжнародного конкурсу повнометражних та середньометражних фільмів DOCU/СВІТ увійшли: українська режисерка ​​та продюсерка Аліна Горлова, режисер та художній директор Белградського міжнародного фестивалю документального кіно (Beldocs) Марко Ґрба Сінґх та режисерка, продюсерка, артдиректорка та програмна координаторка Міжнародного фестивалю креативного документального кіно MakeDox у Македонії Петра Селішкар.

 

Аліна Горлова

Аліна Горлова — режисерка документальних та ігрових фільмів, режисерка монтажу, продюсерка, співзасновниця кінокомпанії «Табор». Її фільм «Явних проявів немає» здобув чотири нагороди на Docudays UA та відзнаку фестивалю DOK Leipzig за «Найкращий східноєвропейський фільм». Премʼєра її останньої стрічки «Цей дощ ніколи не скінчиться» відбулася на фестивалі IDFA, де вона здобула головну нагороду у своїй секції. Фільм отримав численні відзнаки на фестивалях, а торік, на Docudays UA — відзнаку «CURRENT TIME» у номінації «RIGHTS NOW!». 

 

Марко Ґрба Сінґх

Марко Ґрба Сінґх — сербський режисер та художній директор Beldocs. Премʼєри його короткометражних документальних фільмів «Принаймні ми зустрілися» (2012) і «Блідий» (2013) відбулися на Visions du Réel. Його перший середньометражний фільм «Абдул і Хамза» (2015) здобув спеціальну відзнаку на Міжнародному фестивалі документального кіно у Марселі. Його короткометражний фільм «Якби це залежало від мене, я б ніколи не пішов» був показаний на Каннському кінофестивалі у секції ACID у 2017 році. У 2021 році на кінофестивалі в Локарно відбувся показ першого повнометражного фільму Марко — «Вал». 

 

Петра Селішкар

Петра Селішкар — режисерка, продюсерка, лекторка, артдиректорка та програмна координаторка фестивалю MakeDox у Македонії. Вона є членкинею Балканської мережі розповсюдження документального кіно MOVING DOX, Європейської кіноакадемії та Документальної асоціації Європи. Працює консультанткою та тьюторкою, а також була членкинею журі й відбіркових комітетів багатьох міжнародних фестивалів. Фільми, над якими вона працювала як режисерка та продюсерка, були показані на багатьох фестивалях, здобули міжнародні нагороди та були продані європейським телеканалам. 

 

Найкращі фільми в міжнародному конкурсі короткометражних стрічок DOCU/КОРОТКО й національному конкурсі DOCU/УКРАЇНА визначатимуть Даніель Абма, режисер, викладач та учасник відбіркового комітету фестивалю DOKLeipzig; Девіка Ґіріш, заступниця редактора журналу Film Comment та кураторка програми Talks на Нью-Йоркському кінофестивалі; Станіслав Битюцький, режисер, куратор фестивалю «Київський тиждень критики» та керівник науково-програмного відділу Довженко-Центру

 

Даніель Абма

Даніель Абма — режисер, чиї повнометражні документальні фільми «Після Вріцена» (2012), «Гавана транзит» (2016) і «Автобан» (2019) були показані на кінофестивалях по всьому світу та здобули кілька глядацьких нагород і відзнак журі. Документальні роботи Абми фокусуються на соціальних темах та спостереженні за героями. З 2017 року викладає в найстарішій та найбільшій кіношколі Німеччини — Бабельсберзькому Кіноуніверситеті імені Конрада Вольфа. Крім того, він працює тьютором на пітчингових воркшопах (наприклад, на Baltic Sea Docs у Ризі, CineDOC Tbilisi, Docudays UA), а також є учасником відбіркового комітету DOK Leipzig з 2018 року.  

 

Девіка Ґіріш 

Девіка Ґіріш — одна із заступниць редактора журналу Film Comment та кураторка програми Talks на Нью-Йоркському кінофестивалі. Її тексти були опубліковані у New York Times, New York Review of Books, Sight & Sound, Reverse Shot, Criterion Collection, Village Voice та інших виданнях. Вона була членкинею відбіркових комітетів Мумбайського кінофестивалю та «Берлінського тижня критиків». Її роботи, серед інших відзнак, здобули такі нагороди, як National Arts and Entertainment Journalism Award у 2018 році та Southern California Journalism Award у 2019 році. 

 

Станіслав Битюцький

Станіслав Битюцький — куратор фестивалю «Київський тиждень критики» та керівник науково-програмного відділу Довженко-Центру. Як режисер дебютував у 2014 році документальним фільмом «До побачення, синефіли». Переможець Київського міжнародного фестивалю короткометражних фільмів 2017 року («24»), володар премії «Кіноколо» за найкращий короткометражний фільм 2020 року («Нетерпимість»). 

 

Нагороду «RIGHTS NOW!» вручать креативному документальному кіно, що досліджує сучасний світ і робить значний внесок у дискусію про людську гідність, свободу та рівність. На неї номінуються десять фільмів з усіх кінопрограм Docudays UA. Переможців та переможниць у номінації «RIGHTS NOW!» визначатимуть президент Ради директорів Гельсінського фонду прав людини в Польщі Мачей Новіцький, правозахисник та експерт з міжнародного права Микола Гнатовський та адвокатка Євгенія Закревська.

 

Мачей Новіцький

Мачей Новіцький — президент Ради директорів Гельсінського фонду прав людини в Польщі, співзасновник і директор Варшавського міжнародного фестивалю кіно про права людини WATCH DOCS. Автор концепції FUTURE DOCS — міжнародної платформи для творчих зустрічей між правозахисниками/-цями й документаліст(к)ами. Експерт із прав людини, верховенства права та документального кіно. Проводив тренінги, був членом журі та учасником різних панельних дискусій на кількох міжнародних кінофестивалях. 

 

Микола Гнатовський

Микола Гнатовський — член Міжвідомчої комісії з питань застосування та реалізації норм міжнародного гуманітарного права в Україні. З 2021 року — член Міжнародної ради експертів з питань злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту при Офісі Генерального прокурора України та президент Європейського комітету з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню. Член експертно-консультативної ради Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, експерт з міжнародного права (Комітет з питань міграції, біженців та населення, Парламентська асамблея Ради Європи). Член Європейського товариства міжнародного права та Американського товариства міжнародного права. 

 

Євгенія Закревська

Євгенія Закревська — адвокатка, голова колегії Адвокатської дорадчої групи, яка з 2015 року захищає права постраждалих під час Євромайдану. Євгенія представляє інтереси потерпілих в українських судах і в Європейському суді з прав людини, захищає жертв російської агресії в Криму та на Сході України в українських і міжнародних інстанціях. Має приватну юридичну практику. 

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
DOCU/УКРАЇНА: від особистого до спільного
Огляд програми
26 квітня 2024
DOCU/УКРАЇНА: від особистого до спільного
Огляд програми
26 квітня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 2…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024