Spotlight on: Docudays UA 2022 на фестивалі DOK Leipzig

20 вересня 2022

З 17 по 23 жовтня українські документальні проєкти будуть представлені в секціях програми та на індустрійній платформі міжнародного фестивалю DOK Leipzig. Невдовзі ознайомимо з усіма деталями. Першими зустрічайте учасників та учасниць Spotlight on: Docudays UA 2022.
 

У програму Spotlight on: Docudays UA 2022 увійшли чотири стрічки з цьогорічного національного конкурсу DOCU/УКРАЇНА: «Плай» режисерки Єви Джишиашвілі, «Між небом та горами» режисера Дмитра Грешка, «Привоз» режисерки Єви Нейман та «Нескінченність за Флоріаном» режисера Олексія Радинського. А також фільм режисера Тараса Томенка «Терикони», що мав відкривати фестиваль у березні.

 

Програмна координаторка DOK Leipzig Терез Антоні розповідає про ідею та мету співпраці:

«Коли 24 лютого ми почули новини про російське вторгнення в Україну, одразу подумали про наших колег із Docudays UA та спільноту українських документалістів/-ок, з якою ми працюємо вже багато років.

 

На знак солідарності з командою Docudays UA, ми пропонуємо платформу для презентації національного конкурсу 19-го фестивалю та шоукейсу українських талантів у всіх секціях фестивалю та індустрійних програмах. Ми запросили фільми, режисерів/-ок і делегатів/-ок фестивалю на DOK Leipzig, аби вони могли представити свої роботи, поспілкуватися з нашою аудиторією і, що найважливіше, зустрітися з міжнародними колегами, налагодити зв’язки, знайти нових партнерів/-ок для підтримання майбутнього українських кіноталантів. Війна має на меті викорінити голоси, тому ми пропонуємо нашу платформу, щоби посилити голоси українців/-ок».

 

Директорка індустрійної платформи DOCU/ПРО Дар’я Бассель коментує програму Spotlight on: Docudays UA 2022:

«Це єдині фільми Docudays UA, які ми встигли оголосити до початку повномасштабного вторгнення. Вони не всі про війну — і це, навпаки, добре, на наш погляд. Адже ці фільми можуть занурити глядачів/-ок у контекст України, нашого життя й повсякденності. У програмі представлені стрічки про різні регіони країни: Схід, Захід, Південь, Центр. Зараз ми багато говоримо про зміни, яких потребує наше суспільство. Ці фільми допоможуть і нам, й іноземній аудиторії зрозуміти про такий запит більше, ніж можна побачити в новинах».

Фільми Spotlight on: Docudays UA 2022 @ DOK Leipzig


Терикони

Режисер: Тарас Томенко

Продюсер(к)и: Володимир Філіппов, Алла Овсяннікова, Андрій Суярко, Олександр Коваленко

 

Насті було шість, коли три ракети, випущені російськими військовими, влучили в її будинок у новорічну ніч. Вона вижила, але втратила батька, дитинство і віру в життя. Для таких, як вона, війна стала чимось буденним, як пейзаж за вікном. Але Настя не припиняє мріяти. Як і кожна дівчина, вона мріє про новий будинок, собаку і продовжує писати листи Діду Морозу з проханням повернути їй батька.

 

Метод документального спостереження за героями/-їнями та здорова дистанція з метою збереження їхнього особистого простору дозволили показати драматизм дитячого життя на передовій.


Нескінченість за Флоріаном

Режисер: Олексій Радинський

Продюсерка: Люба Кнорозок

 

Що таке Земля? Що таке сонячна система? Чим є людство? Хто такий Флоріан Юр’єв? Чому він побудував «Літаючу тарілку» в Києві? Чи зможемо ми використовувати її за призначенням у майбутньому? «Нескінченність за Флоріаном» шукає відповіді на ці та інші питання, пов’язані з постаттю легендарного київського архітектора Флоріана Юр’єва. Фільм також розповідає про те, чому шлях капіталізму — пройдений, та що буде, якщо поділити одиницю на нескінченність.


Між небом та горами

Режисер: Дмитро Грешко

Продюсерка: Поліна Герман

 

2020 рік, світу загрожує пандемія нового та невідомого коронавірусу. В цей час гірське село Колочава на Закарпатті продовжує жити буденним життям, адже люди тут постають перед труднощами постійно.

 

Марію, Тетяну, Анну та Світлану в селі дуже добре знають. Чотири фельдшерки вже багато років працюють на єдиній станції швидкої допомоги у Колочаві. Незважаючи на пандемію, більшість викликів — це звичні хвороби: інсульти, гіпертонія й інші серцево-судинні захворювання, панкреатит, алкогольна інтоксикація тощо. Люди й далі страждають від важких недуг, які стають небезпечнішими в переповнених ковідними хворими лікарнях.

 

Жителі села народжуються, одружуються, святкують… і, зрештою, помирають. Життя занадто коротке, щоб його можна було поставити на паузу. Здається, що життєвий цикл у цьому селі триватиме вічно, але чи зможуть місцеві вижити, якщо наступна пандемія стане більш загрозливою? Життя в селі триває, а працівники швидкої завжди готові прийти на допомогу.


Плай

Режисерка: Єва Джишиашвілі

Продюсерка: Оксана Іванюк

 

Це історія про людей, які зберегли більше, ніж втратили під натиском нашого неоднозначного сьогодення, що сплутало всі земні й небесні закони. Їхня сила і слабкість в любові: до своєї землі, до ближнього. Вони незгодні й покірні водночас, немов гори. Бунтують проти несправедливості життя й мужньо приймають удари долі. Родина Малковичів для людського ока — загублена серед красивої й суворої природи, та насправді вони там, де від початку часів панує гармонія і любов, що передається від покоління до покоління.


Привоз

Режисерка: Єва Нейман

Продюсер(к)и: Геннадій Кофман, Ольга Бесхмельниціна

 

Фільм документує життя одного з найстаріших і найбільших базарів Європи. Пристрасті обабіч прилавків, сни вантажників, таємні фантазії продавчинь риби… Роздумами про світобудову та сенс життя діляться охоронці базару й керівник барахолки. Що було, що є, що буде — передбачення вуличних ворожок, «дуже точна вага» й щедрі порції на пробу. На Привозі можна зустріти усі прошарки населення міста. Тут їх представлено й виявлено! Сюди приходять усі, і кожен знаходить щось для себе. І ті, хто шукає див чи метаморфоз — змін долі, людської душі або часу — теж не піде звідси з порожніми руками.

 

_______

Програма Spotlight on: Docudays UA 2022 стала можливою завдяки підтримці Федерального Уповноваженого з питань культури та медіа Німеччини (BKM). Завдяки підтримці Українського інституту, Гете-Інституту та Гете-Інституту в eкзилі, додаткова кількість кінематографістів/-ок та делегацій з України зможе взяти участь у фестивалі та скористатися індустрійними можливостями в Лейпцигу.

 
 
21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024