Куйтім Чашку

Куйтім Чашкукінорежисер, сценарист, продюсер і правозахисник. Очолює Академію кіно й мультимедіа «Марубі» та є виконавчим директором Міжнародного кінофестивалю про права людини в Албанії. Голова Асамблеї Албанської Гельсінської спілки.


Закінчив Вищий інститут мистецтв Албанії, Інститут театру й кіно в Бухаресті та здобув післядипломну освіту в Колумбійському університеті (Нью-Йорк).


У 1990 році став одним із засновників Албанського Гельсінського комітету, у 2004 році заснував першу кіношколу в Албанії — Академію кіно та мультимедіа «Марубі», а у 2006 році заснував Міжнародний кінофестиваль про права людини в Албанії.


Його фільми здобули низку нагород, зокрема «Приз критиків» на Середземноморському кінофестивалі в Бастії (1996) та «Приз ЮНЕСКО» на Венеційському кінофестивалі (1998)за фільм «Полковник Бункер» (англ. Сolonel Bunker), «Приз за найкращий сценарій», «Приз ФІПРЕССІ» та «Срібну піраміду» Каїрського міжнародного кінофестивалю (2005), а також «Бронзову пальмову гілку» Фестивалю середземноморського кіно у Валенсії за стрічку «Чарівне око» (англ. The Magic Eye) та «Приз Європейського інституту кіномистецтва» на кінофестивалі в Трієсті за «хоробру відданість справі розвитку албанського кінематографа».


Куйтім Чашку є членом Європейської кіноакадемії, Албанської академії мистецтв і науки та Європейсько-балканської академії мистецтв і науки.