«Архів війни»: річні підсумки

23 лютого 2023

Об'єднана база медіаматеріалів про війну в Україні — проєкт ГО «Докудейз» та Infosсope — функціонує й розвивається вже майже рік. За допомогою найпростіших способів документування «Архів війни» створює хроніку подій, яка фіксує нашу історію та допомагає покарати винних у воєнних злочинах. Час підбити підсумки, поділитися результатами, а також окреслити майбутні горизонти.


За минулий період команді «Архіву війни» вдалося з нуля розбудувати інноваційну систему збору та обробки даних, сформувати професійну команду. Відтак, розширити галузі роботи та побудувати сталі стосунки з партнерськими організаціями. Працюють двомовний сайт проєкту та телеграм-бот, що надають змогу всім охочим завантажити свої свідчення. Сумарна кількість накопичених матеріалів сягнула близько 3100 годин. Зокрема, нині в системі — 2500 відео та 795 000 фото й документів із відкритих джерел. Підрахунки орієнтовні, адже база перебуває в стані постійного оновлення.


Згодом додалися нові напрямки роботи, а команда збільшилася відповідно до завдань і викликів. До проєкту залучені відділи сортування та завантаження даних, а також аналітиків/-инь, які вивчають і класифікують отримані матеріали за допомогою тематичних тегів. Усього в «Архіві війни» працює 38 спеціалістів/-ок, з-поміж яких: керівник, проєктна менеджерка, ІТ-підтримка, комунікаційниця, дизайнерка, юрист, координатор(к)и напряму партнерств та інтерв’ювання. 


До проєкту залучений також штат Infoscope, співзасновників «Архіву війни». Загалом близько 17 професіоналів/-ок, які працюють як на постійній, так і на консультаційній основах: розробники/-ці та аналітики/-ні баз даних, програміст(к)и, IT-адміністратор, UX/UI дизайнер, відділ підтримки користувачів/-ок і проєктні менеджер(к)и. Нині тривають пошуки редактора/-ки, архіваріуса/-ки, який або яка вивчатиме базу даних та оброблятиме індивідуальні запити.


Улітку розпочав роботу відділ інтерв’ювання. За цей час команді вдалося поговорити з 230-ма людьми з різних регіонів України. Для підготовки співробітники/-ці напрямку брали участь у психологічних тренінгах та дізнавалися про особливості збору усних свідчень, а також взаємодії в царині травматичного досвіду. Нагадаємо, подати заявку, аби поспілкуватися з інтерв’юєр(к)ами та розповісти свою історію часів війни, можна безпосередньо на сайті.


Нині проєкт посилює співдію з регіональними медіа, збираючи відеозаписи. Інший істотний напрямок — партнерство з міжнародними організаціями, які займаються розслідуванням воєнних злочинів та OSINT-дослідженнями.


«Ще на старті ми ухвалили рішення, що це довготривалий і стратегічний проєкт, — тож так і рухаємося. Цьогоріч плануємо приєднати OSINT-дослідників/-ниць, щоб накопичувати матеріали про ворожу сторону. Це допоможе в майбутніх кримінальних розслідуваннях. Наші партнери — Infoscope — вже розробляють алгоритм, який дозволить робити припущення про причетність підрозділів до скоєних воєнних злочинів», — розповідає Марія Бучельнікова, координаторка «Архіву війни».


На цьому етапі «Архів війни» надає обмежений доступ до матеріалів. Адже система даних — надзвичайно об’ємна, технічно складна та має чималу кількість функцій. Співробітники/-ці проєкту постійно збирають відгуки щодо роботи з базою та працюють над удосконаленням користувацького досвіду. 


Команда накопичила велику кількість ексклюзивного матеріалу з різних регіонів України, зокрема з окупованих і деокупованих, завдяки партнерам проєкту, як-от:

Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр громадянських свобод, Харківська правозахисна група, Медіаплатформа «ВГОРУ», Фонд «Милосердя та здоров’я», «Ukraїner», медіапроєкт «Український свідок», Освітній дім прав людини в Чернігові, «Суспільне», «Громадське», медіагрупа «Накипіло», Національний музей Голодомору-геноциду, об’єднання «Кінодопомога», «Восток-SOS», онлайн-журнал «Цукр». 


Марія Бучельнікова, координаторка «Архіву війни», акцентує:

«Ми готуємо платформу до великої кількості користувачів і користувачок — як українських, так і іноземних. Ми зацікавлені в тому, щоб проєкт був корисним інструментом у відстоюванні інтересів України в усіх можливих площинах: правозахисній, політичній, культурній тощо. Адже процеси досягнення справедливості та руйнування російських імперіалістичних наративів — дуже тривалі, тож маємо бути до цього готові».


Висловлюємо особливу подяку національним і приватним фондам, громадським організаціям, які підтримали та підтримують проєкт «Архів війни»: Посольству Швеції в Україні, USAID/ENGAGE, Представництву ЄС в Україні та «Дому Європи», ІCАР «Єднання», Prague Civil Society Center, Канадському фонду підтримки місцевих ініціатив, Razom for Ukraine, People in Need.

_______

Думки, висновки чи рекомендації належать автор(к)ам та упорядникам/-цям цього видання і не обов'язково відображають погляди урядів чи благодійних організацій країн, що підтримують проєкт. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково автор(к)и та упорядники/-ці видання.

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 2…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024