Делегація кінематографістів/-ок з України на Берлінале-2023

02 лютого 2023

Docudays UA ініціював формування делегації українських документалістів/-ок, спільно з командою Європейського кіноринку, який щорік проходить у межах Берлінського міжнародного кінофестивалю.


Цьогоріч Берлінале відбудеться 16–26 лютого. Частина кінофестивалю — низка подій для просування талантів, побудови мережі, розробки проєктів, консалтингу та спільного виробництва. Європейський кіноринок відвідують понад 10 000 представників та представниць кіно- та медіа-індустрії, насамперед продюсерів/-ок, дистриб’юторів/-ок, ЗМІ. Отже, це чудова нагода налагодити зв’язки з потенційними партнер(к)ами та знайти підтримку для кінопроєктів. 


До складу делегації ввійшли українські продюсер(к)и та режисер(к)и, обрані командою Docudays UA. Учасники/-ці отримають безплатні акредитації завдяки Market Badge Inclusion Initiative та відвідають події в межах Берлінале. 



Люба Кнорозок

Кінопродюсерка й культурна менеджерка. До списку її нещодавніх проєктів увійшли: документальний фільм «Нескінченність за Флоріаном» режисера Олексія Радинського (світова прем’єра на Роттердамському міжнародному кінофестивалі у 2022 році; нагорода «Кіноколо» за «Найкращий український документальний фільм») та ігровий фільм «Громадяни Космосу» Антона Відокле (світова прем’єра на Берлінале-2020). Люба Кнорозок є членкинею DAE (Європейської асоціації документального кіно) та учасницею Berlinale Talents-2022. Продюсувала проєкти для BBC World News, Європейського культурного фонду, «Громадського телебачення», Al Jazeera English, Vice News та багатьох інших. Нині продюсує «The Reckoning Project» — міжнародний медійний проєкт, що фокусується на розслідуванні російських воєнних злочинів в Україні.



Каріна Костина

Незалежна кінопродюсерка. Закінчила Інститут міжнародних відносин імені Тараса Шевченка. Магістерка міжнародного бізнесу. Після 10 років роботи в рекламі пішла за покликом серця у кіно. Загалом, а також в роботі у Каріни — низка успішних амбітних кінопроєктів, як документальних, так і художніх. Випускниця школи молодих продюсерів у Мангеймі Meeting Place 2021, Talents Nest at Meeting Point у Вільнюсі, програми House of Europe для продюсерів/-ок, EAVE Change workshop, EWA Mentoring program.


З-поміж вибраної фільмографії: «Дні, які хочеться забути» (реж. Аліна Горлова, Семен Мозговий, Єлизавета Сміт, Максим Наконечний; у розробці), «Le Zhovten de Kyiv» (реж. Надя Парфан; у розробці), «Silent Flood» (реж. Дмитро Сухолиткий-Собчук; у розробці). 



Олександра Кравченко

Народилася в Херсоні у 1983 році. Закінчила Національний університет «Києво-Могилянська академія» за спеціальністю «Культурологія». З 2011 року працює у галузі кіновиробництва: директорка з комунікацій («Артхаус Трафік», Одеський міжнародний кінофестиваль), керуюча маркетинг-менеджерка («Анімаград» / FILM.UA Group), фриланс-продюсерка (DGTL RLGN, Albatros Communicos, Moon Man). З-поміж вибраної фільмографії: «Лимани. Бій за рай» (реж. Сергій Лисенко; у виробництві), РОЗИ: Фільм-Кабаре» (реж. Ірена Стеценко, 2021), «Фаза» (реж. Микола Засеєв, 2021). 



Ілля Гладштейн

Народився в Києві в 1985 році. Кар’єру в кіно розпочав як програмний координатор секції короткометражного кіно на МКФ «Молодість». У 2013 році став співзасновником Міжнародного фестивалю кіно та урбаністики «86», який проходив у 2014–2018 роках у місті Славутич. З 2014 року займається дистрибуцією незалежного кіно з 86PROKAT. У 2019 році заснував артхаусний кінотеатр «KINO42» у Києві. У 2017 році започаткував продюсерську компанію Phalanstery Films. Прем’єра його першого спродюсованого документального повнометражного фільму «Співає ІФТКЕ» відбулася на кінофестивалі Visions du Reel (Ньйон, Швейцарія). Стрічка здобула нагороду «Золота Дзиґа» від Національної кіноакадемії та нагороду «Кіноколо» від Української асоціації кінокритиків за «Найкращий український документальний фільм 2020 року», а також була придбана найбільшим японським мовником «NHK».Перший спродюсований художній короткометражний фільм Іллі «Це побачення» увійшов до короткометражної програми Берлінського кінофестивалю у 2023 році.



Леся Дяк

Має ступінь магістра з комунікацій та досвід у журналістиці. У 2022 році Леся закінчила міжнародну магістерську програму «DocNomads». До режисури працювала журналісткою-фрилансеркою в кількох українських ЗМІ. Її проєкт повнометражного документального фільму «Татова колискова» отримав нагороду за «Найкращий документальний фільм на стадії постпродакшну» на Sarajevo Talents from the East та грант кінофестивалю IDFA — «IDFA Bertha Fund». 

У фільмографії режисерки: «Шрами» (документальний, 2023), «Під крилом ночі» (документальний, 2023) та інші стрічки.


Ольга Бесхмельниціна

Продюсерка з понад 10-річним досвідом кіновиробництва. Вона є співзасновницею кінокомпанії «2Brave Productions», яку очолюють жінки. Її продюсерський доробок складається з таких фільмів: «Стоп-Земля» (2021) Катерини Горностай (нагорода «Кришталевий ведмідь» у конкурсній програмі «Generation 14plus» на Берлінале-2021), «Анна» (2019) Декеля Беренсона (Премія британського незалежного кіно 2019 за «Найкращий короткометражний фільм», стрічка також увійшла в шорт-лист премії БАФТА), «Жива ватра» (переможець Hot Docs-2015), «Колапс: як українці зруйнували імперію зла» (документальний серіал 2021-го року для суспільного телеканалу «UA:Перший»). Випускниця навчальних програм «Ex Oriente» та «Eurodoc». Голова правління Української кіноакадемії.



Денис Страшний

Продюсер, кінорежисер, оператор. Закінчив Київський міжнародний університет за фахом «Оператор кіно і телебачення». У 2014 році став співзасновником громадської організації «Докутолока», яка об'єднує документалістів/-ок та громадських діячів/-ок. В межах діяльності та за підтримки ГО «Докутолока» були створені документальні фільми «Майже 10.000 виборців», «Казка про Коника», «Дві Надії», «Заповідник Асканія», серія короткометражних фільмів та медіапроєктів («Рокада», «Нова Псальма. Майдан») та соціальних реклам «Нам необхідно бачити», фотовиставок, музичних відео тощо, які були презентовані на міжнародних кінофестивалях, виставках та інших міжнародних та українських подіях.

Повнометражний документальний дебют як оператора-постановника та продюсера відбувся під час зйомок фільму «Майже 10.000 виборців» (світова прем'єра на Варшавському кінофестивалі). Режисерський повнометражний дебют — «Казка про Коника» (міжнародна прем’єра на кінофестивалі DocPoint у Талліні, отримав нагороди за «Найкращий повнометражний документальний фільм» на фестивалях 36th Pärnu International FF (Естонія) та 24th FICMEC (Іспанія)). Зараз працює як режисер та продюсер власних проєктів «Freewill.UA» про добровольців/-иць під час українсько-російської війни.

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
DOCU/УКРАЇНА: від особистого до спільного
Огляд програми
26 квітня 2024
DOCU/УКРАЇНА: від особистого до спільного
Огляд програми
26 квітня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 2…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024