Культурна дипломатія

Курс на Дублін: війна, кіно та права людини

06 жовтня 2023

Від початку повномасштабного вторгнення команда Docudays UA бере участь у дискусіях на міжнародних майданчиках, здійснюючи просвітницьку роботу щодо російсько-української війни. За цей час такі ініціативи переросли в окремий напрям, що нині розвивається. Для того, аби було простіше слідкувати за діалогом зі світовою спільнотою, розповідатимемо найважливіше в новому розділі сайту «Культурна дипломатія». 

17 жовтня о 19:00, за дублінським часом, запрошуємо на панельну дискусію «Голоси з України: війна, кіно та права людини» за участі Дар’ї Аверченко, комунікаційної директорки Docudays UA. Інші спікер(к)и заходу: Мері Мойніган, письменниця, режисерка, театральна та кінорежисерка, художня керівниця Міжнародного центру мистецтв і рівності Smashing Times; Галина Буділова, письменниця, членкиня Ірландського ПЕН-клубу; Алекс Малишенко, кіножурналіст, заступник редактора Moviegram, програмний директор Mykolaichuk OPEN.


Дискусія запланована в межах п’ятого щорічного міжнародного Дублінського фестивалю мистецтв і прав людини, що відбудеться з 13 по 22 жовтня. Подія об’єднує Дублін, Керрі, Донегал і Корк, і включає майстер-класи, тематичні обговорення, кінопокази, театральні вистави, музичні виступи, виставки та літературні заходи. «У солідарності: Міжнародне святкування мистецтва та прав людини» — тематичний фокус цього року.


На події «Голоси з України: війна, кіно та права людини» Дар’я Аверченко наживо поділиться досвідом нашої команди та розповість про те, як ми переосмислили роботу Docudays UA після 24 лютого 2022 року. 


«Протягом півроку після повномасштабного вторгнення російських військ ми поставили на паузу підготовку фестивалю і взялися за новий проєкт, який назвали “Архів війни”. Збирали свідчення воєнних злочинів і структурували їх. Ми вірили, що ці записи допоможуть відновити справедливість і покарати кожного російського військового, який скоїв злочин в Україні. Це також дало нам змогу не розгубити нашу команду, розпорошену внаслідок евакуації поміж різними країнами, містами та лінією фронту. Завдяки “Архіву війни” нам вдалося не тільки зберегтися як колектив, але й зібратися морально та психологічно. 


У листопаді минулого року ми наважилися провести документальний вікенд, а потім і повноцінний фестиваль — уже в червні цього року. Ми робимо це головним чином для моральної підтримки наших глядачів/-ок. Для того, аби були сили чинити опір та продовжувати наш культурний і освітній процес», — уточнює Дар’я.


Також під час панельної дискусії буде змога переглянути стрічку Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» та фрагмент фільму Катерини Горностай «П’ятниця, субота, неділя» про кіновікенд, який команда Docudays UA організувала в листопаді 2022. 


«Мені як авторці цікавіше дізнатись, що відчує аудиторія після перегляду. Тим паче, що це буде перший такий закордонний показ. Бо кіно, особливо документальне, як тільки воно завершується, починає своє окреме життя й глядач/-ка з цього моменту стає співучасником/-цею, якщо не співтворцем/-чинею сенсів фільму. 


Я знімала стрічку “П’ятниця, субота, неділя” із залюбленим поглядом і уважністю до людей, яких поважаю, з якими товаришую роками. Зараз украй важкий, критичний момент у нашому житті. Навіть наша буденність в тилу містить глибокий і болючий контекст війни.Тим більше дивують і захоплюють люди, які продовжують робити фестивалі, знімати кіно. Займатися речами, що з початком повномасштабного вторгнення, здавалося, втратили сенс. Я рада, що ми повертаємось у життєдайну творчість і продовжуємо працювати на полі нашої культури й ідентичності», — підкреслює Катерина Горностай.


Конор Форчун, керівник відділу комунікацій та заходів Front Line Defenders, співорганізаторів Дублінського фестивалю мистецтв і прав людини, розповідає:


«В основі діяльності Front Line Defenders по всьому світу — підтримка та поширення історій правозахисників/-ць, які перебувають у небезпеці. Українська реальність після повномасштабного вторгнення росії є одним із найбільш шокуючих прикладів ціни, яку доводиться платити за захист прав людини. У 2022 році війна спричинила вбивства 50 українських правозахисників/-иць, що робить її однією з найбільш смертоносних у світі.


Протягом усього цього часу ми були вражені наполегливістю та мужністю українських правозахисників/-иць, журналістів/-ок і кінематографістів/-ок, які залишалися рішучими у висвітленні правди та відстоюванні прав людей, звичайних українців і українок. Ми раді, що Docudays UA покаже ірландським глядач(к)ам пронизливу стрічку "20 днів у Маріуполі", а також приєднається до нас, щоб розповісти про організацію культурних подій та роботу над фільмами в розпал війни».


Дар’я Аверченко пояснює, чому важливо доносити свою позицію європейській та світовій аудиторії:


«Мені здається, що значна частина світу вважає російсько-українську війну вже завершеною. Багато хто волів/-ла б не питати й не чути про реалії воєнного часу. І це цілком зрозуміла захисна реакція. Тож я хочу знайти певний гуманний спосіб спрямувати увагу західної аудиторії у правильному напрямі. Донести, що в Україні попри війну триває життя. Не перериваються економічні, освітні, культурні процеси. Ми продовжуємо чинити опір з усіх сил кожен/-на на своєму місці. І нам необхідна підтримка Ірландії: озброєння, гуманітарна допомога, програми роботи з біженцями/-ками. Усе це продовжує бути для нас актуальним. На жаль, ніхто нині не може дати точну відповідь, коли завершиться війна і коли потреба в підтримці нарешті зникне»


На завершення панельної дискусії «Голоси з України: війна, кіно та права людини» організатор(к)и та учасники/-ці вшанують пам’ять української письменниці Вікторії Амеліної, яка на минулорічному Дублінському фестивалі мистецтв і прав людини говорила про завершення війни в Україні і яка трагічно загинула в липні цього року внаслідок ракетного удару росіян по Краматорську.


Повна програма фестивалю — за посиланням. 


_____________

Дублінський фестиваль мистецтв і прав людини — це щорічний міжнародний фестиваль, організований Міжнародним центром мистецтв і рівності Smashing Times та Front Line Defenders, міжнародною організацією, що базується в Дубліні й працює над покращенням безпеки та захисту правозахисників, які перебувають під загрозою, у партнерстві з Amnesty International, Fighting Words, Ірландською радою громадянських свобод, Національною радою жінок Ірландії, благодійною організацією Trócaire, молодіжною просвітницькою програмою GOAL NextGen та Ірландським ПЕН. 


З-поміж творчих партнерів фестивалю: Ірландський театр сучасного танцю, dlr Mill Theatre Dundrum, замок Ратфарнам, Центр мистецтв Південного Дубліна Rua Red, видання Unapologetic, театральна компанія Quintessence, Коркський театр танцю Firkin Crane, студія Capreal Productions, Дублін — місто літератури ЮНЕСКО, Дублінська міська рада, Музей ірландської еміграції EPIC, Центр мистецтв Project, бібліотека Pearse Street, бібліотека dlr Lexicon, центр мистецтв The Complex, музей The Old Barracks у Кагерзевині, галерея Glebe House Donegal, театр танцю Fidget Feet, Кашельський фестиваль мистецтв і Docudays UA.

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
DOCU/УКРАЇНА: від особистого до спільного
Огляд програми
26 квітня 2024
DOCU/УКРАЇНА: від особистого до спільного
Огляд програми
26 квітня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 2…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024