20 днів у Маріуполі

Рік
2023
Країна
Україна
Тривалість
94’
Режисер/-ка
Мстислав Чернов
Команда українських журналістів/-ок Associated Press опинилася в оточеному Маріуполі. Вони намагаються продовжувати свою роботу з документування звірств російського вторгнення. Як єдині міжнародні репортер(к)и, що залишилися в місті, вони фіксують кадри, які пізніше стануть визначальними образами війни: смерті дітей, масові поховання, розбомблений пологовий будинок та інші жахи. Після майже десятиліття висвітлення міжнародних конфліктів, включно з війною Росії проти України, у складі репортерів/-ок Associated Press Мстислав Чернов створює свій перший повнометражний фільм «20 днів у Маріуполі». Стрічка ґрунтується на щоденних репортажах Чернова та його особистих зйомках власної країни у війні. Це чітко вималюваний, болісний образ мирних громадян/-ок, які опинилися в облозі. Крім того, фільм показує, як воно — вести репортажі з зони конфлікту, а також роль та вплив такої журналістики по всьому світу.

Попередження щодо змісту: зображення війни
Творча команда:
Режисерська робота: Мстислав Чернов
Продюсування: Мстислав Чернов, Мішель Мізнер, Рені Аронсон-Рат, Дерл Мак-Крюдден
Операторська робота: Мстислав Чернов, Євген Малолєтка (фотограф)
Звук: Джим Салліван
Виробництво
Frontline AP
Дистриб'юція:
PBS Distribution, Sara Giustini, [email protected]
Нагороди
«Приз глядацьких симпатій» на кінофестивалі «Санденс» (2023), нагорода «F:ACT» на кінофестивалі CPH:DOX (2023) (номінація), нагорода памʼяті Ґреґа Ґунда (2023), нагорода «Кіно за мир» (2023)
Режисер/-ка
Мстислав Чернов

Мстислав Чернов — український військовий кореспондент, режисер, фотограф і письменник, відомий висвітленням української революції, російського вторгнення в Україну, війни в Іраку, Сирії та Нагірному Карабасі, в Афганістані за правління Талібану після виведення військ США, а також знаний завдяки своїм мистецьким інсталяціям та виставкам.

Чернов — журналіст Associated Press та президент Української асоціації професійних фотографів (УАПП). Він здобув низку престижних нагород, зокрема дві нагороди «Королівської спілки телебачення» за висвітлення збиття рейсу MH17, а також нагороду імені Георгія Ґонґадзе, нагороди «ICFJ Knight» та нагороду «Свобода слова» від DW за документування облоги Маріуполя разом із ще двома іноземними журналістами, що залишилися в місті. Він був номінований на міжнародні нагороди, як-от на «Приз Лівінґстона» за висвітлення протестів у Білорусі у 2021 році чи нагороду імені Рорі Пека за висвітлення битви за Мосул. Він отримав звання українського фотографа року в 2013 і 2015 роках. Перший роман Чернова «Часи сновидінь» був опублікований у жовтні 2022 року видавництвом Cherry Orchard Books у Бруклайні (штат Массачусетс). Книга значною мірою спирається на його досвіді військового кореспондента, зокрема й на висвітленні російського вторгнення в Україну 2014 року.

 
Зала «ГЕГЕМОН»
Кінотеатр «Жовтень»
вул. Костянтинівська, 26
Демонструється мовою оригіналу з українськими субтитрами
Вхід за квитками
отримати квиток
Субота
10 червня 2023
15:10
Зала «ГЕГЕМОН»
Кінотеатр «Жовтень»
вул. Костянтинівська, 26
Демонструється мовою оригіналу з українськими субтитрами
Вхід за квитками
отримати квиток
Неділя
11 червня 2023
17:10
21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Висота
DOCU/УКРАЇНА
Висота
Рік
2024
Країна
Україна, Франція
Режисер/-ка
Максим Руденко
Тривалість
90’
DOCU/УКРАЇНА