Король Лір: як ми шукали любов під час війни

Рік
2023
Країна
Україна
Тривалість
90’
Режисер/-ка
Дмитро Грешко

24 лютого 2022 року почалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Мільйони українців/-ок змушені були покинути свої домівки й рятуватися від жахіть війни. Багато з них знайшли собі прихисток у невеличкому західно-українському містечку Ужгород на Закарпатті, що межує з чотирма країнами Євросоюзу. Незважаючи на сирени повітряної тривоги, які час від часу лунають у місті, Ужгород залишається доволі затишним і мирним містом. Разом із тим, з появою переселенців/-ок, у місті з’являються різноманітні громадські ініціативи, спрямовані на допомогу тим, хто змушені були покинути власний дім і опинилися в новому середовищі. Як правило, самі переселенці/-ки беруть активну участь у схожій діяльності. Вони працюють у їдальнях, які безоплатно годують переселенців/-ок, плетуть маскувальні сітки, розважають і навчають діточок, організовують культурні заходи.

В’ячеслав Єгоров, місцевий активіст, який разом із дружиною займається такою допомогою й організовує дитяче дозвілля, вирішує реалізувати свою давню мрію — поставити виставу Шекспіра «Король Лір». До складу його театральної трупи входять непрофесійні актор(к)и-переселенці/-ки. Колишні вчителі/-ки, художники/-ці, інженери, продавчині й домогосподарки пристосовуються до нових умов та вчаться знаходити себе в інших реаліях. Театральна вистава допомагає їм віднайти своє призначення в новому світі, де протікає війна, а режисерові — знайти відповідь на одвічні питання: що таке любов і чому цей світ не має загинути.


Автор ідеї фільму В’ячеслав Єгоров.
Творча команда:
Режисерська робота: Дмитро Грешко
Продюсування: Поліна Герман
Операторська робота: Дмитро Грешко, Юрій Готра, Ростислав Заболотний, Михайло Пожега
Монтаж: Віктор Маляренко
Звук: Володимир Трет’яков, Cinema Sound Production UA; композитор — Антон Дегтярьов
Виробництво та дистрибуція
UP UA Studio
Режисер/-ка
Дмитро Грешко

Дмитро Грешко — з 2018 року починає вивчати документальне кіно та створює свій перший документальний фільм. У 2019 році в м. Ужгород закінчив тижневий режисерський курс наративного кіно в кіношколі «Скалка 2019» під керівництвом В’ячеслава Єгорова та двомісячний курс авторського документального кіно CinemaLab від Харківської школи візуальних мистецтв під керівництвом Любові Дуракової та Аліси Коваленко. У 2020 році в місті Києві закінчив школу документального кіно Indie Lab 2020 (куратор(к)и Дмитро Тяжлов та Елла Штика). З 2020 року бере активну участь в організації заходів Закарпатської фільмкомісії для розвитку кінематографа в Закарпатті та є співзасновником і програмним координатором Карпатського гірського міжнародного кінофестивалю (CMIFF) в місті Ужгород. Постійний учасник міжнародних воркшопів та пітчингів, як-от: East West Talent Lab на goEast Festival (2021), Works In Progress: Ukraine на Міжнародному кінофестивалі у Стокгольмі (2022), проєкт «Молода Європа», організований DocEu Foundation (2022), Filmmakers at Risk від Baltic to Black Sea Documentary Network та Міжнародного кінофестивалю WATCH DOCS (2022), Visegrad Pitch, презентація українських кінопроєктів на East Doc Platform (2023), Beldocs пітчинг-форум (2023).

 
Вибрана фільмографія
«Між небом та горами» (2022, «Врятуйте мене, лікарю!» (2020), «Сніжні барси Карпат» (2019), «72 години» (2019), «66 сцен Ужгорода» (2018)
Зала «ГЕГЕМОН»
Кінотеатр «Жовтень»
вул. Костянтинівська, 26
Обговорення
Демонструється мовою оригіналу з українськими субтитрами
Вхід за квитками
отримати квиток
Середа
07 червня 2023
19:30
Зала «ГЕГЕМОН»
Кінотеатр «Жовтень»
вул. Костянтинівська, 26
Обговорення
Демонструється мовою оригіналу з українськими субтитрами
Вхід за квитками
отримати квиток
Четвер
08 червня 2023
10:30
Кіно42
КІНО42
Костянтинівська, 11/13
Обговорення
Демонструється мовою оригіналу з українськими субтитрами
Вхід за квитками
отримати квиток
Четвер
08 червня 2023
17:00
21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Висота
DOCU/УКРАЇНА
Висота
Рік
2024
Країна
Україна, Франція
Режисер/-ка
Максим Руденко
Тривалість
90’
DOCU/УКРАЇНА