Огляд програми

Docudays UA x SUNNY BUNNY: «Кокомо-Сіті»

03 травня 2023

SUNNY BUNNY, або «Сонячний зайчик», бере початок із кінофестивалю «Молодість», де представляв нове й класичне ЛҐБТКІА+ кіно. Спеціальна програма існує на фестивалі з 2001 року. Отже, «Молодість» був другим з-поміж великих міжнародних неспеціалізованих фестивалів (після Берлінале й Teddy), що запровадив особливу нагороду й виокремив це кіно в окрему програму. Тепер же настав час для її розширення в окремий фестиваль, який водночас надалі зберігатиме зв’язок із «Молодістю». Подія наголошуватиме на видимості спільноти й вагомості квірних історій, оповідей і поглядів у кінематографі й культурі та, безумовно, важливості прав людини, особливо ЛҐБТКІА+ людей.


Тож дуже доречно фестивалю SUNNY BUNNY представити фільм саме в програмі правозахисного фестивалю Docudays UA. Для цього ми обрали «Кокомо-Сіті» — надзвичайно яскравий (попри контрастну чорно-білу палітру) фільм від режисерки-дебютантки Д. Сміт. У його основі — відверті інтерв’ю з чотирма темношкірими транс-жінками, секс-працівницями. Він може видатися стандартним американським наративним фільмом із «головами, що говорять» — та нехай вас не вводить в оману його позірна простота. Це винахідливе й навіть у чомусь новаторське кіно. Яскрава й динамічна музика, що віддзеркалює ритм і монтаж фільму — нагадує нам про те, що його творчиня раніше була успішною виконавицею та музичною продюсеркою, яка працювала, з-поміж інших, із Кеті Перрі та Ліл Вейном. Проте її кар’єра в цьому бізнесі завершилася, коли вона здійснила транс-перехід. Тож Сміт звертається до теми секс-роботи: адже чимало транс-жінок, особливо темношкірих, вимушені йти в цю справу через повсюдні упередження й стереотипи щодо них. І знаходить надзвичайно цікаві відповіді серед героїнь фільму, які живуть в Атланті та Нью-Йорку. Ці питання часто незручні, а відповіді — й поготів. Ані героїні, ані сам фільм не стримуються у своїх оповідях, які насмішать, і налякають, і шокують, проте й навчать глядач_ок.

Попри розважальний динамічний тон, «Кокомо-Сіті» є бурхливим і радикальним, він не займається політкоректністю й не має на меті когось задовольнити. Натомість відверто, часом різко, але дуже чесно говорить про світогляди героїнь, препаруючи маскулінність, расові питання, гендерні стандарти й устої. Та, зрозуміло, сексуальні взаємини й секс-роботу. Вам захочеться «шазамити» весь саундтрек і розтягти фільм на цитати. Однак не забувайте відкритися до розповідей героїнь і почути те, на чому вони наголошують.


«Приз глядацьких симпатій» на Берлінському кінофестивалі, з одного боку, нагорода «NEXT» за новаторство на кінофестивалі «Санденс» — з іншого. Це фільм, що з часом стане класикою штибу стрічки «Париж у вогні». А наразі — покликаний привести аудиторію «Сонячного зайчика» на Docudays UA, а глядач_ок останнього — зацікавити в програмі SUNNY BUNNY, продемонструвавши, яке особливе, натхненне, незвичайне й часом радикальне кіно представлятиме перший в Україні ЛҐБТКІА+ кінофестиваль.

Текст: Богдан Жук, куратор програми та співзасновник і директор фестивалю SUNNY BUNNY.
_______
Ювілейний 20 Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Українського культурного фонду, Посольства США в Україні, Посольства Ірландії в Україні, Посольства Данії в Україні, Посольства Бразилії в Україні, Польського інституту в Києві та Чеського центру Київ. Думки, висновки чи рекомендації не обов'язково відбивають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024