Docudays UA на підтримку Гостиного двору

11 червня 2012

 

У середу 13 червня о 21.00 відбудуться спеціальні кінопокази на території унікальної архітектурної пам’ятки в центрі Подолу. В рамках безстрокової акції на захист Гостиного Двору Docudays UA представить 9 короткометражних фільмів з цьогорічної програми. Цим заходом Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини солідаризується з учасниками культурного спротиву і разом з ними вимагає повернути Гостиному двору статус пам’ятки архітектури і віддати споруду в громадське користування. Після перегляду на глядачів чекає обговорення фільмів з відомим правозахисником, спів-координатором проекту «Без кордонів» Максимом Буткевичем. Перелік фільмів дивіться нижче.

 

Нагадаємо, що 15 серпня 2011 року Кабінет міністрів виключив Гостиний двір, що знаходиться на Контрактовій площі в Києві, зі списку пам’яток архітектури. 26 квітня 2012 депутати Київради прийняли рішення «реконструювати» будівлю під черговий офісно-торгівельний центр. Замість громадської бібліотеки, театру, пам’яткоохоронного товариства, культових кафе Гостиний двір, з ініціативи столичних чиновників, може стати черговим місцем товарно-грошового обміну заможних людей. Така політика можновладців сколихнула усіх небайдужих до долі пам’ятки людей.

Вхід на покази вільний!

Під час акції можна буде переглянути наступні фільми у такій послідовності:

  • «Нові герої». Режисер: Роман Бондарчук ( Україна, 2011). Тривалість: 30 хвилин.

Три документальних фільми-портрети звичайних українців. У кожного з них своя історія, проте є й спільне – їхня боротьба з несправедливістю у країні сьогодні. Пересічна людина часто ізольована від інформації про наявні правові можливості, що можуть допомогти їй покращити умови свого життя – започаткувати бізнес, сприяти об’єднанню громади у захисті комунальної власності, а також їхніх прав та інтересів. Ці три розповіді про те, що перемогти несправедливість – можливо, якщо докласти зусиль, не боятися та не ламатися під тиском обставин. Про те, як звичайні люди з глибинок Сходу та Півдня України не дозволили системі загнати себе у безвихідь. Фільми створені за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках реалізації ініціативи «Посилення правових можливостей бідних верств населення».

  • Три короткометражки з кіноальманаху про життя молоді у пост-радянських країнах «Молоді про молодих» (2011), а саме: «Маніфест» Свєтлани Стрєльнікової (Росія), «Мікроб» Дзінтарс Дрейбергс (Латвія) та «Поліна» Романа Бондарчука та Дар’ї Аверченко (Україна). Тривалість: 13 хвилин кожний фільм, разом - 39 хвилин

15 режисерів з 15 колишніх радянських республік створили документальний мультимедійний проект, що складається з серії коротких історій пов’язаних між собою живою пам’яттю. Кожен режисер належить до унікального покоління народжених в СРСР, а вихованих вже у 15 незалежних країнах. Кожен режисер відчуває свободу вибору своїх героїв та історій – усього, що відображає важливі проблеми молодого покоління їхньої країни сьогодні.

Перерва - 15 хвилин

  • «Банзай, Шанхай!». Режисер: Юрате Самуліоніте (Литва, 2010). Тривалість: 26 хвилин.

«Банзай, Шанхай!» – це іронічний документальний фільм про старий бідний район біля центру Вільнюса, що називається Шніпешкес, але також відомий як Шанхай. Фільм змальовує парадоксальну ситуацію, коли в самому центрі литовської столиці розкинулося справжнісіньке село зі своєю багатонаціональною (литовці, росіяни, поляки, цигани) громадою. Сучасні хмарочоси займають місце старих дерев'яних будинків, і ніхто не знає, що чекає на місцевих «персонажів».

  • «Льоша». Режисер: Єлена Демідова (Росія, 2011). Тривалість: 32 хвилини.

Літо 2010. Росія. Майже вся європейська частина країни охоплена вогнем. Село, де живе головний герой, майже цілком згоріло. Разом з ним ми йдемо крізь колишнє село до згарища його хати годувати кота й собаку. Йдемо та й говоримо про пожежу та про багато всього іншого…

  • «Хроніка Олдріха С.». Режисер: Рудольф Шмід (Чехія, 2011). Тривалість: 17 хвилин.

З 1981 по 2005 рік пан Седлячек вів щоденник: робив записи довжиною в одне речення. Йшлося про побутові епізоди родинного плану («Сьогодні наша сусідка-циганка Джина зламала мені руку. Мене відвезли до шпиталю у Млада-Болеславі»), про життя села та його околиць («Сьогодні у Присовіце чоловік на ім’я Бартос, 32 років, вбив свою дружину, 30 років, і викинув труп в озеро») і про міжнародні події («Сьогодні помер Л. І. Брежнєв»). У справжньому щоденнику – понад дві тисячі щоденних записів. Автори вибрали з них дві сотні, і приблизно 80 задіяли у сценарії. Ці 80 записів у концентрованій формі оповідають про перебіг життя пана Седлячека та про наше суспільство. Фільм демонструється за підтримки Чеського культурного центру в Києві.

Docudays UA закликає усіх небайдужих захистити Гостиний двір! Відвідавши покази чи будь-які інші заходи Гостиної республіки, ви також долучаєтесь до культурного спротиву!

Більше інформації шукайте у фейсбук-ком’юніті:

про Гостиний двір на www.facebook.com/HostynnyiDvir
про Гостину республіку на www.hostrepublic.livejournal.com/
про громадську ініціативу «Право на місто»на www.facebook.com/groups/pravonamisto/
про Docudays UA на www.facebook.com/DocudaysUA

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Режисерки DOCU/Україна: про активну згоду, жіночу оптику, вестернів і…
Конспект
11 липня 2024
Режисерки DOCU/Україна: про активну згоду, жіночу оптику, вестернів і те, як знайти фільм у купі сміття
Конспект
11 липня 2024
Архів війни. Словник
Новини
05 липня 2024
Архів війни. Словник
Новини
05 липня 2024
DOCU/СИНТЕЗ. Волонтерство, звукові архіви та солідарність
Інтерв'ю
04 липня 2024
DOCU/СИНТЕЗ. Волонтерство, звукові архіви та солідарність
Інтерв'ю
04 липня 2024
Дар’я Бассель: «Документальне кіно краще говорить з людьми про події,…
Інтерв'ю
03 липня 2024
Дар’я Бассель: «Документальне кіно краще говорить з людьми про події, які відбуваються тут і зараз»
Інтерв'ю
03 липня 2024
Вейн Джордаш: «Якщо ми втратимо Україну, наші діти житимуть у дуже не…
Інтерв'ю
02 липня 2024
Вейн Джордаш: «Якщо ми втратимо Україну, наші діти житимуть у дуже небезпечному світі»
Інтерв'ю
02 липня 2024
Макс Буткевич. Боремося і чекаємо
Новини
01 липня 2024
Макс Буткевич. Боремося і чекаємо
Новини
01 липня 2024
Повернути фокус уваги: як пройшла світова прем’єра фільму «Свідки. По…
Культурна дипломатія
25 червня 2024
Повернути фокус уваги: як пройшла світова прем’єра фільму «Свідки. Полон вбиває» на кінофестивалі Sheffield DocFest
Культурна дипломатія
25 червня 2024
Крізь крихке до міцного: яким був 21 Docudays UA
Новини
18 червня 2024
Крізь крихке до міцного: яким був 21 Docudays UA
Новини
18 червня 2024