«Школа CIVIL PITCH»

20 березня 2018

Команди українських документалістів та активістів 28 березня презентують свої майбутні фільми під час відкритого пітчингу на фестивалі Docudays UA-2018.

 

За результатами пітчингу «CIVIL PITCH: фільми громадської активності» журі обере трьох переможців. Також у фіналі конкурсу вони зустрінуться зі знаними професіоналами європейської кіноіндустрії та отримають консультації щодо своїх проектів.

 

Минулого тижня учасники пройшли перший тренінг, мета якого допомогти активістам і документалістам об'єднатися в команди та знайти історії для створення документального кіно.

 

Юлія Кочетова-Набожняк, режисерка

 

Проект CIVIL PITCH я лагідно охрестила документальним «тіндером» – бо тут повинно йокнути і в активісток(ів), і в режисерок(ів). Захист прав та документальне кіно мусять і можуть грати на одній стороні поля. Саме тому я й вирішила брати участь у конкурсі, адже вірю в міжсекторальну взаємодію. На перший тренінг я йшла з трьома різними ідеями в голові, а нині працюю над абсолютно новою: з командою БО «ВБО “Легалайф-Україна”» розробляємо фільм про права секс-працівниць та секс-працівників. Це для мене «табула раса» й певний виклик.

 

Знайомство з тренерами

 

Юлія Лук'яненко, активістка, БО «Фонд милосердя та здоров'я»

 

Їхала на тренінг лише із загальною темою, а повернулася з готовою ідеєю для фільму. Саме завдяки чудовим тренерам, які дали цінні поради та продуктивно організували нашу роботу.

 

Таїсія Кутузова, режисерка

 

Моя участь у першому тренінгу дещо відрізнялася від інших, бо я вже працювала з активісткою над однією темою. І виходило так, що ми були на крок попереду – ми не проходили етапу «придивитись» один до одного й «вирішити», чи хочемо один з одним працювати. Але ми разом зі всіма думали над тим, як краще вибудувати нашу історію, і тьютори з активістами нам допомогли щонайглибше зануритися у власну ідею фільму.

 

Презентації учасників та учасниць

 

Наталія Дорофеєва, активістка, БО «ВБО “Легалайф-Україна”»

 

Ідея об'єднати режисерів і активістів для мене – як зустріч людей з різних «світів». Але саме вона дозволяє подивитися на проблему з різних позицій, розширити її, зробити цікавою для ширших мас. До того ж нам довелося за два дні не тільки познайомитися один з одним, але й постаратися слухати, чути й довіряти малознайомим людям. Тренери відіграли в цьому величезну роль і допомогли зруйнувати бар'єри між нами.

 

Максим Руденко, режисер

 

Для мене CIVIL PITCH – це, по суті, майстерні для розвитку ідей. Оскільки, зустрівшись на одному майданчику, режисери та представники третього сектора намагаються творчо трансформувати теми останніх у форму документального кіно. Також зрозумів, що було дуже мало часу для спілкування з активістами, реально відчувалося, що потрібен хоча б ще один день для роботи. А наші тьютори Даніель і Бріджид виявилися прихильниками креативної документалістики. Це дало можливість обговорювати ідеї в зовсім іншому естетичному вимірі, у якому є не просто герой і історія, але й дуже важлива візуальна форма. Коли я почув від Даніеля: «У фільмі ми не розповідаємо, а показуємо» – я одразу зрозумів, що це «свої» і ми точно знайдемо спільну мову.

 

Обговорення майбутніх проектів

 

Катерина Бабіч, активіста, проект «Без кордонів»

 

Зустрічі активістів, активісток з режисерами та режисерками – два різні світи. Один з них працює й намагається змінювати ті чи ті обставини, ситуації, системи, вирішувати якісь завдання. Інший – формує відображення, бачення реальності, що так само рухається та живе й так само справжнє. Звісно, такий обмін думками, історіями, баченням, а згодом – навіть ідеями, не був би можливий без роботи менторів. За менше ніж два дні вони змогли зробити реальною співпрацю людей, які лише вчора познайомились, і навіть побачити «начерки» результатів цієї співпраці. Чуйність, уміння налагоджувати діалог, ставити слушні запитання й давати цінні поради – це така маленька магія від Бріджид і Даніеля.

 

Створення команд документалістів та активістів

 

Дмитро Лавриненко, режисер

 

Найважливіше на будь-якому пітчингу – це можливість реалізувати свою ідею, зняти фільм. А тут – зустрічі кінематографістів і представників організацій активістів дають шанс на практиці реалізувати свої задуми. Два дні інтенсивної роботи з колегами в дивовижній дружній і креативній атмосфері вже принесли результати, а також визначилися колаборації для продовження роботи над майбутніми фільмами.

 

Детально про «CIVIL PITCH: фільми громадської активності» - тут.

 

Співорганізатори «CIVIL PITCH: фільми громадської активності»: Програма сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та впроваджується Pact в Україні; Goethe-Institut в Україні; Docudays UA.

 

Партнер «CIVIL PITCH: фільми громадської активності»: Києво-Могилянська бізнес-школа.

 

Фото: ©repor.to

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024