Два українських фільми отримали гранти на Global Short Docs Forum

09 квітня 2019

З 26-го до 29-го березня включно в Києві під час Docudays UA відбувся унікальний воркшоп для авторів/-ок короткометражних фільмів – Global Short Docs Forum, організований One World Media. І два українські проекти отримали гранти від Британської Ради на продовження виробництва. Це історія Таїсії Кутузової «Ти, бля, рота закрий» та Юрія Юдіна «Портрет Анни, яка змінюється».

 

«Для Британської Ради в Україні надзвичайно важливо підтримувати мистецькі проекти, що сприяють діалогу, довірі та системному розвитку творчого сектору України та Великобританії, – розповідає програмний менеджер Британської Ради в Україні Ілля Заболотний. – У контексті форуму GSDF 16 молодих кінодокументалістів/-ок з усіх куточків світу пройшли через інтенсивний тиждень майстер-класів та завдань менторів/-ок проекту, щоб у фіналі розказати про ідеї своїх проектів представникам та представницям провідних медіа-платформ. І в результаті завдяки грантам від Британської Ради двоє талановитих авторів Юрій Юдін і Таїсія Кутузова зможуть фіналізувати свої фільми та представити їх на українських онлайн-майданчиках – «ЗАБОРОНА» та «Громадське» відповідно».

 

 

У фіналі всі учасники та учасниці Форуму мали можливість розповісти ідеї своїх проектів таким цифровим платформам, як Vice, The Guardian, AJ+, Current Time, AJ Shorts, AJ Witness, Lush та двом українським медіа-платформам «Громадське» й «Заборона». У цьому й полягає головна мета Global Short Docs Forum – налагодження зв’язків між автор(к)ами фільмів та майданчиками, де їхні історії можуть віднайти свого глядача.

 

 

«Укотре переконалася, що молоді режисер(к)и – це такий окремий біологічний вид: захоплені своїми героями, із сяючими очима, утім, готові сприймати конструктивну критику та працювати багато й тяжко, при цьому в їхніх проектах жодної важкості чи вимученості, вони надихаючі й життєствердні, – розповідає про свій досвід участі у Форумі Анна Єресько, редакторка відділу історій та культури на «Громадське». – Більшість проектів, що їх нам презентували молоді учасники/-ці GSDF, цілком могли стати на нашу платформу, навіть якщо мовиться про географічно дуже віддалену історію. Вони дуже близькі нам за цінностями, за кіномовою, за уважною, небайдужою, хоч і дещо іронічною авторською позицією. Але ми обрали для нашої платформи фільм «Ти, бля, рота закрий!» Таїсії Кутузової. І цей вибір почасти очевидний: герой фільму – зовсім ще малий сільський активіст-антикорупціонер, і я не знаю, чи є зараз в Україні професія небезпечніша, важливіша й невдячніша за цю. «Громадське» стежить за цією темою дуже уважно, і цей герой не міг не зачепити нас. Крім того, режисерка дивиться на свого протагоніста з такою емпатією й розумінням, що одразу потрапляє в категорію «наші люди»: саме такого ставлення до героя ми прагнемо в наших матеріалах. Ми починаємо співпрацювати з Таїсією вже наступного тижня, хочемо розробити подальший план виробництва, а також промоутування її фільму на нашому ресурсі. Думаю, це буде крутий досвід і для нас, і для неї».

 

 

Режисерка Таїсія Кутузова продовжує роботу над історією про 18-річного антикорупційного активіста, який на власному досвіді відчув, наскільки небезпечними можуть бути спроби домогтися змін в Україні. А в центрі фільму Юрія Юдіна Анна, яка вирішила присвятити себе секс-викладацтву. Її мета – стати найкрутішою БДСМ-дівою в Україні, і для цього вона наважується на пластичну операцію, щоб підкорегувати своє тіло.

 

 

«Ще на моменті ознайомлення з описами всіх проектів перед пітчингом ми приділили особливу увагу українським історіям, – розповідає Роман Степанович, виконавчий продюсер і співзасновник проекту «Заборона». – Завжди чекаєш побачити щось особливе, теми, які рідко порушуються в медіа, кіно, щось, що викличе дискусію. «Заборона» перебуває в перманентному пошуку саме такого, тому під час самих презентацій уже не було сумнівів, що нам по дорозі з режисером Юрієм Юдіним. І тут дуже важливо, що він, окрім самої історії, приділив увагу розробленню формату і його варіацій для роботи в просторі “діджитал”».

 

 

«Усі документаліст(к)и, які взяли участь у Форумі, привнесли до свого авторського підходу в зйомках як нові перспективи, так і нову енергію та креативність. Адже центральною метою Форуму є налагодження зв’язків між новими молодими талантами та цифровими платформами, і ця нагорода дасть режисер(к)ам можливість завершити свої роботи й знайти шлях до аудиторії!» – резюмує Джемма Бредшоу, директорка One World Media.

 

Дізнатися більше про Global Short Docs Forum можна на сайті – globalshortdocs.com.

 

Global Short Docs Forum організовано One World Media. Спонсором форуму у 2019-му році є Facebook Journalism Project. Форум відбувся в межах Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA за підтримки Британської Ради в Україні та Європейського банку реконструкції та розвитку.

 

Усі фото: Docudays UA

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Катерина Горностай: «Прикол Docudays UA — це фестиваль документальног…
Інтерв'ю
08 лютого 2024
Катерина Горностай: «Прикол Docudays UA — це фестиваль документального кіно, про який не знімали нічого на відео»
Інтерв'ю
08 лютого 2024