Історія заради майбутнього: візуальний сторітелінг як спосіб подолання поляризації

Тривалість
60’
Осмислення історії – своєрідний тест на зрілість суспільства. У цьому процесі часто виникають тривалі суперечки й конфлікти довкола подій і постатей минулого. Нерідко історичні теми стають приводами для спекуляцій. Як у таких умовах шукати шляхи розв’язання вузлів суспільного непорозуміння? Що допоможе створити майданчик для конструктивних дискусій замість тупикових суперечок? І чому невідрефлексована досі історія часів розпаду СРСР та перших років незалежності має особливий потенціал для  українських документалістів.

У своїх дослідницьких проєктах програма Арена (Університет Джонса Гопкінза та Лондонська школа економіки) та Лабораторія журналістики суспільного інтересу представляють візуальний сторітелінг як спосіб подолання такої поляризації суспільства. Під час презентації Пітер Померанцев і Наталя Гуменюк розкажуть про дослідження реакцій українців на історичні події країни і світу «“Від воєн пам’яті” до спільного майбутнього: подолання поляризації в Україні» а також про можливості, які відкриває візуальний сторітелінг у цьому контексті, зокрема і в рік, коли ми згадуємо 30-ліття незалежності.

Наталя Гуменюк — українська журналістка, засновниця Лабораторії журналістики суспільного інтересу. З 2013 року – спецкореспондентка hromadske, у 2015–2019 роках – голова ГО «Громадське телебачення». Редакторка дослідницького проєкту hromadske й LSE «Поза Сходом і Заходом», що вивчає ставлення українців до історії. Спеціалізується на міжнародній політиці та конфліктах. Як репортерка працювала в понад 60 країнах світу. Авторка книги «Загублений острів. Книга репортажів з окупованого Криму» (2020) та «Майдан Тахрір. У пошуках втраченої революції» (2015) про події Арабської весни. Від часів Революції гідності і початку війни висвітлює події на Донбасі й у Криму.

Пітер Померанцев — гостьовий старший спеціаліст проєкту Арена Університету Джонса Гопкінза (США), письменник і телепродюсер. Спеціалізуючись на пропаганді та розвитку медіа, він виступав на теми викликів інформаційної війни перед Комітетом зовнішніх справ Палати представників США, Комітетом із міжнародних відносин Сенату США та Комітетом із безпеки Парламенту Сполученого Королівства. Померанцев пише для видань Financial Times, London Review of Books, Politico, The Atlantic та багатьох інших. Його книга про російську пропаганду «Нічого правдивого й усе можливе» у 2016 році здобула Нагороду Ондачі Королівського літературного товариства й перекладена більш ніж десятьма мовами. У 2020-му його друга книга  «Це не пропаганда. Подорож на війну проти реальності», також перекладена українською, отримала нагороду Гордона Берна.

ОНЛАЙН-КІНОТЕАТР DOCUSPACE
Мова: Українська та російська з синхронним перекладом на англійську
Переклад жестовою мовою
Четвер
01 квітня 2021
17:00
21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024