Українські проєкти-учасники кіноринку MeetMarket @ Sheffield DocFest

08 червня 2022

Зустрічайте проєкти, які візьмуть участь у кіноринку MeetMarket на британському фестивалі документального кіно Sheffield DocFest. Кураторки кіноринку MeetMarket Чарлі Філліпс та Шарлотт Рікерс відібрали пʼять проєктів, які будуть представлені в межах ринку й отримають доступ до зустрічей з ключовими представниками/-цями індустрії з усього світу.

 

Sheffield DocFest триватиме з 23 по 28 червня. Індустрійна програма Docudays UA на Sheffield DocFest є частиною програми «Пароль: паляниця» та відбувається за підтримки Британської Ради та Українського інституту в рамках «Сезону культури Велика Британія/Україна». Окрім MeetMarket частиною програми «Пароль: паляниця» є також індустрійна подія-презентація проєктів Work-in-Progress.

 

Відібрані проєкти на кіноринок MeetMarket:

 


Перехоплення

Режисерка: Оксана Карпович

Продюсер(к)и: Джакомо Нуді, Росіо Барба Фуентес

 

«Перехоплення» — це авторський фільм-спостереження, що пропонує інтимну рефлексію над колективною травмою українців/-ок внаслідок російського повномасштабного вторгнення. Режисерка фільму мовчки споглядає болісні наслідки так званого «Російського світу» в містах, уражених війною. Ми зустрічаємо людей, які, щойно вийшовши з укриттів або повернувшися після евакуації, на самоті, поміж завалів і попелу, бачать свої домівки, вулиці, школи та музеї у руїнах. Подорож з міста в місто супроводжують закадрові голоси — телефонні розмови російських солдатів з їхніми рідними. Банальність цих балачок створює іронічний коментар до руїн і описує злочини окупантів. Фільм мистецьки розмірковує над колективною відповідальністю росіян за війну й цілеспрямоване знищення життів українців і культури. Цей фільм дає Оксані Карпович можливість осягнути пережитий досвід, пролунати голій правді, аби світ почув її.

 


 

Іван і Марта. Напередодні війни

Режисер: Сергій Буковський

Продюсерка: Оксана Іванюк

 

Це історія кохання. Іван Дзюба — дисидент-шістдесятник, письменник, літературний критик і дослідник. Його виступ на премʼєрі видатного українського фільму «Тіні забутих предків» радянська влада сприйняла як заклик до непокори та протесту проти русифікації України. Іван був заарештований КДБ та провів у вʼязниці близько двох років. 

 

Його дружина, Марта Дзюба, оповідає історію їхнього життя, зазираючи в майбутнє зі святкування 90-го дня народження Івана. Іван Дзюба, якого українці називають совістю нації, помер за день до нападу Російської Федерації на нашу країну. Символічно, чи не так?

 


Найс Лейдіз

Режисерка: Марія Пономарьова

Продюсер(к)и: Роджер Кремер, Максим Наконечний, Анна Зобніна, Аліна Горлова

 

Команда енергійних літніх чирлідерок під назвою «Найс лейдіз» з Харкова готуються до участі в Чемпіонаті Європи. Долаючи суспільні упередження та невпевненість у собі, вони тренуються для змагань з молодшими суперницями у єдиній доступній категорії — «25+». Жорстоке російське вторгнення в Україну порушує їхні плани та цілісність команди. Чи буде місце для чирлідингу в часи травми та вимушеного переміщення?

 


Ти, бля, рота закрий!

Режисерка: Таїсія Кутузова

Продюсер(к)и: Стефан Сіоан, Ольга Бесхмельниціна

 

Село Гатне під Києвом поступово поглинається розширенням столиці. Соромʼязливий 16-річний підліток Сергій відчуває повсюдну несправедливість та корупцію. Проводячи розслідування, він взаємодіє з громадою та викриває брудні схеми чиновників у Facebook. Місцева політична еліта не може знести його викриття. Одного дня місцева політична «шишка» вчиняє фізичний напад на Сергія на засіданні міської ради з метою закрити йому рота. На тлі дедалі виразнішого насильства проти громадських активістів/-ок в Україні, Сергій починає вивчати право. Він влаштовується на роботу асистентом Євгенії Закревської — відомої адвокатки, яка роками захищає сімʼї жертв часів Майдану. Зрештою, він вирішує балотуватися на виборах — конкуруючи з політиком, який намагався змусити його замовкнути. Сергій переживає тиск, починає палити, почувається «поглинутим» — так, наче передозування активізмом може приховати глибшу порожнечу, велику таємницю… Він піддає сумніву важливість своєї боротьби за громадські інтереси та самопожертвування, яке вона передбачає.

 

Фільм відстежує пʼять років з життя Сергія: від періоду, коли він починає займатися активізмом, через його політичну боротьбу та пошуки себе — і до його закінчення, із віднайденим балансом між особистими потребами та бажанням домогтися змін.

 


У повітрі

Режисерка: Оксана Сигарева

Продюсер(к)и: Оксана Сигарева, Наталія Погудіна

 

Дев’ятирічний Саша навчається в цирковій студії в Харкові. Весь свій вільний від навчання час він присвячує вправам у повітрі. Його викладачка і керівниця студії Світлана вбачає в ньому талановитого та перспективного повітряного гімнаста. Разом з ним у цирковій студії навчається близько 100 дітей. Син Світлани — Женя — теж повітряний гімнаст, випускник студії, він допомагає їй навчати дітей. Однак у нього — протилежний підхід до викладання та амбіції відкрити власну сучасну циркову студію.

 

Після повномасштабного російського вторгнення до України в лютому 2022 року фільм зазнає кардинальних змін. Женя лишається у Харкові захищати свою країну. Світлана, Саша та ще 25 дітей циркової студії евакуюються до Будапешта. Принцеса Монако запрошує їх виступити в Монте-Карло у шоу, організованому на підтримку України.

 

Саша і всі циркові діти звикли балансувати на арені цирку. Вони не уявляли, що їм знадобляться навички балансування в житті. Ба більше, бути на межі виживання у світі дорослих.

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 2…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024