Представляємо журі ювілейного 20-го Docudays UA-2023!

24 квітня 2023

Фестивальне журі обиратиме фільми-переможці в трьох конкурсних програмах: DOCU/СВІТ, DOCU/КОРОТКО та DOCU/УКРАЇНА. А також вручить спеціальний приз одній зі стрічок, номінованих на нагороду RIGHTS NOW!.

 

До складу журі міжнародного конкурсу повнометражних і середньометражних документальних стрічок DOCU/СВІТ увійшли: польсько-німецька режисерка та сценаристка Єльвіра Нєвєра, виконавча директорка Міжнародного фестивалю документального кіно One World Slovakia Єва Кріжкова та відбірник Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість», співзасновник і директор першого в Україні квірного кінофестивалю SUNNY BUNNY Богдан Жук.


Єльвіра Нєвєра

Польсько-німецька режисерка та сценаристка відомих документальних фільмів «Синдром Гамлета» (2022), «Принц і Диббук» (2017) та «Ефект доміно» (2014). Її творчість зосереджена передусім на політичних, соціальних і культурних трансформаціях у Східній Європі. Здобула численні міжнародні нагороди, зокрема нагороду за «Найкращий документальний фільм» на 74-му Венеційському кінофестивалі, «Гран-прі» на «Тижні критики» 75-го Локарнського кінофестивалю, «Золотого голуба» на кінофестивалі DOK Leipzig, нагороду «Молоде німецьке кіно» (2019) та почесну американську нагороду для фільммейкерок «Chicken & Egg Pictures» (2021).

Єва Кріжкова

Закінчила Факультет кіностудій в Академії перформативних мистецтв у Братиславі. Як співзасновниця, піар-менеджерка та менеджерка проєктів у дистрибуторській компанії Filmtopia має широкий досвід дистрибуції документального та артхаусного кіно. У 20102019 роках була співзасновницею та головною редакторкою кіножурналу Kinečko, який надає майданчик для відкритої та ерудованої дискусії в словацькій кіноспільноті. З 2019 року організовує Міжнародний фестиваль документального кіно One World Slovakia в ролі його виконавчої директорки. Нині завершує роботу над своїм повнометражним документальним дебютом «Пташиний пагорб».

Богдан Жук

Відбірник Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість», найбільшої кіноподії України (51-й випуск фестивалю відбувся в грудні 2022 року). Здобувши освіту мовознавця та попрацювавши перекладачем, журналістом і ведучим на радіо, Богдан приєднався до команди «Молодості» у 2014 році як пресаташе (до 2015 року) і відбірник. Він формує конкурсні та позаконкурсні програми «Молодості» та курує програму ЛГБТК+ SUNNY BUNNY — найстаріший захід України на квір-тематику (існує з 2001 року). У 2023 році Sunny Bunny стає першим в Україні квірним кінофестивалем. Фестиваль, співзасновником і директором якого є Жук, пройде у червні цього року.

Працює в команді відбірників Міжнародного кінофестивалю BEAST (Порту), а також комунікаційником Британської ради в Україні й перекладачем фільмів для національних релізів і фестивальних показів. Член журі на Teddy Awards (Берлінале), BEAST IFF (Порту), Image+nation (Монреаль), TLVFest (Тель-Авів), Crime & Punishment IFF (Стамбул), Mezipatra QFF (Прага).


Переможців і переможниць у конкурсах DOCU/УКРАЇНА та DOCU/КОРОТКО — цьогоріч національному, обиратимуть: режисер і художній керівник Белградського міжнародного фестивалю документального кіно BELDOCS Марко Ґрба Сінгх, засновник і директор Inconvenient Films Ґедімінас Андрюкайтіс та керівниця Музею кіно Довженко-Центру й переможниця конкурсу на посаду генеральної директорки Довженко-Центру Олена Гончарук.

Марко Ґрба Сінгх

Народився 1988 року в Белграді, Сербія. Зараз навчається на аспірантурі з кінорежисури на Факультеті драматичних мистецтв у Белграді. Прем’єри його короткометражних документальних фільмів «Принаймні ми зустрілися» (англ. At Least We’ve Met, 2012) та «Блідий» (англ. Pale, 2013) відбулися на фестивалі Visions du Réel. Його перший повнометражний фільм «Абдул і Хамза» (англ. Abdul & Hamza, 2015) здобув спеціальну відзнаку на Марсельському міжнародному кінофестивалі. Його короткометражний фільм «Якби це залежало від мене, я б ніколи не пішов» (англ. If I Had It My Way I Would Never Leave) був показаний на Каннському кінофестивалі в секції «ACID» у 2017 році. З 2018 року є художнім керівником Белградського міжнародного фестивалю документального кіно BELDOCS. Прем’єра першого повнометражного фільму Марко — «Вал» (англ. Rampart, 2021) — відбулася на кінофестивалі в Локарно.

Ґедімінас Андрюкайтіс

Засновник і директор Inconvenient Films. Ґедімінас має диплом магістра з міжнародного права від Вільнюського університету. Під його керівництвом Inconvenient Films переріс із невеликої події для підвищення обізнаності про права людини у 2007 році в найбільший конкурсний документальний кінофестиваль у Литві. На додаток до керування фестивалем та організацією, Ґедімінас Андрюкайтіс працює у сфері прав людини понад 20 років. Як правозахисник він брав участь у численних проєктах та ініціативах. Крім керівних посад, він також долучався до досліджень та виробництва, ініціював та був співпродюсером документального мультимедійного проєкта «Сліди. Перетинаючи минуле», номінованого в категорії «Найкращий європейський документальний онлайн-проєкт року» на континентальному медіафестивалі Prix Europa та відзначеного кількома національними й міжнародними нагородами.

Олена Гончарук

Культурна менеджерка, культурологиня, музеологиня, копірайтерка. Олена Гончарук народилася в Кременчуці, виросла в Кривому Розі, живе в Києві. Ступінь магістерки культурології здобула в Національному університеті «Києво-Могилянська Академія».

Нині є керівницею Музею кіно Довженко-Центру та переможницею конкурсу на посаду генеральної директорки Довженко-Центру. В Національному центрі Олександра Довженка та Державному фонді фільмів України працює з 2016 року. Разом із командою Довженко-Центру долучилася до відкриття Музею кіно, створення виставок «ВУФКУ. Lost & Found» і «Польоти уві сні та наяву», проведення фестивалю німого кіно та сучасної музики «Німі ночі», а також до суспільного руху спротиву «реорганізації» Довженко-Центру.


Спеціальний приз RIGHTS NOW! — це нагорода для креативного документального кіно, що досліджує та аналізує сучасний світ і робить значний внесок у дискусію про людську гідність, свободу та рівність. На неї номінуються до десяти фільмів з усіх фестивальних кінопрограм. Знайомтеся з журі: український адвокат, військовослужбовець ЗСУ, громадський діяч і правозахисник Масі-Мустафа Найєм, культурна менеджерка й засновниця Міжнародного кінофестивалю про права людини Sofia DocuMental Даґмар Остранська та кінорежисер, виконавчий директор Міжнародного кінофестивалю про права людини в Албанії, голова Асамблеї Албанської Гельсінської спілки Куйтім Чашку.


Масі-Мустафа Найєм

Український адвокат, засновник юридичної компанії «Міллер», військовослужбовець ЗСУ, громадський діяч, правозахисник. 

У 2007 році закінчив Юридичний факультет Міжнародного Соломонового університету, отримав диплом спеціаліста з правознавства. Випускник Української школи політичних студій. У 2018 — навчався в Інституті Аспена у Києві.


Масі Найєм відомий внаслідок залученості до низки резонансних судових справ. Став на захист свідків/-инь у справі вбивства Катерини Гандзюк. Був адвокатом учасників/-ць акції «Хто замовив Катю Гандзюк» 9 лютого 2019 року, щодо яких було розпочато кримінальне провадження. Захищав у суді арт-клуб Closer у справі обшуків на його території, здійснюваних Нацполіцією. 


Надає правову допомогу ветеран(к)ам російсько-української війни. Здобув нагрудний знак «За військову доблесть» (2022), медаль «За поранення» (2022) та відзнаку Міністерства оборони України «Вогнепальна зброя» (2022).


Даґмар Остранська

Даґмар — культурна менеджерка. Протягом семи років працювала в ООН та неурядових організаціях: два роки — для чеської НУО «Людина в біді» в Чечні (2002–2004), два роки — як волонтерка ООН у Всеукраїнській мережі людей, які живуть із ВІЛ/СНІД (нині БО «100% ЖИТТЯ») у Криму (2004–2006), три роки — в БО «Карітас» в Чехії. 2009 року була виконавчою й маркетинговою директоркою Міжнародного документального фестивалю «Їглава». У 2011–2014 роках входила до дипломатичної місії посольства Чеської Республіки в Україні на посаді директорки Чеського центру в Києві. У 2015–2017 була директоркою аудіовізуальних колекцій Національного кіноархіву Праги. У 2018–2023 роках — директоркою Чеського центру в Софії, де разом із болгарською організацією Balkan Documentary Center заснувала Міжнародний кінофестиваль про права людини Sofia DocuMental. Нині живе й працює у Празі.

Куйтім Чашку

Кінорежисер, сценарист, продюсер і правозахисник. Очолює Академію кіно й мультимедіа «Марубі» та є виконавчим директором Міжнародного кінофестивалю про права людини в Албанії. Голова Асамблеї Албанської Гельсінської спілки. Закінчив Вищий інститут мистецтв Албанії, Інститут театру й кіно в Бухаресті та здобув післядипломну освіту в Колумбійському університеті (Нью-Йорк). У 1990 році став одним із засновників Албанського Гельсінського комітету, у 2004 році заснував першу кіношколу в Албанії — Академію кіно та мультимедіа «Марубі», а у 2006 році — започаткував Міжнародний кінофестиваль про права людини в Албанії.

________
Ювілейний 20 Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Українського культурного фонду, Посольства США в Україні, Посольства Ірландії в Україні, Посольства Данії в Україні, Посольства Бразилії в Україні, Польського інституту в Києві та Чеського центру Київ. Думки, висновки чи рекомендації не обов'язково відбивають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024