Огляд програми

Невивчені уроки історії, робота з колективною пам’яттю та нова модель світової безпеки. Гід програмою RIGHTS NOW!

17 травня 2024

Історія — це процес, який постійно розвивається, вимагає аналізу та осмислення. У правозахисній програмі RIGHTS NOW! ми спробуємо відслідкувати причинно-наслідкові зв’язки процесів, запущених російською агресією, і усвідомити їхній вплив на наше майбутнє. 


Цьогоріч події правозахисної програми RIGHTS NOW! відбудуться з 1 по 6 червня. Вранці програму відкриватиме секція «Кава з партнерами». До спільної роботи над цим дискусійним майданчиком ми запросили громадські організації та ініціативи. У Міжнародний день захисту дітей експерт(к)и Мережі DOCU/CLUB і ВГО «Магнолія» обговорять захист дітей від сексуального насильства в інтернеті, а також оголосять про старт спільної інформаційної кампанії. Проєкт Радіо Свобода «Крим.Реалії» покаже документальний фільм «Тиха депортація» про те, як Росія витісняє кримських татар з окупованого півострова. У межах «Кави з партнерами» відбудеться прем’єра документального фільму «Української правди» «Тил» — про дві сторони одного життя великої країни під час повномасштабної війни. Разом із Центром прав людини ZMINA поміркуємо над проблемами в законодавстві про колабораціонізм. А з правозахисним центром для військовослужбовців/-иць «Принцип» розглянемо, як суспільство й держава мають підтримати доглядальників/-иць за пораненими ветеран(к)ами. Завершиться секція «Кава з партнерами» розмовою про виклики та можливості, які стоять перед молоддю в процесі деколонізації України, — її готує ГО «Стан».


Пообід запрошуємо глядачів і глядачок на події «Архіву війни», проєкту ГО «Докудейз» та Infoscope, що збирає та каталогізує цифрові матеріали з великої війни. У цій секції ви дізнаєтеся, чи можливо покарати Росію за екологічні злочини та що треба робити вже зараз, аби зберегти пам’ять про цю війну. Ми подискутуємо, як пов’язана мова ненависті з воєнними злочинами та дізнаємося про можливості штучного інтелекту в боротьбі з дезінформацією. Особлива подія програми — презентація нових інструментів цифрової платформи «Архів війни». Ви дізнаєтеся, як серед збережених терабайтів файлів про велику війну швидко знаходити потрібний матеріал, будувати зв’язки між подіями й географічними локаціями. Також команда «Архіву» розкаже, як відстежує, зберігає оригінали постів та досліджує російську пропаганду. 

Поговорити про нашу ідентичність запрошуємо в секцію «Жива бібліотека». Цьогоріч ми організовуємо її в новому форматі й пропонуємо відвідати відкриті читання — публічні модеровані розмови. Ви дізнаєтеся, як українська ідентичність в історії, літературі, музиці, мистецтві та кінематографі може допомагати побачити нашу належність до європейської родини, розвінчувати російські міфи про «братні народи», доносити правду про війну в Україні та злочини РФ. 

Увечері можна потрапити на публічні дискусії RIGHTS NOW!. Відкриє програму подія «Наша підтримка за кордоном. Як переконати світ продовжувати допомагати Україні», де ми поміркуємо, як надихати та згуртовувати громадськість інших країн допомагати Україні. Навіть після нашої перемоги у війні Росія буде становити загрозу для української та європейської безпеки. У розмові «Життя поряд із державою-терористкою: як Україні вистояти» дізнаємося, які безпекові союзи можуть допомогти Україні й іншим країнам світу унеможливити збройні напади на сусідів із боку країн-агресорів. Як мають змінитися освітні, державні інституції, приватні бізнеси для того, щоб максимально відповідати викликам воєнної та післявоєнної економіки? Про це йтиметься у розмові «Робота для майбутнього попри війну: як розвивати людський потенціал». Продовжиться програма RIGHTS NOW! публічною розмовою «10 років війни, яка триває три сторіччя: які історичні уроки має засвоїти Україна та світ». У ній обговоримо історичні уроки, які мають засвоїти Україна та світ, щоб не допустити повторення агресії. Завершить правозахисну програму розмова «Примусова депортація: як повернути та реабілітувати викрадених українських дітей». У ній обговоримо, які виклики на шляху до повернення депортованих та примусово переміщених українських дітей, хто відповідальний за повернення дітей, їх реінтеграцію та реабілітацію та як зробити роботу цих інституцій ефективною?

Усі події правозахисної програми RIGHTS NOW! відбудуться в кінотеатрі «Жовтень» у залі «Солодке життя» з перекладом жестовою мовою. Вхід на усі події вільний. Розклад усіх подій правозахисної програми шукайте на сайті вже незабаром.

___________
21 Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства США в Україні, International Media Support, Посольства Королівства Нідерландів в Україні, Посольства Естонії в Україні, Польського інституту в Києві, Французького Інституту в Україні, Данського інституту культури, Чеського центру Київ і Посольства Угорщини, Київ. Думки, висновки чи рекомендації не обов’язково відбивають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть виключно її автор(к)и.

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Режисерки DOCU/Україна: про активну згоду, жіночу оптику, вестернів і…
Конспект
11 липня 2024
Режисерки DOCU/Україна: про активну згоду, жіночу оптику, вестернів і те, як знайти фільм у купі сміття
Конспект
11 липня 2024
Архів війни. Словник
Новини
05 липня 2024
Архів війни. Словник
Новини
05 липня 2024
DOCU/СИНТЕЗ. Волонтерство, звукові архіви та солідарність
Інтерв'ю
04 липня 2024
DOCU/СИНТЕЗ. Волонтерство, звукові архіви та солідарність
Інтерв'ю
04 липня 2024
Дар’я Бассель: «Документальне кіно краще говорить з людьми про події,…
Інтерв'ю
03 липня 2024
Дар’я Бассель: «Документальне кіно краще говорить з людьми про події, які відбуваються тут і зараз»
Інтерв'ю
03 липня 2024
Вейн Джордаш: «Якщо ми втратимо Україну, наші діти житимуть у дуже не…
Інтерв'ю
02 липня 2024
Вейн Джордаш: «Якщо ми втратимо Україну, наші діти житимуть у дуже небезпечному світі»
Інтерв'ю
02 липня 2024
Макс Буткевич. Боремося і чекаємо
Новини
01 липня 2024
Макс Буткевич. Боремося і чекаємо
Новини
01 липня 2024
Повернути фокус уваги: як пройшла світова прем’єра фільму «Свідки. По…
Культурна дипломатія
25 червня 2024
Повернути фокус уваги: як пройшла світова прем’єра фільму «Свідки. Полон вбиває» на кінофестивалі Sheffield DocFest
Культурна дипломатія
25 червня 2024
Крізь крихке до міцного: яким був 21 Docudays UA
Новини
18 червня 2024
Крізь крихке до міцного: яким був 21 Docudays UA
Новини
18 червня 2024