Віталій Манський: «Чи реальне документальне кіно?»

19 липня 2013

Віталій Манський один з найвідоміших режисерів-документалістів і телепродюсерів Росії, режисер документального фільму «Труба», один з авторів концепції реального кіно і творець його маніфесту, провів 18 липня майстер-клас для слухачів Літньої кіношколи Одеського МКФ-2013.

 

Бесіду зі слухачами Манський почав з «Догми» Ларса фон Трієра, власного «Маніфесту реального кіно» та порівнянням епохи цифрових технологій зі старими прийомами зйомки документального кіно. Свій «Маніфест» він розібрав по пунктах і пояснив кожен з них - відсутність сценарію, етичні питання і залежність від технологій. Якщо в ігровому кіно сценарій грає ключову роль, то в документальному, чим чіткіше сценарій - тим менш фільм реальний. Відносно етичних моментів і питань моралі, режисер недвозначно висловився: «У момент самої зйомки ти можеш не вирішувати етичних питань, вони переносяться в монтажний період. Еталонно порядна людина взагалі не може бути документалістом».

 

Манський не випадково поділяє поняття документального та реального кіно - «Потрібно розуміти, коли ми говоримо «документальне» кіно, ми говоримо про КІНО, а не те, що показується по телебаченню не тільки в Росії, але і в Україні. Документальне кіно по телебаченню в принципі не показують». Режисер розповів, що зараз виробництво документальних телевізійних програм доведено до цілковитої конвеєрної стадії, коли пишеться сценарій, затверджується редактурою, цензурується, а завдання режисера полягає тільки в тому, щоб «перекрити текст картинкою». «Будь-яка правда є опозиційною по своїй природі. Якщо телебачення покаже якихось реальних людей, це буде настільки жорстке антидержавне висловлювання, що жоден канал на це не зважиться.

 

З початківцями документалістами, Манський поділився деякими своїми прийомами, технічними деталями і дав корисні поради щодо зйомок реального кіно. Зокрема, режисер ніколи не розмовляє з героями своїх фільмів після закінчення зйомок «Якщо я відзняв, то я зникаю, я не даю вилити душу поза кадром. Не можна взагалі давати існувати герою поза кадром ». Відносно фінансування, режисер попередив, щоб молоді режисери не плекали особливих ілюзій - останнім часом взагалі виникла тенденція, коли реальні фільми знімаються однією людиною ручною камерою і за свій рахунок. «Знімати реально кіно - це займатися абсолютним подвижництвом, розуміючи, що ніяких держпремій, народних артистів, нічого не буде. Але ж ніхто вам не обіцяв, що буде легко».

 

Наприкінці свого майстер-класу режисер запросив усіх бажаючих молодих документалістів, що працюють над своїми проектами, взяти участь у Артдокфесті, та в конкурсі премії «Лаврова гілка», які він очолює і продюсує.

 

ОМКФ

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Режисерки DOCU/Україна: про активну згоду, жіночу оптику, вестернів і…
Конспект
11 липня 2024
Режисерки DOCU/Україна: про активну згоду, жіночу оптику, вестернів і те, як знайти фільм у купі сміття
Конспект
11 липня 2024
Архів війни. Словник
Новини
05 липня 2024
Архів війни. Словник
Новини
05 липня 2024
DOCU/СИНТЕЗ. Волонтерство, звукові архіви та солідарність
Інтерв'ю
04 липня 2024
DOCU/СИНТЕЗ. Волонтерство, звукові архіви та солідарність
Інтерв'ю
04 липня 2024
Дар’я Бассель: «Документальне кіно краще говорить з людьми про події,…
Інтерв'ю
03 липня 2024
Дар’я Бассель: «Документальне кіно краще говорить з людьми про події, які відбуваються тут і зараз»
Інтерв'ю
03 липня 2024
Вейн Джордаш: «Якщо ми втратимо Україну, наші діти житимуть у дуже не…
Інтерв'ю
02 липня 2024
Вейн Джордаш: «Якщо ми втратимо Україну, наші діти житимуть у дуже небезпечному світі»
Інтерв'ю
02 липня 2024
Макс Буткевич. Боремося і чекаємо
Новини
01 липня 2024
Макс Буткевич. Боремося і чекаємо
Новини
01 липня 2024
Повернути фокус уваги: як пройшла світова прем’єра фільму «Свідки. По…
Культурна дипломатія
25 червня 2024
Повернути фокус уваги: як пройшла світова прем’єра фільму «Свідки. Полон вбиває» на кінофестивалі Sheffield DocFest
Культурна дипломатія
25 червня 2024
Крізь крихке до міцного: яким був 21 Docudays UA
Новини
18 червня 2024
Крізь крихке до міцного: яким був 21 Docudays UA
Новини
18 червня 2024