23 березня, субота: що варто подивитись цього дня

22 березня 2013

Окрім конкурсних показів, детальніше про які можна почитати на сайті, у програмі Docudays UA традиційно відбувається чимало цікавих позаконкурсних показів, зустрічей з гостями фестивалю та майстер-класів. Нагадуємо, що фестиваль відбувається на двох локаціях:  в Будинку кіно та кінотеатрі «Кінопанорама». Вхід на всі події Docudays UA вільний.

 

Коротко про найцікавіше

 

СПЕЦІАЛЬНА ПОДІЯ: Антон тут поряд. Режисер: Любов Аркус

Жан-Люк Ґодар, Борис Хлєбніков, а тепер Любов Аркус. Критики в минулому, ці режисери перевернули світ кіно догори дриґом. Любов Аркус порушує основний принцип «якісної» документалістики: автор не повинен бути учасником подій. Як результат – дебютний фільм підкорює десятки європейських фестивалів. Нагорода інтернет-критиків «Срібна миша» на Венеційському МКФ. Нагадаємо, що цього року Аркус є членом журі конкурсу DOCU/ЖИТТЯ.

Будинок кіно. Синя зала. 14:00

 

РЕТРОСПЕКТИВА АУДРЮСА СТОНІСА: Земля сліпих, Одна, Уку Укай

Кордони між видимим і невидимим, чутним і нечутним розмиваються у фільмах цього литовського режисера, володаря нагороди Європейської кіноакадемії. Зупиніться, дослухайтесь і побудьте частиною іншого, закритого світу. Після перегляду відбудеться зустріч із режисером та водночас членом журі DOCU/ЖИТТЯ.

Детальніше про ретроспективу Аудрюса Стоніса

Будинок кіно. Синя зала. 20:30

 

Спеціальна програма ВИБІР Є!:  Від шепоту до крику. Режисер: Бен Мозес

Цього року правозахисні заходи та кінопокази на фестивалі Docudays UA об’єднані спеціальною темою – «Вибір є!» Чому тоталітаризм не зникає після революції? Хто наші лідери й куди вони нас ведуть? Відповіді на ці запитання ми будемо шукати разом із гостями фестивалю. Перший фільм з цієї програми представлятиме багаторазовий лауреат премій «Еммі» та «Оскар» - режисер Бен Мозес. У його стрічці представлені різні країни – Єгипет, Малайзія, Венесуела, Зімбабве та Україна, та мета у місцевих революціонерів одна: справедливість та свобода.

Будинок кіно. Червона зала. 17:30

 

СПЕЦІАЛЬНА ПОДІЯ: Документальний кіноальманах «Поза Євро»

На створення проекту в рамках Українсько-польської лабораторії кінематографістів надихнув чемпіонат Євро-2012. Молоді режисери йдуть за лаштунки головної події. Вони знімають те, що залишиться, коли всі гості поїдуть.  Куратори альманаху: Яцек Блавут, Серій Буковський, Дорота Рошковська та Олександр Балагура. Після показу відбудеться зустріч з режисерами.

Будинок кіно. Червона зала. 21:30, а також наступного дня, у неділю. Будинок кіно. Синя зала. 12:30

 

Найкращі фільми Docudays UA. Англійський хірург. Режисер: Джеффрі Сміт

 Головний герой стрічки – нейрохірург Генрі Марш. Він не тільки не боїться ухвалювати часом непрості рішення щодо лікування тяжкохворих, але й оперувати в Україні, де від медичної системи залишився хіба що спогад, де тривалішими за час експлуатації обладнання є тільки страждання хворих, котрі роками чекають на бодай якусь допомогу. Операції, які на Заході роблять сотнями щодня, у нашій країні – лише мрія, справдитися якій можуть допомогти талант, завзяття і відданість однієї людини.

Відбудеться зустріч з героями фільму та представниками української частини знімальної команди.

«Кінопанорама». Велика зала. 19:00

DOCU/АРТ.  Ай Вейвей: Ні про що не шкодуй. Режисер: Елісон Клейман

DOCU/АРТ – це спеціальна програма, у якій представлені три фільми про митців, яких єднає не лише безсумнівний талант, але й активна життєва позиція. Вони не ховаються у своїй творчості від проблем, а невтомно шукають свободи. Свободи від свавілля режиму,  від політичної тиранії та забобонів суспільної думки. У першому фільмі поєднання активізму й творчості подається крізь призму життя одного з найвидатніших художників сучасності, якого називають китайським Енді Ворголом. Українська прем’єра.

«Кінопанорама». Велика зала. 21:00

 

Майстерня DOCU/КЛАС

Майстер-клас Романа Бондарчука, українського режисера ігрового і документального кіно, члена Відбіркової ради Docudays UA, призера низки міжнародних кінофестивалів.

«За сміливість і поезію» - саме таку нагороду отримав на фестивалі Кінотеатр.док у Москві український режисер Роман Бондарчук. «Цей приз я отримав за фільм «Таксист». «Це експериментальний фільм – на межі документального й ігрового, який наштовхнув мене на заняття документалістикою. Ми зі знімальною групою опитували жителів Херсона, на основі їхніх розповідей написали сценарій, а потім попросили авторів історій - простих друзів-херсонців - зіграти самих себе у нашому фільмі». У своєму майстер-класі  Роман Бондарчук розкаже про те, як бути сміливим, знімаючи поетів і поезію, а також урочисто переріже уявну червону стрічку цьогорічної програми DOCU/КЛАС.

«Кінопанорама». Мала зала. 12:00

 

Майстер-клас Маріанни Каат, визнаної у світі продюсерки і режисерки, одного з найуспішніших естонських документалістів, засновниці незалежної продюсерської компанії Baltic Film Production.

Споглядаючи останні здобутки режисерки, а саме стрічку «Шахта № 8», що була вилучена з конкурсної програми DOCU/ПРАВО торік і викликала резонанс у вітчизняній пресі, не важко переконатися, що для документаліста не існує чужих життів і чужих проблем. Про те, як доля 15-річного Юри Сіканова з Донеччини стала важливою для режисерки, а також про те, як знайти гроші для зйомок власного кіно - майстер-клас Маріанни Каат.

Інтерв’ю з Маріанною Каат

«Кінопанорама». Мала зала. 14:00

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Режисерки DOCU/Україна: про активну згоду, жіночу оптику, вестернів і…
Конспект
11 липня 2024
Режисерки DOCU/Україна: про активну згоду, жіночу оптику, вестернів і те, як знайти фільм у купі сміття
Конспект
11 липня 2024
Архів війни. Словник
Новини
05 липня 2024
Архів війни. Словник
Новини
05 липня 2024
DOCU/СИНТЕЗ. Волонтерство, звукові архіви та солідарність
Інтерв'ю
04 липня 2024
DOCU/СИНТЕЗ. Волонтерство, звукові архіви та солідарність
Інтерв'ю
04 липня 2024
Дар’я Бассель: «Документальне кіно краще говорить з людьми про події,…
Інтерв'ю
03 липня 2024
Дар’я Бассель: «Документальне кіно краще говорить з людьми про події, які відбуваються тут і зараз»
Інтерв'ю
03 липня 2024
Вейн Джордаш: «Якщо ми втратимо Україну, наші діти житимуть у дуже не…
Інтерв'ю
02 липня 2024
Вейн Джордаш: «Якщо ми втратимо Україну, наші діти житимуть у дуже небезпечному світі»
Інтерв'ю
02 липня 2024
Макс Буткевич. Боремося і чекаємо
Новини
01 липня 2024
Макс Буткевич. Боремося і чекаємо
Новини
01 липня 2024
Повернути фокус уваги: як пройшла світова прем’єра фільму «Свідки. По…
Культурна дипломатія
25 червня 2024
Повернути фокус уваги: як пройшла світова прем’єра фільму «Свідки. Полон вбиває» на кінофестивалі Sheffield DocFest
Культурна дипломатія
25 червня 2024
Крізь крихке до міцного: яким був 21 Docudays UA
Новини
18 червня 2024
Крізь крихке до міцного: яким був 21 Docudays UA
Новини
18 червня 2024