DocWorks: шість кращих тренерів кіноіндустрії

02 червня 2016

Знайомтеся із шістьма знаними європейськими документалістами, які навчатимуть молодих режисерів та продюсерів під час нової міжнародної програми DocWorks: UA/UK. Це особливий тренінг, який допоможе режисерам та продюсерам збудувати історію свого фільму й зрозуміти, що таке справжня індустрія кіно.

 

Джеррі Ротвелл представляє на Docudays UA-2016 фільм «Як змінити світ»

 

Отже, серед тренерів – режисер-документаліст Джеррі Ротвелл. Його фільм «Як змінити світ» став глядацьким хітом не лише міжнародних фестивалів, а й нинішнього Docudays UA. Від 2-го червня цей фільм також можна буде побачити в широкому прокаті в кінотеатрах у рамках проекту DOCU/ХІТ.

 

Джеррі Ротвелл часто наголошує у своїх інтерв'ю, що кожен раз, приступаючи до документального фільму, ти стаєш перед вибором: «... коли ви робите той чи інший вибір, у вас залишається менше можливостей. Режисер – це імунітет фільму. Як говорив Уолтер Мерч – наше завдання не допустити, щоб невдалі ідеї завдали історії шкоду, і при цьому знаходити вдалі». Cеред його робіт фільми, що здобули нагороди: «Донор невідомий», «Місто бігунів», «Важкий вантаж» та «Глибокі води». 2012 року Джеррі отримав престижну Королівську телевізійну нагороду за режисуру стрічок «Донор невідомий» і «Місто бігунів».

 

Джо Лаппінг (фото: sheffdocfest.com)

 

Джо Лаппінг працює у виробництві документальних фільмів BBC Storyville з моменту його заснування в 1997-му році. У її продюсерському доробку – «The Great Gangster Film Fraud», «The Great Hip Hop Hoax» та екстраординарний фільм «Людина, яка йде по канату» («Man on Wire»). Також вона є активним учасником STEPS – ініціативи для фільмейкерів у Південній Африці. Власне, довгий час Джо Лаппінг подорожувала та працювала в Африці.

 

Андре Сінгер (фото: sheffdocfest.com)

 

У доробку ж антрополога та документаліста Андре Сінгера близько ста продюсерських проектів, серед яких є й номінанти на Оскар, і призери відомих міжнародних фестивалів. Зокрема, він є продюсером таких світових документальних хітів, як «Акт вбивста» та «Погляд тиші» режисера Джошуа Оппенгаймера. Його останній фільм як режисера «Наступить ніч» здобув британську нагороду «Royal Television Society award for History». Окрім цього, очолює Королівський Антропологічний інститут Великобританії та Ірландії.

 

Боріс Мітіч (фото: scottishdocinstitute.com)

 

Сербський режисер-документаліст Боріс Мітіч працює в межах вигаданих ним самим жанрів, а саме: «циганський Шалений Макс», «сатиричне веріте», «спагеті істерн». У власних фільмах він показує Сербію іронічно та критично. Мітіч працював також як журналіст, доки не придбав камеру й не зняв свій перший фільм «Краля Діана», використавши домашній комп’ютер для монтажу й обробки зображення. Його роботи були показані більш ніж на 150 міжнародних фестивалях.

 

Аудрюс Стоніс (фото: kultura.lrytas.lt)

 

Аудрюс Стоніс створив близько 20-ти фільмів як незалежний режисер та продюсер. Лауреат численних міжнародних нагород у галузі кіно, зокрема, призу глядацьких симпатій у Ніоні, гран-прі в Спліті, відзнак на фестивалях у Борнхольмі, Нойбранденбурзі, Більбао, Флоренції, Обергаузені та Сан-Франциско. Викладав документальне кіно в Європейському кіноколеджі в Данії, а також виступав з лекціями в інститутах у Індії, Іспанії, Японії та США. Є учасником Європейської мережі документального кіно та Європейської кіноакадемії.

 

Юля Сердюкова під час DOCU-КЛАС на фестиваль Docudays UA-2016

 

Юля Сердюкова прийшла до кіновиробництва з документальної фотографії. Останні п'ять років вона займається продюсуванням документальних фільмів. 2010 року заснувала незалежну продюсерську компанію разом з Олександром Течинським Honest Fish Documentary Stories. Зокрема, їхнього виробництва стрічка «Все палає», відзначена міжнародними фестивалями. З 2013-го року Юля Сердюкова також працює на фестивалі Docudays UA.

 

Власне, шість команд найкращих проектів з України та Великої Британії візьмуть участь у першому тренінгу DocWorks: UA/UK в Шефілді, який відбудеться незабаром 8-10 червня 2016 року.

 

Нова програма для документалістів-початківців DocWorks: UA/UK започаткована Британською Радою в Україні, Sheffield Doc/Fest та Docudays UA. Деталі – за посиланням.

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024