TRUE/FALSE презентує: три (не)реальні історії

22 лютого 2016

Вірите чи ні? Американський фестиваль True/False знаходить відповідь на питання, що таке бентежна документалістика у сучасному світі. І цього року його програмерка Памела Кон представить збірку найцікавіших американських стрічок, що співзвучні з українськими реаліями. Три фільми — три історії про бунтівний підхід до освіти, про спецінформаторів ФБР та реабілітацію колишніх військових. 

 

«Останні три роки я систематично розчаровувалася в американській документалістиці. Більшість фільмів, які мені вдалося побачити до цього часу, апелювали до певного навязаного телебаченням типу кіно, для якого глядач — це такий собі Гомер Сімпсон, — розказує Оксана Карпович, програмна координаторка Docudays UA. — Вилупивши очі й розкинувшись на дивані, він споживає фільми так само швидко і необережно, як піцу чи пончики. Аж раптом я відкрила True/False. Цей фестиваль, що відбувається в студентському містечку Колумбія у штаті Міссурі, називають хіпстерським раєм. І подія — як бабусин получний пиріг, який випікають 250 членів команди та сотні волонтерів-місцевих жителів — вона має вигляд і тепло ручної роботи, однак складається з добірних професійних інгридієнтів. Уявіть, True/False — це бабуся, якій вдалося потрапити у світ найкращих шефів fine cuisine від документалістики. Шматок пирога True/False, який ми приготували для українського глядача, треба їсти повільно і обачно. Він гарячий, складний і він для тих, хто вірить, що споживання їжі — передусім, привід для розмови».

 


 

Документальне кіно може збити з пантелику. Особливо коли дозволяє глядачеві проникнути у світи, пройти якими маєш змогу лише у художньому кіно. Саме на такі стрічки і полює фестиваль True/False. Між життям реальним і тим, що бачимо на екрані. «Ці режисери втілили у життя одні з найзахопливіших кінематографічних дослідів. Вони розкривають правду про те, ким ми є. Говорять про наші орієнтири у цей буремний час, коли переосмислення людської сутності здається найбільшим нашим завданням», — каже Памела Кон про трійку фільмів для фестивалю.

 

(T)ERROR

Режисери: Лірік Р. Кабрал і Девід Фелікс Саткліфф

 

 

Дебют «Терор» юних режисерів Лірік Кабрал та Девіда Саткліффа — справжній трилер у стилі гри в котів та мишей. Вони фільмують спецінформатора ФБР. Більше 20 років чоловік на прізвисько Шериф бореться з тероризмом. Такі агенти ФБР під прикриттям часто заводять товариські стосунки з потенційними терористами по всій Америці, аби запобігти терактам. Але чоловікові хочеться покінчити з цією роботою і більше часу присвячувати синові. Буцімто на своє останнє завдання він і бере двох режисерів. Але хто з них кіт, а хто миша? Не здогадатися до кінця фільму.

 

Наближаючись до слона

Режисер: Аманда Вайлдер

 

 

«Я сам собі вигадую правила поведінки і тут же їх порушую», — одне із життєвих кредо Селінджерівського Колфілда у цьому фільмі втілилося сповна. Діти 262-ої школи, голосуючи на рівні з викладачами, приймають рішення: як, коли, що і чому вчити. Режисер проводить у їхніх стінах рік. Те, як вони спілкуються між собою, як придивляються один до одного, як сперечаються і колективно вирішують не вчити математику — чудова ілюстрація продуктивних злетів та гнилих місць будь-якої демократичної системи.

 

Про чоловіків та війну

Режисер: Лоран Бекю-Ренар

 

 

Це вже другий фільм, в якому французький режисер Лоран Бекю-Ренар досліджує гнів. Перший присвячений трьом вдовам — жінкам, які втратили чоловіків під час війни в Афганістані. Другий — «Про чоловіків та війну» — також звертається до одного з ключових сюжетів документального кіно останнього часу — війни. Кожному з дванадцяти розгніваних чоловіків, колишніх військових, треба починати життя заново і дивитися у майбутнє. Але як це зробити і з чого почати? Незручне питання, на яке навряд-чи готові зараз відповісти й у нас в Україні. Фільм також не пропонує універсальної інструкції життя після війни. Але він ніби казка, в якій герої — люті фенікси — згорають від вини і пекучого сорому за жорстокі діяння, скоєні під час війни. Згорають і відроджуються з попелу, вірить цьому глядач чи ні.

 

Вікторія Хоменко

 

На фото: кадр з фільму «Наближаючись до слона», реж. Аманда Вайлдер

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024