Свіже повітря правозахисної програми

16 березня 2017

Відтепер правозахисна програма фестивалю має свою назву. RIGHTS NOW! — гра слів, що у вільному тлумаченні з англійської означає й «право зараз», і «прямо зараз!». Цього року ми підготували заходи, що будуть цікаві і фаховим спеціалістам, і спеціалісткам із права та екоактивізму, і всім, хто в повсякденному житті стикається з «невидимими ранами» в навколишньому середовищі.

 

Правозахисні події цьогорічного фестивалю вийдуть за межі однієї зали. Тепер нас можна знайти й у Білій, і в Зеленій залах Будинку кіно, а ще ми виїдемо на вулиці Києва на велосипедах!

 

Активісти Асоціації велосипедистів Києва підготували кілька заходів у цьогорічній програмі. 25 березня, коли відзначатиметься «Година Землі», тренер від АВК розкаже про безпечне пересування по місту на велосипеді. Цього самого дня про переваги екологічного двоколісного транспорту і як велосипедисти можуть захищати свої права розкажуть під час події «#КрутиПедаліКиїв: чи мають велосипедисти право на місто?».

 

Цьогоріч програма містить низку урбаністичних заходів. Зокрема, серед них панельна дискусія, присвячена інклюзивному місту, – «Місто для всіх» від аналітичного центру CEDOS та правозахисної кампанії «Fight For Right». Тут говоритимуть про те, яким має бути сучасне місто, аби в ньому було комфортно, безпечно й зручно жити всім його мешканцям. Про візуальну екологію міста та мистецтво в публічному просторі говоритимуть під час події «Порожнечі публічних просторів» від самоорганізованої ініціативи «ДеНеДе». Поговоримо й про зелену трансформацію міст, зокрема в рамках круглого столу «Зелений низовий активізм», де своїм досвідом поділяться учасники та учасниці з різних регіонів країни.

 

Проблема зміни клімату найбільше асоціюється сьогодні із забрудненням довкілля та зникненням видів рослин та тварин, і соціальний аспект цього не настільки добре досліджений. Під час дискусії «Права людини та зміна клімату», організованої МБО «Екологія-Право-Людина», буде йтися про ризики для людини та загрози порушення прав людей унаслідок зміни клімату. Цей зв'язок не є для всіх очевидним, тому й виникають труднощі в закріпленні його на міжнародному чи національному рівні в офіційних документах й законах. Також визнання такого зв’язку надасть нові можливості для захисту прав людини через кліматичні угоди, механізми й, навпаки, – для збереження довкілля через інструменти та механізми захисту прав людини на різних рівнях.

 

Продовжуючи тему нинішнього Інстаграм-конкурсу «#ecooko», ми запрошуємо глядачів на дискусію з екоактивіст(к)ами, Instagram-блогеркою та кураторкою фотоконкурсу про те, як ми справді можемо впливати на довкілля й про те, як соціальні мережі можна використовувати для активізму.

 

А от зрозуміти, як функціонує сфера споживання і які її наслідки для навколишнього середовища, можна буде не тільки під час тематичної кінопрограми ПОКОЛІННЯ С., а й під час супровідних дускусій з екологинями. Запрошуємо на відкриту подію «Суспільство споживання і зміни клімату», яку організовуємо разом із представництвом фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні.

 

Звісно, під постійною увагою заходів RIGHTS NOW! – права людини. Цього року запрошуємо на дискусію «Думайдан-2017: гуртуймося біля шатра порозуміння». Мета проекту – з’ясувати причини непорозуміння між людьми з різних етнічних груп та культурним бекграундом у суспільстві України та пошук шляхів усунення таких причин. Про ксенофобію й проблеми, із якими стикається ромська спільнота, будемо говорити з представницями та представниками спільноти, кураторами «Думайдану» та представниками влади.

 

А також запрошуємо до зустрічі із журналістом Жаном-Полем Марі. Майстер-клас «Невидимі рани: війна і психічна травма» насамперед буде цікавий волонтерам, які працюють у гуманітарних місіях в АТО й людям, чиї близькі отримали ПТСР. Окрім того, до зустрічі приєднається Фархана Джавід, психологиня Міжнародного комітету Червоного Хреста, яка працює в прифронтовій зоні в Україні.

 

Детально з подіями можна ознайомитися за посиланням, вхід на всі заходи правозахисної програми вільний або за реєстрацією, зазначеною в описі події.

 

Підготувала Маріам Агамян

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Режисерки DOCU/Україна: про активну згоду, жіночу оптику, вестернів і…
Конспект
11 липня 2024
Режисерки DOCU/Україна: про активну згоду, жіночу оптику, вестернів і те, як знайти фільм у купі сміття
Конспект
11 липня 2024
Архів війни. Словник
Новини
05 липня 2024
Архів війни. Словник
Новини
05 липня 2024
DOCU/СИНТЕЗ. Волонтерство, звукові архіви та солідарність
Інтерв'ю
04 липня 2024
DOCU/СИНТЕЗ. Волонтерство, звукові архіви та солідарність
Інтерв'ю
04 липня 2024
Дар’я Бассель: «Документальне кіно краще говорить з людьми про події,…
Інтерв'ю
03 липня 2024
Дар’я Бассель: «Документальне кіно краще говорить з людьми про події, які відбуваються тут і зараз»
Інтерв'ю
03 липня 2024
Вейн Джордаш: «Якщо ми втратимо Україну, наші діти житимуть у дуже не…
Інтерв'ю
02 липня 2024
Вейн Джордаш: «Якщо ми втратимо Україну, наші діти житимуть у дуже небезпечному світі»
Інтерв'ю
02 липня 2024
Макс Буткевич. Боремося і чекаємо
Новини
01 липня 2024
Макс Буткевич. Боремося і чекаємо
Новини
01 липня 2024
Повернути фокус уваги: як пройшла світова прем’єра фільму «Свідки. По…
Культурна дипломатія
25 червня 2024
Повернути фокус уваги: як пройшла світова прем’єра фільму «Свідки. Полон вбиває» на кінофестивалі Sheffield DocFest
Культурна дипломатія
25 червня 2024
Крізь крихке до міцного: яким був 21 Docudays UA
Новини
18 червня 2024
Крізь крихке до міцного: яким був 21 Docudays UA
Новини
18 червня 2024