24 березня: що варто відвідати цього дня

23 березня 2019

Фестивальний день на Docudays UA традиційно розпочнеться з ранкової кави з режисер(к)ами та правозахисниками. Починаючи з 23-го березня, режисер(к)и, чиї фільми були показані напередодні в конкурсах DOCU/СВІТ, DOCU/УКРАЇНА та DOCU/КОРОТКО, а також учасники(-ці) правозахисної програми RIGHTS NOW! спілкуватимуться з глядач(к)ами в неформальній атмосфері кав'ярні на першому поверсі кінотеатру «Жовтень». Окрім цього, у програмі Docudays UA відбуватиметься чимало цікавих позаконкурсних показів, майстер-класів та зустрічей із гостями фестивалю. Отже, коротко про найцікавіше.

 

Ukrainian Doc Preview

Кінотеатр «Жовтень» | Зала «Аншлаг» | 10.00 – 14.30

Вхід за фестивальною, індустрійною і прес-акредитацією

 

Ukrainian Doc Preview – це презентація семи українських фільмів на стадії чорнового монтажу або постпродакшну перед групою відбірників фестивалів і представників міжнародних sales-компаній та фондів. Найкращий проект отримає спеціальний приз від Міжнародного кінофестивалю документального кіно Beldocs. Це участь у професійній платформі фестивалю Beldocs in Progress International, де буде можливість представити свій проект уже ширшому колу міжнародної індустрії.

 

Дискусія «Публічні простори: вхід вільний?»

Кінотеатр «Жовтень» | Зала «Класік» | 12.00

 

Показ фільму «Окупований кінотеатр» надихнув нас поговорити про український контекст та приклади боротьби, освоєння публічного простору в Україні. У радянський час такі функції публічних просторів, як-от проведення дозвілля й утворення спільнот, були інструменталізовані державою з метою пропаганди та контролю над громадянами. Сьогодні ж численні об’єкти культурної інфраструктури, що залишилися в Україні з радянського часу, можуть та мають перетворитися із «квазіпублічних просторів» (як у період Союзу) на сучасні культурні та мистецькі осередки.

 

Ти, бля, рота закрий»

IZONE | перший поверх | 14.00

Дискусія «Беззахисні захисники: чому нападають на громадських активістів і як це зупинити?»

 

Активістки презентують моніторингову доповідь Центру інформації про права людини «Ситуація зі свободою асоціацій та переслідування громадських активістів в Україні у 2017–2018 роках». У ній описані випадки фізичного насильства стосовно активістів та активісток (включно з вбивством і пошкодженням майна), сфабрикованого кримінального й адміністративного переслідування, погроз, стеження і дискредитаційних кампаній проти громадських активістів. Стрічка, що є однією з переможниць конкурсу «CIVIL PITCH: фільми громадської активності», «Ти, бля, рота закрий», розповідає про 18-річного активіста Сергія Чагарова, що бореться з незаконними забудовами та корупцією у своєму селі.

 

Колір фасаду – синій 

IZONE | перший поверх | 16.00

Дискусія за участю Флоріана Юр’єва

 

Фільм «Колір фасаду – синій» є одним із переможців конкурсу «CIVIL PITCH: фільми громадської активності». Флоріан Юр’єв – архітектор, художник, скрипковий майстер, теоретик і поет – на 90-му році життя розуміє, що йому доводиться опанувати ще одне, цілковито нове заняття. Для того, щоб урятувати свій авторський архітектурний проект – київську «Летючу тарілку» – від перетворення на частину торговельного центру, Флоріан Юр’єв розпочинає кампанію проти свавілля столичних забудовників.

 

Запис ще триває

Кінотеатр «Київ» | Синя зала | 19.00

Обговорення з режисером монтажу

 

Документальний фільм про студентів-художників Саїда та Мілада, які покидають Дамаск і їдуть до Думи – передмістя під контролем повстанців. За понад чотирирічний період фільм показує повсякдення двох друзів та їхніх знайомих на тлі змін, що відбуваються з Думою та її жителями, коли вони переживають визволення, воєнні дії, блокаду та голод. Було зафільмовано понад 500 годин матеріалу, де молоді хлопці постають перед складними питаннями про життя та смерть, революцію та збройне протистояння, мрії та сумніви, страх і любов, та використання мистецтва в світі, якому загрожує руйнація.

 

Ретроспектива Олександра Ковала

Довженко-Центр | перший поверх | 19.00

Вступне слово режисера Сергія Буковського

 

Сьогодні, 24-го березня, стартує ретроспектива українського документаліста Олександра Коваля. Перший показ включає стрічку Сергія Буковського «Кінорежисер Олександр Коваль», а також короткометражні фільми Коваля «Ой горе, це ж гості до мене» (1989) та «Маланчине весілля» (1979), що свого часу був відзначений «Срібним голубом» авторитетного Лейпцизького міжнародного фестивалю документального кіно DOKLeipzig.

 

Близькі

Кінотеатр «Київ» | Синя зала | 21.30

Обговорення зі знімальною групою

 

Життя пастуха важке і самотнє, але 80-річна іранка Фірузе любить мінливу природу, складне життя і своїх вірних корів. Вона крокує підйомами і схилами, збирає дрова і досі вправно лазить на дерева. Фільм показує працю цієї сильної духом жінки, яка розповідає про своє життя, де основні теми – робота і доля. Це надзвичайний портрет однієї з останніх жінок-пастухів, яка займається традиційною справою, та нескореної жінки, для якої свобода понад усе.

 

Чільне фото: кадр з фільму «Близькі» (реж. Ясер Талебі)

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024