DOCU/УКРАЇНА в фокусі: Ірина Цілик

25 квітня 2020

Сьогодні, 25-го квітня, о 18.00 відбудеться українська онлайн-прем'єра фільму Ірини Цілик «Земля блакитна, ніби апельсин», після чого стрічка залишатиметься у вільному для перегляду доступі протягом доби. О 20.00 запрошуємо послухати розмову з режисеркою в межах програми онлайн-стрімів Tête-à-tête. 

 

Ми поставили п'ять питань режисерці Ірині Цілик про роботу над її фільмом «Земля блакитна, ніби апельсин», з яким вона бере участь в національному конкурсі DOCU/УКРАЇНА. 

 

Що стало поштовхом для зйомок вашого фільму?

 

Я, боягузка, роками не могла наважитися на повнометражний дебют. І тут раптом мені телефонує Аня (продюсерка), яку я ледь знала, і каже, що є цікавий проєкт, з яким її компанія має пітчингувати за тиждень, але з нього на етапі розробки ідеї раптом пішла режисерка, тож чи не хочу я часом взятися за все це. Ми поговорили, я почула два ключових слова «Донбас» і «діти» й погодилася, не дуже розуміючи, на що саме.

 

Скільки тривало створення картини?

 

Зйомки в Красногорівці тривали рік: весна, літо, осінь, зима і ще раз весна. Загалом нам знадобилися два з половиною роки на всі пошуки, розробку сценарію, поїздки на професійні маркети, участь у майстернях для документалістів і так далі.

 

Як просувалася робота над вашою картиною?

 

Створення фільму – це одіссея, де на шляху до омріяного фіналу доводиться помилятися і виправляти помилки, занепадати духом і воскресати, а ще обходити десятою дорогою сирен, що манять тебе своїми солодкими голосами: «Відпочинь! Забий! Скільки можна себе мучити цим фільмом?!». Мені дуже пощастило з командою: без них я б не догребла «додому». А ще пощастило з героями. Той факт, що вони самі люблять кіно і знають багато чого про кінопроцес, зіграв нам на руку.

 

Кадр з фільму «Земля блакитна, ніби апельсин»

 

За що глядачі та глядачки можуть полюбити ваше кіно?

 

Наша історія про «маленьких людей», невидимих для великого світу, яким, однак, доводиться бути дуже сміливими й виживати під час війни, у дещо несподіваний спосіб намагаючись зберегти в собі людяність і любов до життя. І хоча далеко не всі глядачі у світі знають, що таке війна, більшості з нас зрозуміло, що означає жити в непрості часи та як важливо те, щоби було на що спертися.

 

Це ваша перша повнометражна робота. Що б ви порадили майбутнім режисерам, які теж візьмуться пройти ваш шлях?

 

По-перше, дуже важливо правильно обрати членів команди, адже це ті люди, з якими доведеться довго плисти разом, спати поруч на вузьких полицях плацкарти чи у спальниках у розбитих війною будівлях (ну або ваш варіант), багато сміятися разом (це обов’язково) і відчувати, що вони – саме ті люди, які розуміють, що таке етика щодо героїв. Одне слово, команда – це друзі та сім’я, інакше все це не працює. По-друге, якщо знімаєш фільм-портрет, дуже важливо якомога більше часу провести з героями поруч. Ще один момент – для когось це очевидно, а для мене був новий досвід: майбутньою долею фільму слід займатися ще тоді, коли до фіналу далеко. Це дратує і виснажує, але це працює.

 

Розмову вів Алекс Малишенко.

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Катерина Горностай: «Прикол Docudays UA в тому, що це фестиваль докум…
Інтерв'ю
08 лютого 2024
Катерина Горностай: «Прикол Docudays UA в тому, що це фестиваль документального кіно, про який ніколи не знімали нічого на відео»
Інтерв'ю
08 лютого 2024
Каталог української документалістики
Новини
07 лютого 2024
Каталог української документалістики
Новини
07 лютого 2024
Конкурс на послуги з координування кінопрограм
Новини
18 січня 2024
Конкурс на послуги з координування кінопрограм
Новини
18 січня 2024