Другий сезон подкасту RIGHTS NOW!: розмови про уроки історії, світову безпеку та українську ідентичність

25 липня 2024
Docudays UA та «Радіо Сковорода» представляють — другий сезон подкасту RIGHTS NOW! Ви почуєте записи подій правозахисної програми RIGHTS NOW! та «Живої бібліотеки». Це п’ять розмов про подолання наслідків російської агресії та їхнього впливу на наше майбутнє. Події відбулися під час 21 Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Docudays UA та «Радіо Сковорода» запустили другий сезон подкасту RIGHTS NOW!. Це записи п’ятьох подій правозахисної програми RIGHTS NOW! та «Живої бібліотеки», що відбулися під час 21 Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.  

Епізоди подкасту RIGHTS NOW! виходитимуть щотижня на всіх цифрових платформах (SoundCloud, Spotify, Google та Apple podcasts). У них відомі експерт(к)и поговорять про підтримку України за кордоном, нові моделі світової безпеки, невивчені уроки історії та українську ідентичність. 

Перший аудіозапис розмови «Наша підтримка за кордоном: як переконати світ продовжувати допомагати Україні» вже доступний для прослуховування на платформах Apple PodcastsSpotify та SoundCloud.

Гості події — Олександра Матвійчук, правозахисниця, лауреатка Нобелівської премії миру 2022 року, Оксана Карпович, режисерка стрічки  «Мирні люди», та Наталя Панченко, продюсерка, активістка. Спікерки розмірковують, як надихати та згуртовувати громадськість та небайдужих з інших країн надавати Україні більше підтримки. Модерує розмову Ангеліна Карякіна, журналістка, авторка документального кіно. 

У наступному епізоді — «Життя поряд із державою-терористом: як Україні вистояти» — інтерв’юерка, ведуча серії візійних інтервʼю від Ukraїner Юлія Тимошенко з’ясовує, яку роль у відбудові світової безпекової моделі буде відігравати Україна. Своїми думками діляться Павло Клімкін, дипломат та глава МЗС України у 2014–2019 рр., і Олександр Мусієнко, військово-політичний експерт, керівник «Центру військово-правових досліджень».


Третім епізодом подкасту є розмова «Робота для майбутнього попри війну: як розвивати людський потенціал». Журналістка Софія Середа модерує розмову економіста й викладача Києво-Могилянської та Львівської (УКУ) бізнес-шкіл Валерія Пекаря з Олександром Гладуном, заступником директора з наукової роботи Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. Птухи. Експерти обговорюють, як мають змінитися освітні й державні інституції, приватні бізнеси, щоб максимально відповідати викликам воєнної та післявоєнної економіки? 

У четвертому епізоді під назвою «10 років війни, яка триває три сторіччя: які історичні уроки має засвоїти Україна та світ» телеведуча і блогерка Яна Брензей веде діалог із публіцистом та письменником Віталієм Портніковим

Завершиться подкаст розмовою з серії подій «Живої бібліотеки». Це публічні модеровані розмови, у яких «Книгами» є відомі експерт(к)и, митці й мисткині, ветеран(к)и, об’єднані досвідом боротьби за збереження та відновлення української національної ідентичності. Для подкасту ми обрали розмову «Повернути втрачене: українська ідентичність Сходу».

За роки окупації Донеччини та Луганщини Україна втратила значні культурні пласти та цінності. Як повернути Сходу і його мешканцям/-кам ідентичність та цінності, заперечені міфами радянської та російської пропаганди? Розмірковують Олексій Мустафін, публіцист, історик, медіаменеджер, та Максим Віхров, журналіст, письменник. Модерує розмову журналіст Євген Павлюковський. Переглянути всі розмови «Живої бібліотеки» можна в онлайн-кінотеатрі DOCUSPACE

Правозахисна програма RIGHTS NOW! щорічно відбувається в межах кінофестивалю Docudays UA. Це майданчик для обговорення актуальних питань правозахисниками/-ицями, представниками/-ицями держави й громадського сектору та незалежними експерт(к)ами. 

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
DOCU/Україна: Розуміння інших. Огляд Катерини Горностай
Огляд програми
23 липня 2024
DOCU/Україна: Розуміння інших. Огляд Катерини Горностай
Огляд програми
23 липня 2024
Режисерки DOCU/Україна: про активну згоду, жіночу оптику, вестернів і…
Конспект
11 липня 2024
Режисерки DOCU/Україна: про активну згоду, жіночу оптику, вестернів і те, як знайти фільм у купі сміття
Конспект
11 липня 2024
Архів війни. Словник
Новини
05 липня 2024
Архів війни. Словник
Новини
05 липня 2024
DOCU/СИНТЕЗ. Волонтерство, звукові архіви та солідарність
Інтерв'ю
04 липня 2024
DOCU/СИНТЕЗ. Волонтерство, звукові архіви та солідарність
Інтерв'ю
04 липня 2024
Дар’я Бассель: «Документальне кіно краще говорить з людьми про події,…
Інтерв'ю
03 липня 2024
Дар’я Бассель: «Документальне кіно краще говорить з людьми про події, які відбуваються тут і зараз»
Інтерв'ю
03 липня 2024
Вейн Джордаш: «Якщо ми втратимо Україну, наші діти житимуть у дуже не…
Інтерв'ю
02 липня 2024
Вейн Джордаш: «Якщо ми втратимо Україну, наші діти житимуть у дуже небезпечному світі»
Інтерв'ю
02 липня 2024
Макс Буткевич. Боремося і чекаємо
Новини
01 липня 2024
Макс Буткевич. Боремося і чекаємо
Новини
01 липня 2024
Повернути фокус уваги: як пройшла світова прем’єра фільму «Свідки. По…
Культурна дипломатія
25 червня 2024
Повернути фокус уваги: як пройшла світова прем’єра фільму «Свідки. Полон вбиває» на кінофестивалі Sheffield DocFest
Культурна дипломатія
25 червня 2024