Вітайте переможців і переможниць 21 Docudays UA!

06 червня 2024
21 Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA оголосив переможців та переможниць. Однак Docudays UA на цьому не завершується: стрічки-призерки можна переглянути в глядацькі дні з 79 червня. Частину фільмів та записи фестивальних дискусій буде змога переглянути на DOCUSPACE. Дякуємо журі за їхню роботу, вітаємо власників і власниць нагород!

ГОЛОВНИЙ ПРИЗ КОНКУРСУ DOCU/СВІТ 2024

Золоте життя, 2023, 83'

Буркіна-Фасо, Бенін, Франція

реж. Бубакар Санґаре


«У галузі, де тематика часто переважає над мистецькими якостями кіно, ми з величезним задоволенням присуджуємо головний приз взірцевому фільму. У пошуках людського в індустрії, що дегуманізує, цей фільм створює власну витончену кіномову, коливаючись між захопливою процедурною драмою — у жорсткому світі пилу, каменю, багна, сталі та поту — і ніжним портретом молоді, що працює в непевних умовах. При цьому фільм відмовляється ставитися до своїх героїв, як до обʼєктів жалю. В Боло ми бачимо персонажа, цілеспрямованість якого може зрівнятися хіба що з його ж чутливістю, і нагородою ми вшановуємо фільм, який цілком відповідає цим цінностям. Головний приз отримує "Золоте життя" ».


СПЕЦІАЛЬНА ВІДЗНАКА КОНКУРСУ DOCU/СВІТ 2024


Фрагменти льоду, 2024, 95'

Україна, Норвегія 

реж. Марія Стоянова


«Спеціальною відзнакою ми нагороджуємо фільм, який досягає дедалі більш рідкісної та цінної мети сучасної документалістики: виражає соціальні, політичні та історичні істини, залишаючись вірним особистим історіям. У майстерних руках режисерки скарб архівів однієї родини був перебудований настільки віртуозно, що тепер занурює нас як у близьку кожному життєву драму однієї, хай і виняткової, родини, так і в спільну історію народу. Це праця пам’яті, особистих деталей, історичної широти та культурної глибини. Словом, вона є значущою. Нашу спеціальну відзнаку отримує стрічка "Фрагменти льоду"».


ГОЛОВНИЙ ПРИЗ КОНКУРСУ DOCU/УКРАЇНА 2024


Фрагменти льоду, 2024, 95'

Україна, Норвегія 

реж. Марія Стоянова


«Особиста історія, яка розкривається як свідчення, що виходить за рамки сімейного життя у визначний проміжок часу, в історичний момент. За допомогою виняткового особистого архіву режисерці вдається поєднати кінематографічні елементи так, щоб створити захопливу оповідь.

Ми присуджуємо головну нагороду фільму, який продовжить жити, який є актуальним сьогодні та з часом не втратить свого значення».


СПЕЦІАЛЬНА ВІДЗНАКА КОНКУРСУ DOCU/УКРАЇНА 2024


Nice Ladies, 2024, 90'

Нідерланди, Україна

реж. Марія Пономарьова


«Нас захопило чесне кіно, де тепло та чутливість режисерки дають змогу передати історію її героїнь. 

Ми надаємо спеціальну відзнаку фільму, який розвивається в мінливому світі й підкорюється реальності, та все ж зберігає власну оповідь, поки вона ще пишеться».


ГОЛОВНИЙ ПРИЗ КОНКУРСУ DOCU/КОРОТКО 2024

Під знаком якоря, 2024, 28'
Україна 

реж. Тарас Співак


«Ми опинилися в капсулі часу, що проходить шлях від пропаганди до щоденників, спостережень та особистих свідчень, інтегруючи всі можливі погляди на установу, котра вже стала символом.

Головну нагороду ми вручаємо фільму, який є сучасним портретом світу та його суперечностей і який зображує деконструкцію та відтворення історичної пам’яті».


СПЕЦІАЛЬНА ВІДЗНАКА КОНКУРСУ DOCU/КОРОТКО 2024


Кіоск, 2023, 40'

Польща 

реж. Даніель Стопа


«Чуйність режисера фіксує почуття та становище героїнь. Йому вдається влучно зобразити жіночий зв’язок в обмеженому просторі.

Спеціальну відзнаку ми надаємо фільму, який за допомогою кадрування та інтимності переносить нас у закритий простір, що дає відчуття безпеки й водночас «ховає» у собі персонажок».


ГОЛОВНИЙ ПРИЗ КОНКУРСУ RIGHTS NOW! 2024


Все має жити, 2024, 70'

Польща, Україна

реж. Тетяна Дородніцина, Андрій Литвиненко


«Прекрасно зворушливий фільм, який на прикладі історії Анни, лесбійки та важкоатлетки, показує трансформаційний ефект спільної людяності та те, як вона може зробити невидимих видимими, а незвичне — звичною частиною повсякдення. Стрічка нагадує нам, що всі життя — цінні та що люди можуть, проявивши трохи доброти, не лише підтримувати інших, а й також зцілювати самих себе. Це справді робота, що демонструє права людини (і тварин) у дії».


СПЕЦІАЛЬНА ВІДЗНАКА КОНКУРСУ RIGHTS NOW! 2024


Золоте життя, 2023, 83'

Буркіна-Фасо, Бенін, Франція

реж. Бубакар Санґаре


«Фільм документує щоденну працю дітей-шахтарів на золотих копальнях Буркіна-Фасо. Попри безжальні умови та випробування, тут є веселощі, розвиток і, перш за все — надія, хоч і невиправдана. Коли боротьба за виживання відбирає в них дитинство, герої фільму живуть, люблять і діляться мріями про краще життя. Виважений, скорботний фільм, який зрештою демонструє нестримну силу людського духу».


ГОЛОВНИЙ ПРИЗ ПРЕМІЇ ІМЕНІ АНДРІЯ МАТРОСОВА 2024

Журі — організатор(к)и Docudays UA

Трішки чужа, 2024, 90'

Україна, Німеччина, Швеція

реж. Світлана Ліщинська


«За безкомпромісність і сміливість досліджувати непрості питання ідентичності в сімейному колі найближчих людей».


СПЕЦІАЛЬНА ВІДЗНАКА ПРЕМІЇ ІМЕНІ АНДРІЯ МАТРОСОВА 2024


Місія 200, 2023, 62'

Україна 

реж. Володимир Сидько


«За потужний приклад особистої відповідальності в часи крихкості пам’яті».


ГОЛОВНИЙ ПРИЗ СТУДЕНТСЬКОГО ЖУРІ 2024


Фрагменти льоду, 2024, 95'

Україна, Норвегія 

реж. Марія Стоянова


«За відображення колективного минулого крізь призму особистого та його вплив на сьогодення. За професійну роботу з сімейними архівами, що розкриває політичні процеси на зламі історії».


СПЕЦІАЛЬНА ВІДЗНАКА СТУДЕНТСЬКОГО ЖУРІ 2024


Кіоск, 2023, 40'

Польща 

реж. Даніель Стопа


«За увагу до історій людей, що залишаються непоміченими й поступово зникають разом із простором, у якому вони відбуваються. За прекрасний документальний дебют та максимальне наближення до героїв, що розкриває усі їхні глибинні почуття».


ПРИЗ ГЛЯДАЦЬКИХ СИМПАТІЙ 2024


Все має жити, 2024, 70'

Польща, Україна

реж. Тетяна Дородніцина, Андрій Литвиненко

ПРИЗ ВІД ЖУРІ СПІЛКИ КІНОКРИТИКІВ УКРАЇНИ 2024


Фрагменти льоду, 2024, 95'

Україна, Норвегія 

реж. Марія Стоянова


«За глибоке кінематографічне дослідження спільної історії крізь призму особистої пам’яті та сміливість не лише прийняти, а й критично осмислити досвід наших батьків».


Реєстраційний номер диплома: 41


НАГОРОДА ВІД DOC ALLIANCE ЗА ПОВНОМЕТРАЖНИЙ ДОКУМЕНТАЛЬНИЙ ФІЛЬМ


Ландшафти та лють, 2024, 138'
Швейцарія
реж. Ніколь Фьоґлє

 

«Захопливий погляд на реалії містечка на кордоні з Європейським Союзом. Ночі тут непевні й таємничі, дні — сповнені очікування, пори року минають. У минулому тут була війна — одна з найкривавіших в останньому десятилітті двадцятого століття. Нині в цьому самому місці є люди, які рятуються від інших воєн і прагнуть безпеки. Чути відлуння крику і плачу, коли розлучаються численні родини.

 

Фільм знятий ретельно, з унікальною теплою дистанцією між режисеркою та героями/-їнями. Авторка проливає світло на кризу біженців, що оприявнює лицемірство глобальної політики, виявляючи як найкраще, так і найгірше в людях. За сміливість і гостре відчуття солідарності в поєднанні із заворожливою операторською роботою журі вирішило вручити головну нагороду фільму «Ландшафти та лють» Ніколь Фьоґлє».


НАГОРОДА ВІД DOC ALLIANCE ЗА КОРОТКОМЕТРАЖНИЙ ДОКУМЕНТАЛЬНИЙ ФІЛЬМ 2024


Розтрощені, 2023, 13'
Бельгія
реж. Камій Віні

 

«Образи та слова, що лише на перший погляд виглядають дисонантними, утворюють болючий та тривожний щоденник, з якого постає неідеалізоване бачення кохання. Ерос і Танатос не підкоряються природному інстинкту самозбереження: розтрощені листи автомобільного металу стають метафорою потенційно поранених тіл, небезпека проявляє свою темну захопливість, поєдинок зі смертю розвʼязується у стані бентежної напруги, оприявнюючи ту часом плинну межу між домінуванням і підкоренням, між коханням і одержимістю. За відважність, глибоке розуміння й використання мови кіно, за ясну деталізацію особистої травми нагороду Doc Alliance 2024 за найкращий короткометражний фільм отримує стрічка «Розтрощені» Камій Віні».

СПЕЦІАЛЬНА ВІДЗНАКА ВІД DOC ALLIANCE 2024

 

Аборти на getty, 2023, 22'
Німеччина, Австрія

реж. Францис Кабіш

 

«За допомогою глибокого дослідження та майстерно продуманого аудіовізуального наративу цей фільм висвітлює ключовий вплив медіа на наше сприйняття себе. Він деконструює ідеологічні засновки репрезентації суто жіночого досвіду, відокремлюючи образи від їхнього первісного призначення, щоб знайти в них нове відчуття відкритості та спільності. Ми хотіли б надати спеціальну відзнаку короткометражному фільму «Аборти на getty» Францис Кабіш».

____________
21 Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства США в Україні, International Media Support, Посольства Королівства Нідерландів в Україні, Посольства Естонії в Україні, Польського інституту в Києві, Французького Інституту в Україні, Данського інституту культури, Чеського центру Київ і Посольства Угорщини, Київ. Думки, висновки чи рекомендації не обов’язково відбивають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть виключно її автор(к)и.


21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Крізь крихке до міцного: яким був 21 Docudays UA
Новини
18 червня 2024
Крізь крихке до міцного: яким був 21 Docudays UA
Новини
18 червня 2024
Цьогорічні фільми-номінанти на приз «Rights Now!»
Новини
01 червня 2024
Цьогорічні фільми-номінанти на приз «Rights Now!»
Новини
01 червня 2024
Прем’єра «Медіацентр ЗСУ & Архів Війни: фільми з передової»
Новини
29 травня 2024
Прем’єра «Медіацентр ЗСУ & Архів Війни: фільми з передової»
Новини
29 травня 2024
10 років Мережі DOCU/CLUB: події на 21 Docudays UA
Огляд програми
29 травня 2024
10 років Мережі DOCU/CLUB: події на 21 Docudays UA
Огляд програми
29 травня 2024
П'ять дискусій майстерні DOCU/КЛАС
Огляд програми
29 травня 2024
П'ять дискусій майстерні DOCU/КЛАС
Огляд програми
29 травня 2024
DOCU/ХІТИ: вимисливі стежки до глядацьких сердець
Огляд програми
24 травня 2024
DOCU/ХІТИ: вимисливі стежки до глядацьких сердець
Огляд програми
24 травня 2024
Запрошуємо до переглядової кімнати «Архіву війни»
Новини
24 травня 2024
Запрошуємо до переглядової кімнати «Архіву війни»
Новини
24 травня 2024
Спеціальна подія: показ фільму «Свідки. Полон вбиває»
Новини
24 травня 2024
Спеціальна подія: показ фільму «Свідки. Полон вбиває»
Новини
24 травня 2024