Огляд програми

Програма фільмів 21 Мандрівного Docudays UA на DOCUSPACE

15 жовтня 2024

Із 15 жовтня в онлайн-кінотеатрі DOCUSPACE розпочинається сезон Мандрівного фестивалю. Для перегляду будуть доступні шість документальних історій. Розповідаємо про фільми та умови показів.


15 жовтня — 30 листопада


Відкриє програму стрічка від номінованого на «Оскар» режисера Сімона Леренґа Вільмонта та режисерки Аліси Коваленко«Дівчинка далеко від дому». Історія про 13-річну Настю, гімнастку з Києва. Здобувши перемогу на українському чемпіонаті разом із гуртом близьких подруг, Настя та її бабуся змушені тікати в Німеччину через війну в Україні. У незнайомому місті Ґелсенкірхен дівчинці доведеться почати все спочатку й жити з невідомістю: чи побачить вона колись своїх батьків і друзів знову?


22–30 листопада


Протягом останнього тижня Мандрівного фестивалю буде нагода побачити п’ять фільмів, які чуттєво осмислюють теми захисту прав людини, пам’яті, дому та взаємин людини з природою.




Кадр із фільму «У сітях»


У рамках інформаційної кампанії «Сексуальне насильство в інтернеті: як захистити дітей», яку ГО «Докудейз», Мережа DOCU/CLUB та ВГО «Магнолія» спільно започаткували цього року, запрошуємо до перегляду чеської повнометражної стрічки «У сітях», яку створили режисери Віт Клусак і Барбора Халупова. В ній три дорослі актриси вдають із себе дванадцятирічних дівчат і реєструються в найпопулярніших соціальних мережах 18+ для експерименту, що відкриває суспільству складну, болісну та досить стигматизовану тему сексуального насильства над дітьми. На жаль, проблема торкнулася всіх країн і її масштаби тільки зростають.


Робота нідерландського режисера Вальтера Стокмана «Київські файли» повертає до часів, коли Україна перебувала в системі радянського тоталітаризму й держапарат всеохопно стежив за всіма громадян(к)ами. Фільм порушує питання особистої відповідальності за злочини в умовах диктатури. В основі стрічки — спогади трьох людей, яким випала нагода побачити справи, відкриті КДБ на них самих.


Фільм польського режисера Даніеля Стопи «Кіоск» здобув дві спеціальні відзнаки на фестивалі Docudays UA у Києві: у конкурсі DOCU/КОРОТКО та від студентського журі. Стрічка розповідає про жіночу дружбу й солідарність. Двоє жінок у газетному кіоску заповнюють документи на розлучення однієї з них, аби та могла відкрити нову сторінку життя без страху та насильства. 



Кадр з фільму «Чоботи в ґрунті, руки в землі»


Невелика за хронометражем, але щемка історія «Чоботи в ґрунті, руки в землі» Кароліни Ускакович спонукає до роздумів про силу звʼязку людини з природою, малою батьківщиною, сімейними традиціями, а також про відродження ідентичності й терапевтичний ефект городництва. 


Якось Кароліна, яка мешкає в Нідерландах, поскаржилася по телефону своїй бабусі на тамтешні помідори: несмачні. Коли взимку 2021 вона приїхала в гості до своєї бабусі Зої, — гордої української пенсіонерки, — та подарувала онуці пакетик насіння власних томатів. Однак наступний сезон вирощування помідорів опинився під загрозою через вторгнення Російської Федерації в Україну. Незважаючи на складні обставини, навесні 2022 Зоя та Кароліна все ж посіяли помідори: одна на городі у Вінниці, інша — на балконі квартири в далеких Нідерландах. Зоя вчить Кароліну догляду за рослинами, а між тим у буденних розмовах вони торкаються тем русифікації, насадження поколінням українців/-ок комплексу меншовартості та здатності нашої нації виживати й відроджуватися за будь-яких умов. 


Ще одна стрічка з нідерландським колоритом — «Порося Нельсон» від режисерки Аннеке де Лінд ван Венґарден. Фільм покаже сім’ю, яка взяла за домашнього улюбленця карликове поросятко. Принаймні, так думали власники тваринки, поки Нельсон не виріс у півтонного звіра й не став причиною бунту сусідів, однокласників та уваги поліції. 


Усі покази розпочинатимуться о 10:00 і будуть доступними для перегляду впродовж семи днів з моменту придбання квитка. Вартість квитків — 80 гривень для повного метру та 40 гривень для короткометражних фільмів. Будь ласка, зверніть увагу, що онлайн-покази будуть доступні лише на території України. 


Чільне фото: кадр з фільму «Дівчинка далеко від дому» 


21 Мандрівний Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Королівства Нідерландів в Україні та International Media Support.

Думки, висновки чи рекомендації не обов’язково відображають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть виключно її автор(к)и.

22 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 6 — 13 
червня 2025
Відкриваємо прийом фільмів на Docudays UA-2025
Новини
01 серпня 2024
Відкриваємо прийом фільмів на Docudays UA-2025
Новини
01 серпня 2024
ГО «Докудейз» запускає проєкт LAB: DOCU/СИНТЕЗ х Архів війни
Новини
26 липня 2024
ГО «Докудейз» запускає проєкт LAB: DOCU/СИНТЕЗ х Архів війни
Новини
26 липня 2024