Огляд програми

Спецпрограма Шкільний DOCU/ТИЖДЕНЬ в онлайн-кінотеатрі DOCUSPACE

16 вересня 2024

З 24 вересня по 31 жовтня в онлайн-кінотеатрі DOCUSPACE для перегляду у вільному доступі ми опублікуємо 3 стрічки колекції Мережі DOCU/CLUB. Розповідаємо про ініціативу Шкільний DOCU/ТИЖДЕНЬ, у рамках якої відбудуться покази, та ділимося чому вона така тепла і важлива для нас.


Понад 10 років команда Мережі DOCU/CLUB ГО «Докудейз» залучає до перегляду та обговорення документального кіно про права людини громади, активні організації, культурні та освітні заклади з міст, містечок та сіл по всій Україні. Окремий проєкт Шкільний DOCU/ТИЖДЕНЬ пов’язаний зі школами, ліцеями й гімназіями та спрямований на підвищення обізнаності учнів та учениць про права людини. 


Ми відчуваємо потребу залишатися на зв’язку з освітніми закладами, що розташовані у прифронтових зонах України або за різних умов воєнного стану не можуть збиратися разом в офлайн-форматі. Саме тому ми хочемо розділити любов до документальних фільмів через онлайн-кінотеатр DOCUSPACE. Ми публікуємо стрічки кіноклубної колекції «Казка про коника», «Мова» та «Євромайдан SOS», щоб кожен та кожна змогли подивитися їх безкоштовно. Запрошуємо до перегляду не лише вчителів/-ок, учнів та учениць, а й глядачів та глядачок, які відчувають цікавість до нашої кінопрограми.


Темою проєкту Шкільний DOCU/ТИЖДЕНЬ цього року стануть права людини та волонтерство. Волонтерський рух в Україні з початком збройної агресії проти нашої держави згуртував українське суспільство та зробив його стійкішим до труднощів, викликаних війною та кризою. Волонтер(к)и відіграють важливу роль у подоланні глобальних суспільних проблем, вони підтримують наших воїнів/-ок, а також людей, які постраждали від агресора, захищають права та свободи людини, беруть активну участь у відновленні країни. 



«Казка про коника», яку зрежисували Уляна Осовська та Денис Страшний, оповідає про колишнього антирадянського активіста, а нині — монаха в миру і художника Анатолія Лютюка, який мешкає у старовинній камʼяній вежі в самому серці Таллінна. Він щодня молиться за природу й створює саморобні книги у власній майстерні. Багато років тому Анатолій дав обітницю знаходити щось добре у кожному дні. Початок російсько-української війни змушує його залишити мирну естонську столицю і з волонтерською місією вирушити у прифронтові містечка. З 2014 року він постійно їздить на Донбас, щоб доставити гуманітарну допомогу, де його обітниця випробовується реальністю «сірої зони».



«Мова» режисера Сергія Лисенка занурює в контекст України 2015–2016 років, але підіймає досі живе та актуальне питання. Згідно з описом, на Сході й Півдні України багато людей не володіють українською мовою. Активіст(к)и організовують безкоштовні курси для всіх охочих, а також привозять у міста й містечка книжкові ярмарки, музичні гурти, проводять зустрічі з письменниками/-ицями. «Якщо на Сході буде більше книжок і їх будуть читати, то, можливо, нам більше не доведеться купувати бронежилети...», — говорить героїня фільму Анастасія Розлуцька. Літня слухачка курсів говорить: «Хочу вивчити українську мову, щоб більш ніхто не здумав мене «захищати» лише через те, що я говорю російською».



«Євромайдан SOS» Сергія Лисенка, зафільмований також у період 2015–2016 років, але торкається виміру захисту прав людини. Олександра Матвійчук, — одна з героїнь стрічки, відома в Україні правозахисниця, керівниця Центру Громадянських Свобод, лауреатка Нобелівської премії миру, — розповідає, як наступного дня після побиття студентів на Майдані Незалежності 30 листопада 2013 року активіст(к)и відкрили «гарячу» лінію для постраждалих і ще одну — для волонтерів/-ок і адвокатів/-ок. І таким чином забезпечили юридичні послуги та захист у судах для учасників/-иць протесту. Нині громадська організація веде моніторинг воєнних злочинів, займається міжнародною адвокацією та бореться за звільнення політичних вʼязнів та військовополонених. 


Кожна стрічка буде доступна для перегляду з аудіодескрипцією та українськими субтитрами. 


Більше інформації про Мережу DOCU/CLUB ви можете знайти на сайті http://docuclub.docudays.ua, а також на сторінках у фейсбуці та інстаграмі.


Фото: кадри з фільмів «Казка про коника», «Мова» та «Євромайдан SOS».


Публікація підготовлена за фінансової підтримки Німецького фонду Маршалла Сполучених Штатів Америки. Її зміст є виключною відповідальністю ГО «Докудейз» і не обов’язково відображає позицію Німецького фонду Маршалла.

22 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 6 — 13 
червня 2025
Відкриваємо прийом фільмів на Docudays UA-2025
Новини
01 серпня 2024
Відкриваємо прийом фільмів на Docudays UA-2025
Новини
01 серпня 2024
ГО «Докудейз» запускає проєкт LAB: DOCU/СИНТЕЗ х Архів Війни
Новини
26 липня 2024
ГО «Докудейз» запускає проєкт LAB: DOCU/СИНТЕЗ х Архів Війни
Новини
26 липня 2024