Перемагай щодня!

У Києві стартує 8-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
25 березня о 18.00 у Синій залі Будинку кіно відбудеться брифінг із членами журі та режисером фільму-відкриття 
«Інший “Челсі”: історія з Донецька» Якобом Пройссом.


Учасники: Марчін Кошалка (Польща), Манон Луазо (Франція), Улдіс Секуліс (Латвія),Нільс Якоб Харбітц (Норвегія) та Якоб Пройсс (Німеччина).

 

Якоб Пройсс – німецький режисер, що неухильно просувається на Схід. Вчився у Варшаві та Москві, потім відбував альтернативну цивільну службу в Нижньому Новгороді, став експертом із прав людини в СНД в організації «Репортери без кордонів» та був спостерігачем на президентських виборах в Україні 2004 року. «Інший “Челсі”: історія з Донецька» – його дебютний повнометражний фільм про фанатів клубу «Шахтар», що прогримів на весь світ, здобув численні нагороди і нарешті буде показаний на великому екрані у Києві.

«Під час зйомок у Донецьку я розривався між симпатією до своїх головних героїв – 55-річного шахтаря Саші та 30-річного бізнесмена Колі, фанатів “Шахтаря” – та нерозумінням того, що відбувається. Очевидно, що корумповані українські політики будь-яку ситуацію використовують на користь лише собі. Чи вони зі Східної чи Західної України, проросійські чи проєвропейські, та українська влада перетворила демократію на фарс», - каже Якоб Пройсс.


Марчін Кошалка – легендарний режисер-документаліст та оператор художніх фільмів, переможець численних кінофестивалів. Його стрічки були учасниками Docudays UA з 2008 року, а фільм «Існування» закривав фестиваль у 2009-му. І ось він уперше в Києві уже як член журі! Цьогоріч на Docudays UA спеціальний показ – українська прем’єра його найновішої роботи «Ну ж бо, утечемо від неї!»

Манон Луазо – відомий французький журналіст та режисер документальних фільмів. Як журналіст вона висвітлювала війну в Чечні, а згодом зняла кілька документальних фільмів про Грозний, Беслан, воєнний конфлікт у Грузії, а також Чорнобиль. У Росії її фільми піддають політичній цензурі – і навіть вирізають ім’я Манон Луазо з титрів. Цього року на Docudays UA вона представить свою останню роботу «Серійні вбивства у країні Путіна» про вбивства Анни Політковської та Олександра Литвиненка.

Улдіс Секуліс – один із найуспішніших латвійських продюсерів, лауреат премії Trailblazer на MIPDOC у Каннах, якою нагороджують найкращих документалістів. Продюсер майже 40 документальних фільмів, фахівець із копродукції, що допомагає талановитій молоді просувати свої проекти на міжнародному ринку. Цього року на Docudays UA він представить по-весняному романтичну панораму нового кіно країн Балтії та проведе майстер-клас.

 

Нільс Якоб Харбітц – відомий правозахисник з Human Rights House (Осло). Його спеціалізація – Африка. Він об’їздив увесь світ, понад двадцять років працював як журналіст-фрілансер, викладав в університетах, а починав із роботи в дитячих садках.

Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UAпроходитиме з 25 до 31 березня 2011 року. Покази відбуватимуться в Будинку кіно (вул. Саксаганського, 6) та кінозалі Ґете-Інституту (вул. Волоська 12/4). Цього року в конкурсній програмі та позаконкурсних показах – понад 60 стрічок з України та інших країн Європи, Сполучених Штатів Америки, Канади, Нової Зеландії, Індії, а також країн Південної Америки та Африки.

 

З приводу акредитації контактуйте:
Катерина Бабкіна
, тел. + 38 067 946 06 50, [email protected] 
Юлія Милая
, тел. + 38 050 515 07 44, [email protected]

Скачати Прес-анонс брифінгу зі спеціальними гостями у форматі .doc