Docudays UA на ОМКФ. Про майбутні документальні прем'єри України

06 липня 2017

18 липня в рамках індустріальної секції Одеського кінофестивалю Docudays UA запрошує на DOCS IN PROGRESS. Тут презентуємо єдине в Україні видання-каталог документалістики та розповімо про ті українські проекти, що нині перебувають на різних етапах виробництва.

 

Це п'ять фільмів молодих українських документалістів. А саме: «Дельта» Олександра Течинського, «Музей» Катерини Горностай, «Тато мамин брат» Вадима Ількова та учасники міжнародної програми DocWorks: UA/UK «Великий прискорювач» Олексія Радинського та «Underwater» Оксани Казьміної.

 

В Одесі автор(к)и особисто розкажуть про свої проекти та покажуть перші матеріали майбутніх фільмів.

 

Фото зі зйомок фільму «Дельта» (автор: Олександр Течинський)

 

Історія-подорож однієї родини – «Тато мамин брат». Вона маневрує між соціальним дном та глибинами богемного життя. Художник та співак Толік, його сестра Аня та племінниця Катя продираються крізь крайнощі сучасного міста, від травесті-вечірок до психічної лікарні.

 

У фільмі «Дельта» постає питання: чи всі ми тут в одній пастці? Ми бачимо героїв, які перебувають ніби в позачассі й головне завдання яких – не згинути в тумані, не піти під лід і не втрапити у власні капкани.

 

Своєю чергою, фільм «Музей» розповідає про працівників Київського музею природничої історії, які вірні своїй роботі вже понад 50 років. І найголовніше для них не те, що твоя робота надважлива чи змінює світ, а те, що ти нею гориш. А стрічка «Великий прискорювач» – своєрідне есе, несподіваний погляд на академіка Віктора Глушкова, який винайшов Інтернет. Авторка ж проекту «UNDERWATER» шукатиме відповідь на питання, чому художниця Антігона спалила всі свої роботи й почала знімати похмурі фільми в жанрі порнохоррор.

 

Кадр з фільму «Underwater» Оксани Казьміної

 

«Багато історій, що народилися або розвинулися на нашому фестивалі, тепер пітчінгуються в Держкіно та представлені в програмах європейських і українських фестивалів. Наприклад, у програмі національного конкурсу ОМКФ покажуть «Ленінопад» Світлани Шимко, який було створено в рамках нашого конкурсу «The Guardian прямує в Україну», – розповідає Дар'я Бассель, програмна координаторка Docudays UA. – Майбутній рік української документалістики буде не менш багатим на яскраві прем'єри. Ми зібрали найцікавіші, на нашу думку, проекти, які нині є на різних етапах виробництва, і представимо їх професійній аудиторії в Одесі. Зараз наша діяльність щодо підтримки молодих режисерів/ок оформилася в окрему секцію – DOCU/PRO. Ми проводимо майстер-класи від українських та європейських професіоналів, пітчинг для документалістів. Каталог українських документальних проектів – також частина нашої індустріальної секції».

 

Подати проект до каталогу можна до 28 липня. Уже два роки поспіль презентації цього видання відбувалися на таких потужних кінофорумах, як британський Sheffield Doc/Fest, німецький DOK Leipzig, фестиваль документального кіно в Їглаві та Visions du Réel у Ніоні.

 

Презентація DOCS IN PROGRESS відбудеться 18 липня з 14:00 до 15:30 у приміщенні Одеської кіностудії (Французький Бульвар, 33). Вхід – за умовами акредитації індустріальної секції ОМКФ.

 

Чільне фото: кадр з фільму «Тато мамин брат» Вадима Ількова

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Режисерки DOCU/Україна: про активну згоду, жіночу оптику, вестернів і…
Конспект
11 липня 2024
Режисерки DOCU/Україна: про активну згоду, жіночу оптику, вестернів і те, як знайти фільм у купі сміття
Конспект
11 липня 2024
Архів війни. Словник
Новини
05 липня 2024
Архів війни. Словник
Новини
05 липня 2024
DOCU/СИНТЕЗ. Волонтерство, звукові архіви та солідарність
Інтерв'ю
04 липня 2024
DOCU/СИНТЕЗ. Волонтерство, звукові архіви та солідарність
Інтерв'ю
04 липня 2024
Дар’я Бассель: «Документальне кіно краще говорить з людьми про події,…
Інтерв'ю
03 липня 2024
Дар’я Бассель: «Документальне кіно краще говорить з людьми про події, які відбуваються тут і зараз»
Інтерв'ю
03 липня 2024
Вейн Джордаш: «Якщо ми втратимо Україну, наші діти житимуть у дуже не…
Інтерв'ю
02 липня 2024
Вейн Джордаш: «Якщо ми втратимо Україну, наші діти житимуть у дуже небезпечному світі»
Інтерв'ю
02 липня 2024
Макс Буткевич. Боремося і чекаємо
Новини
01 липня 2024
Макс Буткевич. Боремося і чекаємо
Новини
01 липня 2024
Повернути фокус уваги: як пройшла світова прем’єра фільму «Свідки. По…
Культурна дипломатія
25 червня 2024
Повернути фокус уваги: як пройшла світова прем’єра фільму «Свідки. Полон вбиває» на кінофестивалі Sheffield DocFest
Культурна дипломатія
25 червня 2024
Крізь крихке до міцного: яким був 21 Docudays UA
Новини
18 червня 2024
Крізь крихке до міцного: яким був 21 Docudays UA
Новини
18 червня 2024