Огляд програми

«Надзвичайний стан»: програма кіновікенду в Києві

27 жовтня 2022

Зустрічайте програму спеціального випуску 19 Docudays UA «Надзвичайний стан», що розпочнеться в Києві 11–13 листопада, а далі помандрує нашою країною.

 

Більша частина програми сформована на основі тематичних добірок березневого фестивалю, перенесеного через війну. Відкриють кіновікенд дві стрічки литовського режисера Мантаса Кведаравічюса«Маріуполіс» та «Маріуполіс 2». Перший фільм розпочав свою фестивальну історію на «Берлінале», а у 2016 році став завершальною подією 13-го Docudays UA. «Маріуполіс» розгортає оповідь про повсякдення міста на узбережжі Азовського моря, тоді ще — за два кроки від зони бойових дій. З початком повномасштабного вторгнення режисер повертається до Маріуполя. Він продовжує карбувати життя міста під загрозою війни: вдалині тривають бої за «Азовсталь», видніється Маріупольський драмтеатр, позначений як місце укриття дітей. «Маріуполіс 2» створений із врятованих фрагментів відео, відзнятих Мантасом Кведаравічюсом, котрого наприкінці березня 2022 року взяли в полон і вбили російські військові.

 

Показ стрічки «Маріуполіс 2» став можливим завдяки нашим партнерам — українській кінокомпанії «Артхаус Трафік». З 17 листопада фільм також можна буде переглянути в кінотеатрах України.

 

«Цьогоріч ми максимально включили до програми українське документальне кіно. Існує великий запит на власне кіно у наших спільнотах як у самій Україні, так і закордоном. Фільми національного конкурсу не були показані в Києві навесні. Утім, ми цілий рік знайомили зі стрічками програми аудиторію міжнародних майданчиків. Їх гостинно приймали фестивалі у Польщі, Британії та Німеччині. І ось, нарешті, наші фільми повертаються додому, одразу до багатьох міст, містечок і сіл України», — наголошує Вікторія Лещенко, програмна директорка Docudays UA.

 

У межах спецвипуску 19 Docudays UA, виникне нагода нарешті побачити фільми програми DOCU/УКРАЇНА на великому екрані: «Нескінченність за Флоріаном» (реж. Олексій Радинський), а також стрічку «Плай» (реж. Єва Джишиашвілі), яка цьогоріч перемогла в національному конкурсі.


Кадр з фільму «І кожна річка»

Відвідувачів/-ок фестивального вікенду в Києві також очікує українська прем’єра фільму «І кожна річка» (реж. Олеся Моргунець-Ісаєнко), присвяченого екологічній проблемі — збереженню та відновленню водних ресурсів.

 

Не пропустіть показ «DOCU/КОРОТКО: надзвичайний випуск» — добірки нових короткометражних фільмів, створених українськими кінематографіст(к)ами під час війни. До програми увійшли фільми: «Фортеця Маріуполь. Орест» (реж. Юлія Гонтарук), «Літургія протитанкових перешкод» (реж. Дмитро Сухолиткий-Собчук), «Мир і спокій» (реж. Миро Клочко, Анатолій Татаренко), «Я не хотіла робити фільм про війну» (реж. Надія Парфан). Програма створена за підтримки Українсько-данського молодіжного дому.


Кадр з VR-фільму «Іnvasions 1.2.3» 

У межах міждисциплінарної програми DOCU/СИНТЕЗ запрошуємо на покази VR-фільму «Invasions 1.2.3» Алевтини Кахідзе та Пьотра Армяновського.

 

«Invasions 1.2.3» — проєкт, зроблений після звільнення Київської області від російських окупантів у 2022 році. Українська художниця Алевтина Кахідзе зустрічається з друзями в Ірпені, Музичах, Мостищі. Завдяки формату 360° парадоксальна дійсність російсько-української війни проявляється в кожному сантиметрі. Фільм створений на замовлення «Маніфести 14» та «Косово 2022».

 

До міжнародного блоку кіновікенду увійшли стрічки з різних програм 19 березневого Docudays UA.

 

Фільм «Синдром Гамлета» (реж. Єльвіра Нєвєра, Пьотр Росоловский) створює портрет молодого українського покоління, сформованого в умовах тривалої війни. «Фортуна Валентин» (реж. Єва Найдлінґер) — історія постмайданного героя, який очолює боротьбу з корупцією у рідному містечку та мріє підкорити Чорне море.


Кадр з фільму «Світло, всюди»

Стрічка американського режисера Тео Ентоні «Світло, всюди» стала справжньою сенсацією, здобувши «Спеціальну нагороду журі за американський документальний фільм» на кінофестивалі «Санденс» торік.

 

«Балконне кіно» режисера Павла Лозінського — камерна історія-спостереження, яка отримала «Гран-прі» на «Тижні критики» Міжнародного кінофестивалю в Локарно.


Кадр з фільму «Останнє покоління»

З-поміж іншого в добірці — «Останнє покоління» режисера Міколая Борови, а також фільм екоактивіста та учасника кліматичного руху Чжао Ляна «Мені дуже шкода» — поетичний есей про наслідки людського безумства. Прем’єра стрічки відбулася у 2021 році на Каннському кінофестивалі в межах нової секції «Кіно та клімат».

 

Переглянути фільми можна буде в кінотеатрі «Жовтень» і в онлайн-кінотеатрі DOCUSPACE. Слідкуйте за оновленнями на сайті та очікуйте розклад показів і дискусій найближчим часом.

Чільне фото: кадр з фільму «Мені дуже шкода».

_________

Спецвипуск 19 Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Стабілізаційного фонду культури та освіти 2022 Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та Гете-Інституту, Європейського культурного фонду, International Media Support, Українсько-данського молодіжного дому, Посольства Швейцарії в Україні та Польського Інституту в Києві. Інклюзивність фестивалю підтримують «Ощадбанк» та Mastercard.

Думки, висновки чи рекомендації не обов'язково відбивають погляди урядів, благодійних організацій чи компаній цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.


 
21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024