ФІЛЬМ-ЗАКРИТТЯ

Іван і Марта

Рік
2023
Країна
Україна
Тривалість
75’
Режисер/-ка
Сергій Буковський

Історія Івана і Марти Дзюбів фільмувалася, починаючи з осені 2018-го. 

Іван Дзюба народився в 1931 році на Донбасі. Вчений, дослідник літератури, публіцист, письменник, знана постать покоління шістдесятників. Він першим публічно звинуватив комуністичний режим у переслідуваннях та арештах українських інтелектуалів/-ок — письменників/-ць, вчених, художників/-ць, композиторів/-ок. Це сталося на премʼєрі фільму «Тіні забутих предків» 4 вересня 1965 року. Його робота «Інтернаціоналізм чи русифікація» була визнана владою як антирадянська. Івана Дзюбу заарештували. І півтора роки він перебував у слідчому ізоляторі КДБ.

Марта Дзюба, дружина Івана — львівʼянка. Вони прожили довге тривожне, сповнене драматичних подій, але щасливе життя. Марта стала його ангелом-охоронцем і присвятила себе чоловікові, допомагаючи йому, оберігаючи його.

Їхню історію ми почуємо з вуст Марти, а Івана бачитимемо лише час від часу… Контрапунктом фільму стає день народження Івана Михайловича — 90-річний ювілей, на який зібралися найближчі йому люди.

Наш фільм не судилося побачити Івану Дзюбі. Він пішов з життя за день до початку рашистської навали на територію нашої України.

До роботи над фільмом на знак солідарності з Україною долучився відомий італійський композитор Сандро ді Стефано.

Творча команда:
Режисерська робота: Сергій Буковський
Продюсування: Оксана Іванюк (IQ production)
Операторська робота: Роман Єленський
Звук: Ігор Барба, Андрій Рогачов
Виробництво
IQ Production
Режисер/-ка
Сергій Буковський

Сергій Буковський — народився у 1960 році в Башкирії, автономній республіці в складі колишнього Радянського Союзу. Його батько — кінорежисер Анатолій Буковський, а мати — кіноакторка Ніна Антонова. З дитинства він проживає в Києві. Закінчив Факультет кіно у Київському державному інституті мистецтв ім. І. К. Карпенка-Карого. Після служби в радянській армії більше десяти років працював на Українській студії документального кіно. 

 За свою 40-річну карʼєру в кіно Сергій створив понад 30 фільмів. Деякі з них брали участь в офіційних конкурсах і отримували нагороди на престижних міжнародних кінофестивалях у Лейпцигу, Ньйоні, Амстердамі, Кракові, Нью-Йорку.

 З 1998 до 2003 року працював старшим викладачем режисури документального кіно в Київському державному університеті театру, кіно і телебачення ім. І. К. Карпенка-Карого. 

У 2014 році Буковський разом із дружиною Вікторією Бондар (сценаристка та редакторка) заснували «Майстерню документального кіно Сергія Буковського» — освітню програму для молодих документалістів.

Вибрана фільмографія
«В. Сільвестров» (2020), «Головна роль» (2016), «Живі» (2008), «Назви своє імʼя» (2006), «Війна. Український рахунок» (2002–2003), «Дах» (1989)
Зала «ГЕГЕМОН»
Кінотеатр «Жовтень»
вул. Костянтинівська, 26
Демонструється мовою оригіналу з українськими субтитрами
Вхід за квитками
отримати квиток
Неділя
11 червня 2023
15:10
21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024