Назад у майбутнє. Docudays UA з показами на ГОГОЛЬFESTі

04 вересня 2017

У четвер, 7 вересня, у Києві стартує ГОГОЛЬFEST. І вже традиційно Docudays UA покаже під час фестивалю сучасного мистецтва документального кіно. Неймовірну історію відчайдушних активістів із парку Вірунґа та найскептичніший фільм про культуру споживання.

 

«Тема останнього Docudays UA – захист довкілля – дивним чином перегукується з темою цьогорічного ГОГОЛЬFESTу, – коментує програмна координаторка фестивалю Дар'я Бассель. – У березні Docudays UA, усвідомивши, які наслідки для планети невдовзі матиме діяльність людей, сказав «Прощавай, людино!», а вже у вересні ГОГОЛЬFEST збирає всіх на «Ковчег». Як нам врятуватися і що саме може стати нашим порятунком? Відповідь ми пропонуємо шукати саме в царині екології. Звісно, це не тільки про екологію у її звичному для всіх сенсі. Це про екологію буття як такого. Екологію споживання, екологію відносин у суспільстві, екологію рішень та виборів, які ми приймаємо та робимо щодня. Екологію, яка є синонімом свідомого ставлення до життя. А відтак для показу ми підготували два фільми, які, на нашу думку, варто взяти із собою на Ковчег, якщо ми хочемо будувати екологічне майбутнє».

 

8 вересня можна буде побачити «Вірунґу» Орландо фон Айнзіделя – фільм, який у 2015 році було номіновано на Оскар. Це неймовірна історія про Національний парк Вірунґа, дім для останніх на планеті гірських горил і безлічі інших видів тварин. Вірунґа стає місцем боротьби групи відчайдушних активістів із браконьєрами, озброєним ополченням та темними силами із Заходу, які намагаються контролювати багаті природні ресурси країни.

 

А герої фільму «Жуки» Андреаса Йонсен (показ відбудеться 12 вересня), запропонують глядачам перейти на нову дієту, де в меню лише комахи. Поки ми ще дивуємося мигдалевому молоку та розмірковуємо, чи варто відмовитися від м’яса, європейські дослідники доводять, що їсти комах це не тільки смачно та корисно, це ще й може врятувати нас від світового голоду. От тільки річ не зовсім у комахах, наголошують автори, і треба пильніше придивитися до діяльності великих корпорацій.

 

Окрім цього, на ГОГОЛЬFESTі покажуть «Українських шерифів» Романа Бондарчука. Перед показом фільму 10 вересня о 17:00 відбудеться майстер-клас із режисером. У 2016-му «Українські шерифи» представляли країну в оскарівських перегонах. У центрі сюжету фільму – південне село Стара Збур'ївка, куди міліція майже ніколи не доїжджає. Тому функцію охорони громадського порядку виконують двоє місцевих жителів, яких односельчани називають шерифами.

 

Як і торік, фестиваль Docudays UA обере свого переможця в секції неігрового кіно Національного конкурсу «СУК». Уже третій рік поспіль Громадське об'єднання молодих кінематографістів «СУК» (Сучасне Українське Кіно) влаштовує для короткометражних робіт змагання на ГОГОЛЬFESTі. У 2015-му в номінації від Docudays UA був нагороджений Юрій Шилов із фільмом «Панорама».

 

Розклад показів

 

8 вересня, 19:00 – «Вірунґа» (реж. Орландо фон Айнзідель)

 

12 вересня, 21:00 – «Жуки» (реж. Андреас Йонсен)

 

Місце показів

 

Кінотеатр ГогольFest в ArkSquat (вул. Васильківська, 1, 2 поверх, 203 art-room, Зелена секція фестивалю)

 

ГОГОЛЬFEST триватиме з 7-го по 17-те вересня в просторах ВДНГ, Довженко-центру та ЦСМ «Дах». Традиційно на фестивалі буде театр, кіно, академічна музика, візуальне мистецтво, скульптура, перформанс, альтернативна музика, танець, література, а також fashion, дитяча програма та освітній майданчик. Детальний розклад та умови відвідування фестивалю – дивіться на сайті.

 

Чільне фото: кадр із фільму «Вірунга» Орландо фон Айнзіделя

 

Парнери події: ГОГОЛЬFEST та Громадське об'єднання молодих кінематографістів «СУК»

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Режисерки DOCU/Україна: про активну згоду, жіночу оптику, вестернів і…
Конспект
11 липня 2024
Режисерки DOCU/Україна: про активну згоду, жіночу оптику, вестернів і те, як знайти фільм у купі сміття
Конспект
11 липня 2024
Архів війни. Словник
Новини
05 липня 2024
Архів війни. Словник
Новини
05 липня 2024
DOCU/СИНТЕЗ. Волонтерство, звукові архіви та солідарність
Інтерв'ю
04 липня 2024
DOCU/СИНТЕЗ. Волонтерство, звукові архіви та солідарність
Інтерв'ю
04 липня 2024
Дар’я Бассель: «Документальне кіно краще говорить з людьми про події,…
Інтерв'ю
03 липня 2024
Дар’я Бассель: «Документальне кіно краще говорить з людьми про події, які відбуваються тут і зараз»
Інтерв'ю
03 липня 2024
Вейн Джордаш: «Якщо ми втратимо Україну, наші діти житимуть у дуже не…
Інтерв'ю
02 липня 2024
Вейн Джордаш: «Якщо ми втратимо Україну, наші діти житимуть у дуже небезпечному світі»
Інтерв'ю
02 липня 2024
Макс Буткевич. Боремося і чекаємо
Новини
01 липня 2024
Макс Буткевич. Боремося і чекаємо
Новини
01 липня 2024
Повернути фокус уваги: як пройшла світова прем’єра фільму «Свідки. По…
Культурна дипломатія
25 червня 2024
Повернути фокус уваги: як пройшла світова прем’єра фільму «Свідки. Полон вбиває» на кінофестивалі Sheffield DocFest
Культурна дипломатія
25 червня 2024
Крізь крихке до міцного: яким був 21 Docudays UA
Новини
18 червня 2024
Крізь крихке до міцного: яким був 21 Docudays UA
Новини
18 червня 2024