23 березня: що варто відвідати цього дня

22 березня 2019

Ексклюзивні документальні прем'єри, дискусії з експерт(к)ами та майстер-класи від зірок світової документалістики – команда Docudays UA готує для вас дев’ять днів унікальних подій та показів. Другий фестивальний день на Docudays UA розпочнеться з ранкової кави з правозахисниками та правозахисницями. Щодня, починаючи з 24-го березня, режисер(к)и, чиї фільми були показані напередодні в конкурсах DOCU/СВІТ, DOCU/УКРАЇНА та DOCU/КОРОТКО, а з 23-го березня – учасники(-ці) правозахисної програми RIGHTS NOW! спілкуватимуться з глядач(к)ами в неформальній атмосфері кав'ярні на першому поверсі кінотеатру «Жовтень». Розповідаємо про найцікавіші заходи фестивалю цього дня.

 

Лекція «Чи потрібно мені думати про цифрову безпеку?»

IZONE | перший поверх | 10.00

 

Зазвичай, перебуваючи в мережі та обмінюючись інформацією, ми не замислюємося, на які загрози наражаємось. Уся інформація, яка зберігається на наших дисках, комп'ютерах, пересилається поштою, – незахищена. Експерт(к)и Ірина Чулівська та Микола Костинян розкажуть, які інциденти цифрової безпеки стаються найчастіше і з ким, а також як захиститися від найпоширеніших загроз.

 

Неспокій

Кінотеатр «Жовтень» | Зала «Гегемон» | 13.50

 

Гарвардська студентка Дженніфер Брі готується до весілля своєї мрії, аж раптом тіло починає її підводити. В надії зрозуміти дивні симптоми, Брі бере камеру і фільмує найпохмуріші моменти її боротьби із синдромом хронічної втоми – загадкової хвороби, яку дехто досі вважає вигаданою. Неймовірно щира розповідь Брі закликає переглянути кліше, пов’язані з цією хворобою, від якої страждають мільйони. На Docudays UA показ фільму є частиною ЗМІНИ ЦЕ! Лабораторії впливу для активістів і документалістів та 27-го березня презентує Case Study: «Неспокій»: приклад дистрибуції з Ребеккою Ешдаун, директоркою кампаній маркетингової і дистрибуторської агенції Together Films.

 

Дискусія «Ліки від старості: нове цифрове тіло для культурної спадщини»

Кінотеатр «Жовтень» | Зала «Класік» | 15.00

 

Цифрова доба відкрила неозорі можливості, і водночас кинула нові виклики як режисер(к)ам і художникам(-цям), так і архівіст(к)ам та музейникам(-цям). Тепер вони мають навчитися оперувати не лише об’єктами, але й їхніми цифровими копіями, давати раду різним цифровим форматам, вести облік, зберігати і обмінюватися метаданими про свої колекції. Де поселити і як опрацювати усі ці неосяжні масиви цифрового відео й аудіо, які записуються щосекунди у світі? Про це під час дискусії говоритимуть чотири експерти та експертки, які досліджують тему архівації.

 

Потенційний злочин

Кінотеатр «Жовтень» | Зала «Гегемон» | 18.30

 

Передбачити місце злочину та запобігти вбивству? Звучить як технологія з фантастичного фільму, – але насправді це відбувається просто зараз. Аби втілити це у життя, потужні комп’ютери і повсюдні камери збирають дані з усіх можливих джерел, оцінюючи й аналізуючи їх за допомогою алгоритмів. Водночас ми, звичайні громадяни, стаємо носіями даних: усі наші рухи, повідомлення чи покупки відстежуються і записуються. Фільм Маттіаса Гідера та Моніки Гільшер фіксує, що попередження злочину, засноване на профілюванні потенційного правопорушника, вже є реальністю. Утім, режисери не поспішають з цього приводу радіти.

 

Окупований кінотеатр

Кінотеатр «Київ» | Синя зала | 19.00

 

Фільм про войовничий протест молодих активістів після приватизації кінотеатру «Звезда» у Белграді, Сербія. Протестна діяльність об’єднала різні суспільні групи довкола спільної мети – змінити реальність, у якій вони живуть. Проте і уявлення активістів щодо цієї нової реальності виявилися дуже різними. Стрічка надихнула нас розпочати розмову про український контекст в межах дискусії 24-го березня «Публічні простори: вхід вільний?»

 

Тато – мамин брат

Кінотеатр «Київ» | Синя зала | 21.30

 

У зворушливому сімейному портреті богемний співак та художник стає батьком своєї п'ятирічної племінниці, коли психічне здоров'я його сестри погіршується. Несподівано для себе він опиняється у ситуації, коли має балансувати між казками на ніч та провокативним мистецтвом, дитячими іграми та бурхливим нічним життям.

 

Чільне зображення: кадр з фільму «Неспокій» (реж. Дженніфер Брі)

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024