Незламний 2022-ий: проєктна діяльність ГО «Докудейз» під час війни

22 грудня 2022

2022 рік – це рік спротиву та рік взаємопідтримки. Це також рік, коли ми, як ніколи раніше, відчули: ми сильні та не самотні. Попри обстріли та блекаути, цього року нам вдалося надзвичайно багато. Розповідаємо про основні здобутки організації у 2022-му: 



Події Архіву війни на Спецвипуску 19 Docudays UA, Стас Карташов

Архів війни 


У березні ми почали формувати базу відео- та аудіозаписів про війну в Україні. Згодом запустили телеграм-бот для збору матеріалів та сайт «Архіву війни». За дев’ять місяців ми зібрали й завантажили до архіву понад 885 годин відео та аудіо з відкритих телеграм-каналів, відсортували понад 320 годин матеріалів. Також команда проєкту записала 120 годин інтерв’ю зі свідками війни, зокрема, жителями та жительками Донецької, Київської, Чернігівської, Харківської, Херсонської, Дніпропетровської, Полтавської та Вінницької областей. Архів війни, заснований ГО «Докудейз» та британською організацією Infoscope, заручився підтримкою потужних партнерів, з-поміж яких: Медіаплатформа «ВГОРУ», Українська Гельсінська Спілка з прав людини, Центр Громадянських Свобод, організація «Ukrainian Witness», UKRAЇNER, hromadske, «Суспільне», об’єднання «Кінодопомога» та ін. Ми продовжуємо працювати над упорядкуванням воєнної хроніки. Передати до Архіву свої матеріали або розповісти нам про власний досвід життя під час війни можливо через сайт ініціативи


Фото з церемонії нагородження щорічної події-бенефісу FilmAid

Культурна дипломатія


Docudays UA активно працював над посиленням українського голосу у світі. Ми організовували покази українського документального кіно за кордоном, брали участь у міжнародних індустрійних конференціях та правозахисних дискусіях, відправляли делегації українських режисерів/-ок та кінокритиків/-инь на провідні кінофестивалі. Ми представили Україну на 29 міжнародних майданчиках. Серед них — Каннський кінофестиваль, Міжнародний фестиваль документального кіно в Амстердамі, Sheffield Doc/Fest, Krakow Film Festival, Міланська Трієнале та інші. 


Представники та представниці команди Docudays UA активно розповідали за кордоном про потужну хвилю нового українського кіно та наголошували на необхідності розвінчувати імперські наративи Росії. Прикметно, що завдяки таким дискусіям словацький кінофестиваль «One World Slovakia» відмовився від показів російського кіно. 


Цього року команда ГО «Докудейз» отримала нагороду від американської неурядової ініціативи «Documentary Excellence» за адвокацію тем прав людини через кіно. Пишаємося щоденною роботою нашої команди! 


посол Швеції в Україні Тобіас Тиберг на відкритті Спецвипуску 19 Docudays UA, Стас Карташов

Cпеціальний випуск 19 Docudays UA «Надзвичайний стан»


У листопаді ми провели у Києві спеціальний випуск 19 Docudays UA «Надзвичайний стан». За три дні кіновікенду ми встигли показати 16 чудових документальних фільмів, послухали дві дискусії та два стрими проєкту «Архів війни». Ми вдячні нашим партнер(к)ам, глядач(к)ам, волонтер(к)ам, гостям, спікер(к)ам подій та учасникам/-цям дискусій! За повну залу на відкритті, за аншлаги на довгоочікуваних прем'єрах фільмів, за вдумливі питання на обговореннях, за теплу атмосферу та відчуття співприсутності. Фестивальні покази та події відвідали 3260 разів.


Показ VR-фільм «Invasions 1.2.3», DOCU/CИНТЕЗ, Спецвипуск 19 Docudays UA, Стас Карташов

DOCU/СИНТЕЗ 


Ми продовжили працювати над створеною у 2021 році міждисциплінарною програмою DOCU/CИНТЕЗ. Напрямок експериментує з інноваційними форматами та досліджує зв’язки документального кіно з іншими видами мистецтв. У межах спеціального випуску «Надзвичайний стан», ми показали VR-фільм «Invasions 1.2.3» української художниці Алевтини Кахідзе та українського режисера Пьотра Армяновського, зроблений після звільнення Київської області від російських окупантів. А також — організували панельну дискусію «Інвазія: від наукового терміну до мистецької метафори», за участі Алевтини Кахідзе, Пьотра Армяновського та Олексія Коваленка, науковця-ботаніка, співавтора фільму та перформера проєкту. 


Відкриття Спецвипуску 19 Docudays UA, Стас Карташов


DOCUSPACE


Частину стрічок зі спецвипуску «Надзвичайний стан», а також з програми 19 Мандрівного Docudays UA,  ми розмістили в онлайн-кінотеатрі docuspace.org. Попри часті блекаути, нам вдалося продати 121 квиток. У 2022 році глядачі переглянули 4183 хвилин документального кіно на DOCUSPACE.


Відкриття Спецвипуску 19 Docudays UA, Стас Карташов

19 Мандрівний Docudays UA 


Цьогоріч 19 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбувся по всій Україні. У онлайн- та офлайн-заходах фестивалю вже взяли участь 2885 людей з усієї України! Уперше до нього долучилися глядачі/-ки з-за кордону, зокрема з Німеччини, Ізраїлю, Норвегії та Польщі. Загалом, офлайн та онлайн, ми провели 251 показ та 82 події для жителів та жительок 81-го населеного пункту. 


Також ми запустили спецпроєкт «Чому українці перемагають». Це 10 історій стійкості про незламність, боротьбу та перемоги регіональних координаторів/-ок Мандрівного Docudays UA, які щотижня виходили на сайтах Мандрівного та «Суспільного».


Разом із фільмами, цьогоріч країною подорожувала виставка фотокореспондента Медіаплатформи «Вгору» Олександра Корнякова — «Незламний Херсон». Експозиція документує мітинги та протести, а також повсякденність херсонців/-ок під час окупації. Ці знімки вже встигли потрапити на шпальти найвідоміших світових медіа: Reuters, The Times, The Guardian, BBC, Aljazeera та багатьох інших.


Відкриття Спецвипуску 19 Docudays UA, Стас Карташов

Мережа DOCU/CLUB 


Також продовжувалася діяльність мережі доку/клубів в регіонах України. За рік на базі доку/клубів в регіонах ми провели 803 онлайн- та офлайн-події. У 2022-му відкрилося 38 нових кіноклубів, а 89 — відновили свою діяльність під час війни. 


Модератор(к)и кіноклубів мережі DOCU/CLUB, які виїхали за кордон, відновили роботу своїх кіноклубів за кордоном для біженців/-ок з України. Кіноклуби для українців та українок функціонують в Норвегії, Німеччині, Польщі, Фінляндії та Італії.


Відкриття Спецвипуску 19 Docudays UA, Стас Карташов

Правозахисна діяльність Docudays UA 


За підтримки партнерських фестивалів, зокрема Festival One World Romania, International Film and Human Rights Festival of Valencia, Verzió International Human Rights Documentary Film Festival та інших, ми організували шість правозахисних подій за кордоном. Говорили про роботу з наслідками війни, осмислювали екологічні загрози від бойових дій, а також дискутували про неефективність міжнародних організацій у забезпеченні миру у світі. 


Провели п’ять правозахисних онлайн-подій RIGHTS NOW! у межах 19 Мандрівного Docuays UA. Разом із запрошеними експертами та експертками, дискутували про вплив війни на довкілля та медичну систему, а також про те, чому важливо зберігати свідчення подій, які ми зараз переживаємо. Відеозаписи правозахисних подій охопили 4472 користувачів/-ок.


Всеукраїнська кампанія ГО «Докудейз» «Разом — за безпечні пологи!» зосередилася навколо викликів вагітності й пологів під час війни. Ми залучили двох потужних амбасадорів: лікаря акушера-гінеколога Романа Ворону та співачку ALYOSHA. У межах кампанії вийшло 6 матеріалів, які оповідають про те, з якими труднощами цього року зіткнулися лікарі/-ки та породіллі. Загальне охоплення публікацій фейсбук-сторінки кампанії — понад 116 тисяч переглядів! 



Події Спецвипуску 19 Docudays UA, Стас Карташов

DOCU/HELP


На початку березня ми створили ініціативу підтримки DOCU/HELP. Завдяки спільним зусиллям команди Docudays UA, друзів та партнерів/-ок фестивалю, ми мали змогу підтримати українських кінематографістів/-ок, які документують події війни, технічними засобами першої необхідності, захисним спорядженням, покриттям витрат на паливо тощо. Детальніше про витрати на підтримку кіноіндустрії читайте у наших звітах: за березень, за квітень-травень, за червень-липень


Також цього літа в межах DOCU/HELP ми спільно з Deutsche Filmakademie e.V. започаткували FILMBOOST — стипендійну програму для кінематографістів/-ок. Це стало можливим за сприяння Уповноваженого Федерального уряду Німеччини з питань культури та медіа, а також Гете-Інституту. Незалежне міжнародне журі опрацювало понад 400 заявок з проєктами різних жанрів і форматів. Кожен/-на, а це 60 фіналістів/-ок, отримали 5000 євро. Окрім цього, наші ірландські партнери — Irish Filmmakers supporting Filmmakers за підтримки Element Pictures & Screen Directors Guild of Ireland — надали додаткову нагороду сумою 2000 євро для кінематографіста/-ки-початківця/-иці на створення документального чи ігрового короткометражного фільму. Надзвичайно вдячні всім нашим друзям, колегам та партнерам за підтримку.



Презентація проєктів на Work in Progress, Sheffield DocFest-2022, Роман Бондарчук

Civil Pitch 2.0


Цьогоріч проєкт Civil Pitch 2.0 отримав рекордну кількість заявок від режисерів/-ок та активістів/-ок — 150 ідей проєктів. Наші учасники/-ці переформатували ідеї та отримали 250 000 гривень на виробництво фільмів. Згодом Civil Pitch 2.0 підтримав Гете-Інститут і надав кожній з чотирьох команд-переможниць додаткові кошти — 2 500 євро. Наразі проєкти перебувають  на стадії виробництва із супроводом міжнародних менторів/-ок. Прем’єра чотирьох стрічок, що наближають перемогу, відбудеться на наступному фестивалі Docudays UA.


Події Спецвипуску 19 Docudays UA, Стас Карташов

Озираючись на 2022-ий, ми, як ніколи, почуваємося сильними та об’єднаними. Ми вдячні неймовірним воїн(к)ам, які боронять країну, дякуємо за захист! Наближаються новорічні свята й різдвяний «Щедрик» у нашій країні лунає крізь сигнали повітряної тривоги й звуки вибухів. Ми знаємо напевне — ця війна закінчиться перемогою України та новою сторінкою нашої великої історії.

Висловлюємо особливу подяку національним та приватним фондам, громадським організаціям та бізнесам, які нас підтримували у 2022 році: 

Посольство Швеції в Україні, USAID/ENGAGE, Представництво ЄС в Україні та Дім Європи, Національний фонд на підтримку демократії (NED), Ісар Єднання, Стабілізаційний фонд культури та освіти 2022 Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut, Канадський Фонд підтримки місцевих ініціатив, Fondation de France, Prague Civil Society Center, Європейський культурний фонд, Razom for Ukraine, People inNeed, Ощадбанк та Mastercard, International Media Support, Українсько-данський молодіжний дім, Посольство Швейцарії в Україні, Deutsche Filmakademie e.V., Польський Інститут в Києві.


Чільне фото: Стас Карташов

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
DOCU/УКРАЇНА: від особистого до спільного
Огляд програми
26 квітня 2024
DOCU/УКРАЇНА: від особистого до спільного
Огляд програми
26 квітня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 2…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024