Документальна анімація: виклики та можливості

Тривалість
90’

Хоча перший анімований документальний фільм створили ще в 1918 році («Потоплення “Лузітанії”»), цей жанр довго вважали парадоксом. Знадобилося кілька потужних проривів, таких як «Вальс із Баширом» і «Тікай», щоб його визнала широка аудиторія та впливові люди в індустрії. Нині використання анімації в документалістиці по-справжньому процвітає. Дедалі більше режисерів знаходять творчу свободу й нові захопливі виклики в цьому жанрі.

Ми запросили Пьотра Кардаса — кінокуратора, який спеціалізується на документальній анімації, а також Алекса Віддовсона — лондонського режисера документальної анімації та дослідника репрезентації нейровідмінностей і психології, щоб поговорити про те, як документалістику й анімацію можна творчо використовувати й поєднувати в кінематографі. Також поговоримо про те, як знайти баланс між на позір безмежним потенціалом анімації й обовʼязком документаліста створювати автентичні та етичні репрезентації людей і світу.

Спікер: Алекс Віддовсон

Алекс Віддовсон
— британський режисер-документаліст, який здобув численні нагороди, директор кінофестивалю Factual Animation і співведучий подкасту «Аутизм через кіно». Він є аспірантом у Лондонському університеті королеви Мері, де проводить практичне дослідження етики документальної анімації, маючи парадигму нейрорізноманітності за теоретичну рамку.

Модератор: Пьотр Кардас

Пьотр Кардас
(1984) відомий як Animation Across Borders. Засновник та директор фестивалю анімаційного кіно O!PLA, який проходить у кількох містах Польщі та за кордоном з 2013 року, а також кінофестивалю AnimaDoc «Підняття “Лузітанії”» у портових містах (Ліверпуль, Британія; Ґданськ, Польща та інші) з 2019 року. Співзасновник та програмний директор Міжнародного фестивалю анімації CRAFT у Джок'якарті (Ява, Індонезія) з 2017 року, а також Міжнародного футурологічного кінофестивалю (Лодзь, Польща) з 2021 року. Координатор польського відділу польсько-словенського міжнародного кінофестивалю StopTrik (Лодзь, Польща) з 2016 року, а також співзасновник кількох інших кінофестивалів. Організатор Міжнародного дня анімації в Польщі з 2012 року. Куратор і член журі в Польщі та за кордоном. Вивчав теорію кіно та нові медіа в Лодзькому університеті. З 2010 до 2012 року працював у Se-ma-for Film Production (Лодзь, Польща), Se-ma-for Film Foundation (Лодзь, Польща) та на Міжнародному кінофестивалі ARS INDEPENDENT (Катовіце, Польща).


 

 

 

Вхід за індустрійною акредитацією
Вівторок
06 червня 2023
14:00
21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024