Культурна дипломатія

Новий Електронний каталог української документалістики: дивитися видання

02 серпня 2024
ГО «Докудейз» і Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA публікує нове видання Електронного каталогу української документалістики (2023–2025), що презентує українські документальні фільми та кінопроєкти, продакшн-компанії, студії, кінофестивалі, дистриб’юторів, а відтепер і кураторів/-ок неігрового кіно.

Ми зібрали 60 фільмів, 130 персоналій та 59 організацій, про які хочемо розказати у VIІ виданні Електронного каталогу української документалістики. Ця підбірка матеріалів, на нашу думку, одним словом відповідає на складне та провокативне питання: «Яким має бути наше кіно сьогодні?». Різноманітним. У Каталозі ви можете ознайомитися з роботами, які уважно занурюються як в історичний, суспільний контекст, так і підходять до дуже особистого, щемкого. Вони досліджують теми воєнних злочинів, пам’яті, життя в еміграції, пошуку та захисту ідентичності, збереження культурної спадщини, мистецької творчості, спортивних змагань та турботи про природу. Крім українських режисерів/-ок, продюсерів/-ок та кураторів/-ок, ми не могли не включити до Каталогу світові імена та організації, які свідчать про сильну копродукційну складову національного кіновиробництва останніх років. 

«Сьомий Електронний каталог української документалістики виходить у розпал третього року повномасштабної війни Росії проти України. Цей проєкт замислювався багато років тому як щорічний інструмент посилення українського документального голосу за кордоном у позафестивальний час. Над виробництвом каталогу в різні роки багато працювали попередні програмні директор(к)и Docudays UA Геннадій Кофман, Вікторія Лещенко і вся команда фестивалю. І я вірю, що багато в чому каталог також став однією з важливих цеглинок у зміцненні українського кіно як всередині, так і на міжнародній мапі.

Після 2022 року проєкт вимушено перервався, втім, його важливість зростає з дня у день. Культурно-дипломатична діяльність стала невід’ємним великим напрямом діяльності Docudays UA за останні вже майже два з половиною роки. У партнерстві з нашими іноземними колегами й друзями ми регулярно організовуємо покази українського документального кіно за кордоном, аби продовжувати адвокацію підтримки й допомоги Україні в цій війні проти загарбника, аби протистояти російській пропаганді, аби захищати наше право на майбутнє в більш безпечному світі. Тож новий випуск Електронного каталогу української документалістики — безперечно ефективний спосіб структуровано і якомога повніше поділитися з іноземними колегами інформацією про найновіші документальні роботи, як готові, так і на етапах створення, і про професіоналів, які стоять за цими роботами.

Щиро дякую за участь усім командам організацій, проєктів і фільмів, які увійшли до каталогу. І також дякую колегам із Відбіркової ради та програмного департаменту за ретельне формування лайнапу проєктів і фільмів у цьому виданні, редакторці каталогу Ксенії Опрі, директору IT-департаменту Євгену Антюхіну і всім колегам, чиїми зусиллями Електронний каталог українського документального кіно повертається після перерви», — тепло ділиться Юлія Коваленко, програмна директорка Docudays UA та координаторка нового видання Каталогу.

 

Дивіться VIІ Електронний каталог української документалістики в онлайн-форматі українською та англійською мовами.


Докладніше про критерії відбору до каталогу читайте в регламенті.

 

Видання каталогу відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні.


У разі будь-яких питань, будь ласка, пишіть на електронну пошту: [email protected].

22 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 6 — 13 
червня 2025
Відкриваємо прийом фільмів на Docudays UA-2025
Новини
01 серпня 2024
Відкриваємо прийом фільмів на Docudays UA-2025
Новини
01 серпня 2024
ГО «Докудейз» запускає проєкт LAB: DOCU/СИНТЕЗ х Архів Війни
Новини
26 липня 2024
ГО «Докудейз» запускає проєкт LAB: DOCU/СИНТЕЗ х Архів Війни
Новини
26 липня 2024