«Кінематографічна ревізія Донбасу» на Docudays UA-2016

22 березня 2016

Цьогоріч на фестивалі Центр Довженка представить видання «Кінематографічна ревізія Донбасу» та резонансний фільм про шахтарські страйки часів Перебудови.

 

28 березня о 18:00 в межах фестивальної майстерні DOCU/КЛАС у Будинку кіно (вул. Саксаганського, 6) відбудеться презентація видання «Кінематографічна ревізія Донбасу». А 29 березня о 18:00 в кінотеатрі «Ліра» (вул. Велика Житомирська, 40) покажуть фільми «Страйк» та «Викид» – дві частини дилогії про страйки на Донбасі.

 

«Липневі грози» режисерів Анатолія Карася та Віктора Шкуріна – дилогія про перші за довгий час масові протести в Радянській Україні. Дві частини дилогії «Страйк» (1989) і «Викид» (1991) присвячено двом безпрецедентним по масштабу хвилям шахтарських страйків у Донецьку в 1989 та 1990 роках відповідно. У цих історичних забастовках взяло участь кілька сот тисяч гірників. Самі ці події стали вагомим фактором в історії краху радянської комуністичної системи.

 

З точки зору сучасного глядача, «Липневі грози» – безцінний документ епохи Перебудови. Насамперед ми бачимо перші промені пробудження сучасної політичної свідомості українців, які знайдуть своє продовження і в «Революції на граніті», і в «Україні без Кучми», і в двох новочасних Майданах. Та і здобуття Україною Незалежності, 25 річниця якого відзначається цього року, стала наслідком громадських протестів подібних до зображених в «Липневих грозах». Цікавим є і те, що більшість подій фільму розгортаються на площі перед обласним комітетом партії – тією самою будівлею, де до 2014 року розташовувалася Донецька ОДА, з захоплення якої взяв свій початок проект «ДНР».

 

А от «Кінематографічна ревізія Донбасу» – це чи не перша спроба дослідити місце прикордонного Донбаського регіону в історії українського кінематографу. Нове видання Національного центру Олександра Довженка створене за підтримки Державного фонду фундаментальних досліджень.

 

Розділи книги досліджують масив українських радянських фільмів, локацією яких були прикордонні Донецька та Луганська області та аналізують механізми репрезентації Донбасу в рамках радянських ідеологічних матриць і міфів. У презентації цього видання під час фестивалю візьмуть участь: Люся Зоря (координаторка проектів Центру Довженка), Станіслав Мензелевський (начальник науково-програмного відділу Центру Довженка, упорядник «Кінематографічної ревізії Донбасу»), Анна Онуфрієнко (кінознавчиня Центру Довженка, співавторка видання), Олександр Телюк (кінознавець Центру Довженка, співавтор видання) та Катерина Яковленко (аспірантка Львівського національного університету імені Івана Франка, співавторка видання).

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Режисерки DOCU/Україна: про активну згоду, жіночу оптику, вестернів і…
Конспект
11 липня 2024
Режисерки DOCU/Україна: про активну згоду, жіночу оптику, вестернів і те, як знайти фільм у купі сміття
Конспект
11 липня 2024
Архів війни. Словник
Новини
05 липня 2024
Архів війни. Словник
Новини
05 липня 2024
DOCU/СИНТЕЗ. Волонтерство, звукові архіви та солідарність
Інтерв'ю
04 липня 2024
DOCU/СИНТЕЗ. Волонтерство, звукові архіви та солідарність
Інтерв'ю
04 липня 2024
Дар’я Бассель: «Документальне кіно краще говорить з людьми про події,…
Інтерв'ю
03 липня 2024
Дар’я Бассель: «Документальне кіно краще говорить з людьми про події, які відбуваються тут і зараз»
Інтерв'ю
03 липня 2024
Вейн Джордаш: «Якщо ми втратимо Україну, наші діти житимуть у дуже не…
Інтерв'ю
02 липня 2024
Вейн Джордаш: «Якщо ми втратимо Україну, наші діти житимуть у дуже небезпечному світі»
Інтерв'ю
02 липня 2024
Макс Буткевич. Боремося і чекаємо
Новини
01 липня 2024
Макс Буткевич. Боремося і чекаємо
Новини
01 липня 2024
Повернути фокус уваги: як пройшла світова прем’єра фільму «Свідки. По…
Культурна дипломатія
25 червня 2024
Повернути фокус уваги: як пройшла світова прем’єра фільму «Свідки. Полон вбиває» на кінофестивалі Sheffield DocFest
Культурна дипломатія
25 червня 2024
Крізь крихке до міцного: яким був 21 Docudays UA
Новини
18 червня 2024
Крізь крихке до міцного: яким був 21 Docudays UA
Новини
18 червня 2024