Від ілюзій до дій

21 березня 2016

Уявлення, що всі несправедливості й проблеми існують поза екранами наших лептопів чи телевізорів, лише ілюзія, яка береже від щоденного стресу. Здається, що певні проблеми нас не стосуються. Але насправді ті, кого зачіпають правові й соціальні несправедливості, просто не мають можливості це проговорити. Цього року ми підготували програму, яка буде цікава й фаховим спеціалістам і спеціалісткам із права та журналістики, і всім, хто в повсякденному житті стикається з бюрократичними перепонами та побутовою дискримінацією.

 

У фільмі «Е-Team» ідеться про міжнародну правозахисну організацію швидкого реагування. Вона приїжджає, щойно з’являється інформація про ймовірні порушення прав людини, та розшукує докази для подальшого розслідування. Усім залученим до висвітлення збройного конфлікту в Україні варто подивитися цей фільм. Після показу говоритимемо з героїнею стрічки Анною Нейстат. Старша директорка з розслідувань «Amnesty International» має 20-річний досвід роботи в правозахисній сфері в найрізноманітніших куточках світу.

 

Для тих, хто зіштовхується з перепонами на шляху своєї професійної діяльності, за нагоди стане майстер-клас «Доступ до публічної інформації як інструмент для журналістів і авторів фільмів-розслідувань». Під час тренінгу на практиці перевіримо, як працює цей механізм.

 

Фахівці неурядової організації «WITNESS» розкажуть про свій досвід фіксації фактів правопорушень на камери найпростіших гаджетів, які б можна було використовувати в суді. Про інші виміри технічного прогресу та їхній можливий вплив на наше життя, відносини та етику можна буде довідатися під час дискусії, організованої редакцією науково-популярного журналу «Куншт». Серед обговорення: дрони, що допомагають воїнам АТО, голосова асистентка Siri, з якою можна потеревенити, та банківська картка замість жетона в метро, що вже стали реальністю.

 

Останнім часом в Україні дедалі популярнішим стає фемінізм. Тому говоритимемо про місце жінок у силових структурах, їхню участь у низовому активізмі й про жіночу історію. Дискусія «За межами «берегині»: роль жінок в українській новій поліції» буде відразу після відкриття виставки фотографій Міхаіла Фрідмана «Українська мрія». Тут важливо проговорити, як сьогодні можуть долатися застарілі стереотипи й демократизуватися суспільство через залучення жінок до сфер, які раніше вважалися суто чоловічими. А поспілкуватися про феміністичний активізм з учасницями з різних гарячих точок ми запрошуємо в рамках події «Зі зброєю слабких крізь ілюзії».

 

Як трапилося, що сирійці, які тікають від війни, підтриманої Кремлем, стали небажаними для деяких українців – опонентів Кремля? Численні телесюжети, що спотворено висвітлюють ситуацію з біженцями та внутрішньо переміщеними особами в Україні, актуалізували потребу обговорювати причини такої ситуації. Саме тому журналісти, правозахисники та всі небайдужі зберуться на дискусію «Міграційна криза чи криза солідарності в Україні та ширшій Європі».

 

Загалом, у правоосвітній програмі близько 30 подій. Більше заходів у програмці дивіться й обирайте бажане.

 

Підготувала Маріам Агамян

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Режисерки DOCU/Україна: про активну згоду, жіночу оптику, вестернів і…
Конспект
11 липня 2024
Режисерки DOCU/Україна: про активну згоду, жіночу оптику, вестернів і те, як знайти фільм у купі сміття
Конспект
11 липня 2024
Архів війни. Словник
Новини
05 липня 2024
Архів війни. Словник
Новини
05 липня 2024
DOCU/СИНТЕЗ. Волонтерство, звукові архіви та солідарність
Інтерв'ю
04 липня 2024
DOCU/СИНТЕЗ. Волонтерство, звукові архіви та солідарність
Інтерв'ю
04 липня 2024
Дар’я Бассель: «Документальне кіно краще говорить з людьми про події,…
Інтерв'ю
03 липня 2024
Дар’я Бассель: «Документальне кіно краще говорить з людьми про події, які відбуваються тут і зараз»
Інтерв'ю
03 липня 2024
Вейн Джордаш: «Якщо ми втратимо Україну, наші діти житимуть у дуже не…
Інтерв'ю
02 липня 2024
Вейн Джордаш: «Якщо ми втратимо Україну, наші діти житимуть у дуже небезпечному світі»
Інтерв'ю
02 липня 2024
Макс Буткевич. Боремося і чекаємо
Новини
01 липня 2024
Макс Буткевич. Боремося і чекаємо
Новини
01 липня 2024
Повернути фокус уваги: як пройшла світова прем’єра фільму «Свідки. По…
Культурна дипломатія
25 червня 2024
Повернути фокус уваги: як пройшла світова прем’єра фільму «Свідки. Полон вбиває» на кінофестивалі Sheffield DocFest
Культурна дипломатія
25 червня 2024
Крізь крихке до міцного: яким був 21 Docudays UA
Новини
18 червня 2024
Крізь крихке до міцного: яким був 21 Docudays UA
Новини
18 червня 2024